Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka äänestää tänään, mutta maan nuorille tulevaisuus on joka tapauksessa lohduton

Sunnuntaina kreikkalaiset äänestävät maan velkojien säästöehdotuksista. Nuoret kreikkalaiset uskovat, että äänestys ei juuri tuo toivoa, kävi siinä miten tahansa.

Talous
 
Kalle Koponen HS
Anna Pare-Anastasiadou ei usko, että Syrizan voitto kansanäänestyksessä tarkoittaisi valoisampaa tulevaisuutta nuorille. "Mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole."
Anna Pare-Anastasiadou ei usko, että Syrizan voitto kansanäänestyksessä tarkoittaisi valoisampaa tulevaisuutta nuorille. "Mutta parempaakaan vaihtoehtoa ei ole." Kuva: Kalle Koponen HS

Sunnuntaina ainakin kuuden miljoonan kreikkalaisen odotetaan suuntaavan vaaliuurnille historiallisessa kansanäänestyksessä.

Osa äänestää siitä, mikä on Kreikan paikka Euroopassa. Toiset taas haluavat helpotusta maan taloudelliseen ahdinkoon.

Tästä on kyse

 Kyllä tarkoittaisi äänestystä julkisen talouden menoleikkausten ja verotuksen kiristämisen puolesta.

 Ei tarkoittaisi äänestystä sen puolesta, että menoleikkauksia ja verotusta kiristettäisiin selvästi vähemmän kuin eurovaltiot ja IMF vaativat.

 Neuvotteluja hätärahoituksesta voidaan todennäköisesti jatkaa, jos kyllä-äänet voittavat. Ei-äänten voitto voisi johtaa eroamiseen eurosta.

"Pitäisi päättää epäinhimillisyyden ja kyvyttömyyden välillä", huokaa lääkäriksi opiskeleva Anna Pare-Anastasiadou, 20.

Hän ei ole varma aikooko äänestää, koska ei näe vaihtoehdoissa todellisia eroja.

Tulevaisuus on joka tapauksessa todella rankka.

"Jos äänestän, se on ei. Ymmärrän niitä, jotka sanovat kyllä, mutta valitsen mieluummin ihmiset vailla poliittisia kykyjä kuin ihmiset vailla inhimillisyyttä."

Euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimien ankarien lainaehtojen hyväksyminen olisi Kreikalle tuttu mutta kivinen tie.

Velkojien esityksen hylkääminen taas tarkoittaisi suurta epätietoisuutta tulevaisuudesta.

Lauantaina tunnelma oli Ateenassa odottavan jännittynyt. Kampanjointi oli kielletty eikä uusia mielipidemittauksia saanut julkaista.

Ero perjantai-illan sähköistyneeseen ilmapiiriin oli suuri.

Tuolloin kymmenettuhannet kreikkalaiset osoittivat viimeisen kerran mieltään kannattamansa vaihtoehdon puolesta.

Kreikkalaisen Kathimerini-lehden mukaan mahdollisesti jopa 50 000 ihmistä oli kokoontunut Ateenan Syntagma-aukiolle kuulemaan pääministeri Alexis Tsiprasin palopuhetta.

Kävi sunnuntaina miten kävi, Pare-Anastasiadoun mielestä kansanäänestys ei ratkaise Kreikan koulutettuja nuoria riivaavaa näköalattomuutta.

"Valtaosa kokee, että heillä ei ole tulevaisuutta täällä. He haluavat lähteä."

Viiden viime vuoden aikana Kreikka on kokenut valtavan aivovuodon. Valtion tilastojen mukaan maasta on lähtenyt 200 000 ihmistä, mikä on noin kaksi prosenttia väestöstä.

Maastamuutto on nelinkertaistunut talouskriisiä edeltävältä tasolta ja nuorisotyöttömyys on yli 50 prosenttia. Nuoret ja korkeakoulutetut ovat muuttaneet erityisesti Saksaan ja Britanniaan.

Kreikan lääkäreiden etujärjestön mukaan maassa on pulaa tuhansista lääkäreistä.

Tilanne ei ole menossa parempaan suuntaan. Psykiatriksi haluava Pare-Anastasiadou kertoo, että enemmistö hänen opiskelutovereistaan aikoo muuttaa maasta heti kun mahdollista.

"He eivät edes harkitse jäävänsä tänne. Se on pelottavaa."

Myös Pare-Anastasiadou on harkinnut vakavasti lähtöä.

"Mutta en halua. Kreikka on kotini."

Yksi niistä nuorista, jotka ovat valmiita jättämään kotimaansa taakseen, on Valentina Papalamprou.

"Juuri nyt en hahmota tulevaisuuttani täällä. Kaikki on hämärän peitossa. Odotan kansanäänestyksen tulosta", 27-vuotias viestintätieteiden maisteri sanoo.

Papalamprou ei luota nykyiseen hallitukseen, joka on hänen mielestään ollut kyvytön lunastamaan rohkeita lupauksiaan. Kansanäänestys oli viimeinen pisara.

Kuten monelle muulle kreikkalaiselle, ei-äänten voitto edustaa Papalamproulle maan irtautumista Euroopasta ja eurosta.

"Jos kansa näin päättää, en näe mitään syytä jäädä tänne."

Lääkäriperheestä tuleva Papalamprou on työskennellyt viime vuodet kansalaisjärjestössä, joka tarjoaa terveydenhuoltoa maahanmuuttajille, köyhille lapsille ja vanhuksille.

Sunnuntain jälkeen tulevaisuudessa siintävät mahdollisesti lääketieteen opinnot Saksassa. Siellä opiskeli myös Papalamproun veli.

"Kreikan tilanne on traaginen. Nuoret opiskelevat ja unelmoivat – turhaan. Puolet ystävistäni on muuttanut ulkomaille talouskriisin aikana paremman tulevaisuuden perässä", hän sanoo.

"Heillä on ikävä Kreikkaan, mutta elämä ulkomailla on parempaa."

Vaikka Kreikka selviäisi välittömistä talousongelmistaan, koulutetun nuorison joukkopako on heikentänyt maan kykyä vaurastua tulevaisuudessa. Kreikan väestö on Euroopan ikääntyneimpiä ja syntyvyys on ollut vähäistä jo pitkään.

Kolmatta vuotta Ateenan yliopistossa opiskeleva Pare-Anastasiadou on seurannut maansa tulevaisuuden rapautumista surullisena.

"Keitä tänne jää? Haluan hyvien lääkäreiden, tiedemiesten ja opettajien pysyvän Kreikassa."

Myös Pare-Anastasiadou on valmis lähtemään, jos työpaikkaa ei tulevaisuudessa löydy. Yksi vaihtoehto on Ranska, josta hänen isänsä on kotoisin.

"Uskon kuitenkin löytäväni hyvän työn täältä. En tiedä, ehkä elän täydessä harhassa."

Paavo Teittinen HS, teksti
Kalle Koponen HS, kuvat

Kelle Koponen HS
Valentina Papalamproun ystäviä on muuttanut viime vuosina muun muassa Hollantiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin. "Jos kaikki nuoret lähtevät, Kreikka ei tule kehittymään."
Valentina Papalamproun ystäviä on muuttanut viime vuosina muun muassa Hollantiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin. "Jos kaikki nuoret lähtevät, Kreikka ei tule kehittymään."
HS paikalla Kreikan kohtalonhetkillä
HS paikalla Kreikan kohtalonhetkillä
Kreikan kansanäänestyksen lähestyessä punnukset ovat tasan. Kymmenet tuhannet leikkausten vastustajat uhmasivat velkojia Ateenassa. Toimittajat Paavo Teittinen HS ja Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat