Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina keskeyttää listautumiset pörssiin

Viranomaiset perustavat vakausrahaston hillitsemään osakkeiden halpenemista

Talous
 
REUTERS–HS
REUTERS
Kiinalaiset piensijoittajat seurasivat perjantaina näyttöruuduilta osakkeiden halpenemista.
Kiinalaiset piensijoittajat seurasivat perjantaina näyttöruuduilta osakkeiden halpenemista. Kuva: REUTERS

Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet uusien yritysten listautumisen pörssiin, kertoi yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal lauantaina nimettömiin lähteisiin nojautuen.

Lehden mukaan viranomaiset ovat perustaneet myös erillisen vakausrahaston, jolla pyritään estämään osakkeiden voimakas halpeneminen.

Päätökset vakausrahaston perustamisesta ja listautumisten kieltämisestä tehtiin lauantaina, jolloin osakkeilla ei käydä kauppaan.

Kiinassa osakkeet ovat heikenneet voimakkaasti kahden viikon kuluessa.

Suurimmat kiinalaiset osakkeiden välittäjät ilmoittivat lauantaina ostavansa vähintään 18 miljardin euron arvosta arvopapereita yrittäessään vakauttaa osakemarkkinoita. Osakkeiden hinnat ovat romahtaneet 30 prosenttia kolmen aikana.

Kuluvalla viikolla Kiinan keskuspankki kevensi rahapolitiikkaansa ja pienensi maksuvalmiuslainan korkoa. Maksuvalmiuslaina tarkoittaa lainaa, jota liikepankit voivat saada kansallisesta keskuspankista vakuutta vastaan yön yli.

Runsaalla lainapääomalla rahoitetut Kiinan osakemarkkinat ovat olleet jo pitkän aikaa kansainvälisten sijoittajien huolenaihe.

Sijoittajat pelkäävät, että pörssiromahdus Kiinassa voisi epävakauttaa maailmantaloutta samaan aikaan, kun riskinä on ylivelkaantuneen Kreikan eroaminen eurosta.

Viime vuonna osakkeiden hinnat Kiinassa kaksinkertaistuivat sijoittajien ostaessa lainatuilla varoilla osakkeita suurten tuottojen toivossa.

Osakkeiden välittäjät sopivat lauantaina, että he eivät myy osakkeita niin pitkään kuin Shanghain pörssin yleisindeksi on alle 4 500 pistettä. Perjantaina yleisindeksi oli alle 3 700 pistettä. Perjantaina osakeindeksi heikkeni kuusi prosenttia, mikä on verraten suuri muutos.

Kansalliset tiedotusvälineet ovat Kiinassa kirjoittaneet toistuvasti siitä, kuinka osakkeiden hinnoissa ei ole hintakuplaa.

Maailman toiseksi suurimmalla kansantaloudella on huomattava merkitys koko maailmantalouteen.

Kiinan talous kasvaa yhä voimakkaasti, mutta ei enää samaa vauhtia kuin viime vuosina. Hallituksen tavoitteena on pitää talouskasvun vauhti seitsemässä prosentissa, mutta tavoite tuskin toteutuu tänä vuonna.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi huhtikuussa maailman talouden suhdannekatsauksessaan, että Kreikan kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 6,8 prosenttia ja ensi vuonna 6,3 prosenttia.

Kiinan tavoitteena on perustaa talouskasvu vastaisuudessa enemmän kotimaisen kysynnän kuin uusien investointien varaan.

Reuters–HS
Peking/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat