Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka on osa Venäjän taloutta

Poliittinen valta vaikuttaa liiketoimintaan tärkeillä aloilla – usein sanattomasti

Talous
 

Talouden ja politiikan toimet limittyvät Venäjällä yhä toisiinsa, sanovat Venäjän-kaupan ja Venäjän talouden konkarit.

Kremlin vaikutusvalta yritysmaailmassa näkyy kuitenkin vain paikoin, ja se on silloinkin usein epäsuoraa.

Venäjän talouden ja politiikan liitto on noussut taas Suomessa keskusteluun Fennovoiman ydinvoimalahankkeen takia. Ydinvoimalan laitetoimittaja on venäläinen Rosatom, ja voimalaprojektiin uutena omistajana lähteneen kroatialaisyhtiön taustalla on merkkejä venäläisestä rahasta.

Venäläisissä pankeissa pitkään johtotehtävissä toiminut Ilkka Salonen ei ole omalla urallaan törmännyt siihen, että poliitikot olisivat suoraan pyrkineet vaikuttamaan yritysten toimivan johdon päätöksiin. Vaikuttaminen tapahtuu passiivisesti ja sääntelyn kautta.

Salosen kokemuksen mukaan on usein kiinni yrityksen ykkösihmisen luonteesta, miten poliittinen valta voi siihen vaikuttaa.

"Jotkut ovat sellaisia, että niillä näyttäisi olevan herkkä korva sille, mitä vallan ytimestä sanotaan. Toiset lähtevät jyrkästi siitä, että tehdään vain sitä, mikä on oman yrityksen kannalta hyvä", Salonen sanoo.

Pitkään Venäjällä toiminut yrittäjä Tapio Tolonen vertaa Venäjän liiketoimintaympäristöä Suomen olosuhteisiin 1950-luvulta 1980-luvun alkupuolelle.

Suhteiden tärkeimpiin virkamiehiin pitää olla kunnossa.

Tolonen ei yllättynyt lainkaan tiedoista, joiden mukaan Fennovoiman omistajaksi on löytynyt kroatialaisyhtiö, jolla saattaa olla venäläiskytköksiä.

Kun jollain on Venäjällä intressejä saada jotain rakennettua, asiat hoidetaan ja rahaa löytyy.

"He ovat fiksua sakkia ja kyllä keksivät keinot", Tapio Tolonen sanoo.

Yksi pitkän uran Venäjän-kaupan parissa tehnyt suomalaisjohtaja harmittelee nimettömästi Venäjän talouselämää.

"Olen parikymmentä vuotta ollut tässä mukana ja nähnyt, miten Venäjä on mennyt parempaan suuntaan ja tänne on tullut avoin kaupankäyntikulttuuri. Nyt vuodessa sitä on vedetty 20 vuotta taaksepäin", johtaja sanoo.

"Olen todella huolissani siitä, mihin tämä on menossa. Poliittinen ilmapiiri vaikuttaa moneen asiaan täällä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat