Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaleihin valmistautuva oppositiopuolue lupaa pitää Puolan poissa eurosta

Vaalien voittajaksi ennakoitu Laki ja oikeus -puolue keventäisi verotusta

Talous
 
Jan Bielecki / Lehtikuva
La­ki ja oi­keus -puo­lueen pää­mi­nis­te­ri­eh­do­kas Bea­ta Szyd­lo.
La­ki ja oi­keus -puo­lueen pää­mi­nis­te­ri­eh­do­kas Bea­ta Szyd­lo. Kuva: Jan Bielecki / Lehtikuva

Puolan suurin oppositiopuolue, vanhoillinen ja kansallismielinen Laki ja oikeus (Pis), lupaa pitää maan poissa eurosta, jos se valitaan valtaan lokakuun parlamenttivaaleissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan puolue valotti nopeaan talouskasvuun pyrkiviä tavoitteitaan lauantaina.

Valtaan päästessään Pis aikoo muun muassa nostaa lähinnä ulkomaisessa omistuksessa olevien pankkien ja supermarkettien verotusta.

Varojaan ulkomaille siirtävien yritysten verotusta puolue lupaa nostaa tuntuvasti. Sen laskelmien mukaan kiristykset toisivat maan valtionkassaan vajaat 15 miljardia euroa vuodessa.

Arvonlisäveroa Laki ja oikeus -puolue aikoo keventää 23 prosentista 22 prosenttiin ja pienten ja keskikokoisten yritysten verotusta 15 prosenttiin nykyisestä 19 prosentista, sanoi Laki ja oikeus -puolueen pääministeriehdokas Beata Szydlo Pisin puoluekokouksessa lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Talouskriisi ei ole koetellut Puolaa samalla tavalla kuin muita Euroopan maita, mutta moni nuori on joutunut lähtemään ulkomaille töihin suurempien tulojen perässä.

Suhteellisen hyvästä taloustilanteesta huolimatta moni puolalainen on tyytymätön nykymenoon.

Uusimmat mielipidemittaukset lupaavat Pisille 38 prosentin kannatusta, mikä riittäisi enemmistöön Puolan parlamentissa.

Kannatuksen lisääntyminen on seurausta loppukevään presidentinvaaleista, jotka voitti Laki ja oikeus -puolueen Andrzej Duda, joka haluaa Puolan olevan itsekkäämpi suhteessaan EU:hun.

Vanhoillisiin ja liberaaleihin, kaupunkilaisiin ja maalaisiin, uskovaisiin ja tapakristittyihin vahvasti jakautunut Puola on kuitenkin menestynyt osittain EU-tukien ansiosta.

Moottoriteitä rakennetaan EU-tukien turvin, ja esimerkiksi Varsovan uusi metrolinja rahoitettiin pitkälle EU:n rakennerahaston tuella.

EU osallistui 34 miljoonalla eurolla juuri avattujen Chopin-lentoaseman uusien terminaalien rakentamiseen. Myös Puolan köyhä maaseutu hyötyy EU-tuista.

Jos Puolaan nousee parlamenttivaalien jälkeen Pisin johtama hallitus, maa palaa tilanteeseen, jossa se oli kymmenisen vuotta sitten. Silloin Pisillä oli sekä pääministerin että presidentin paikat.

Tuolloin kaksoset Lech ja Jarosław Kaczynski johtivat maata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat