Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haalarityöt eivät katoa Suomesta: Tehtaissa riittää töitä nuorille

Väki harmaantuu, ja tehtaisiin tarvitaan lisää työvoimaa. Paperitehtailla työtehtävät muuttuivat kymmenessä vuodessa dramaattisesti.

Talous
 
Johannes Wiehn
Prosessisähköasentaja Petri Hirvonen (vas.) ja prosessinhoitaja Petri Marin ottivat paperin laatunäytettä Stora Enson Anjalan paperitehtaalla kesäkuussa Kouvolassa.
Prosessisähköasentaja Petri Hirvonen (vas.) ja prosessinhoitaja Petri Marin ottivat paperin laatunäytettä Stora Enson Anjalan paperitehtaalla kesäkuussa Kouvolassa. Kuva: Johannes Wiehn

Suomen metsäteollisuuden tilanne näyttää pitkästä aikaa lohdulliselta, arvioivat Stora Enson Anjalan paperitehtaan työntekijät Petri Hirvonen, 37, ja Petri Marin, 45.

"Nyt on sellainen olo, että pikkuisen voi hengähtää. Tiukkojen vuosien jälkeen näkyy vähän valoa", Marin sanoo.

Fakta

Voikkaa aloitti murroksen

 Paperitehtaiden vaikeudet kärjistyivät vuonna 2006, jolloin UPM:n tehdas Voikkaalla suljettiin. Sen jälkeen koko maassa on suljettu useita tehtaita ja paperikoneita.

 Metsäteollisuus ry:n mukaan paperin ja kartongin valmistuksessa työskenteli vuonna 2001 runsaat 35 200 ihmistä. Vuonna 2012 määrä oli 19 200.

 Painopaperin kysyntä supistuu eri arvioiden mukaan myös tulevina vuosina Euroopassa, koska tarjontaa on liikaa kysyntään nähden.

 Sellun ja kartongin kysyntä kuitenkin kasvaa. Metsäyhtiöt valmistelevat Suomessa noin 1,7 miljardin euron investointeja lähinnä bio-, kartonki- ja sellupuolelle.

Hirvonen on prosessinhoitajaksi opiskellut sähkömies ja Marin sähköautomaatiotutkinnon suorittanut prosessinhoitaja. Monimutkaiset tittelit tiivistävät alan kehityksen.

Paperikoneilla jokainen työntekijä tekee nykyään vähän kaikkea, ja lähes kaikki tehtävät on sulautettu yhteen ammattinimikkeeseen – prosessinhoitajaan.

Haalarityöt eivät katoa Suomesta toisin kuin moni ehkä kuvittelee. Paperimiehet – tai prosessinhoitajat – ovat siitä vain yksi esimerkki.

Metsäteollisuuteen ja moneen muuhun niin sanottuun haalariammattiin syntyy nyt uusia työpaikkoja ennen muuta siksi, että väki harmaantuu.

"Eläkkeelle siirtyvien korvaamiseen tarvitaan uutta työvoimaa. Tämä on seikka, joka on jäänyt osittain ymmärtämättä", sanoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen.

Kymmenen vuotta sitten metsäteollisuudessa työskenteli Suomessa noin 60 000 henkeä. Ala työllistää yhä runsaat 40 000 ihmistä.

Miksi? Koska esimerkiksi paperia ja kartonkia tarvitaan edelleen.

Ja kun piirtää käyrät esimerkiksi puunkorjuussa, metsätaloudessa tai kaivostoiminnassa työskentelevien määristä, näkee, että ne eivät osoitakaan alas vaan yläviistoon. Niihin on siis palkattu lisää väkeä.

Lisää esimerkkejä haalarityöntekijöiden tarpeesta löytyy satamista.

Laivanrakennus näytti Suomessa toivottomalta vielä 2000-luvun alkuvuosina. Moni oli ripustamassa telakoiden portinpieleen lapun, että tämä oli nyt tässä. Seuraava kriisivaihe telakoilla osui vuosiin 2012 ja 2013.

Perinteisesti laivat rakennettiin telakoilla alusta loppuun pitkälti itse. Telakoiden oivallus oli siirtyä laivojen kokoonpanoon, mikä teki niistä jälleen kilpailukykyisiä.

Kesäkuussa Meyerin Turun telakka sai maailman suurimmalta risteilyvarustamolta neljän risteilijän miljarditilauksen, ja viime viikolla risteilytilauksia tuli jälleen kaksi lisää. Ne takaavat telakalle töitä vuosikymmenen loppuun.

"Kaikilla aloilla keksitään myös uutta. Muutokset voivat olla hitaita, jolloin herkästi kyllästytään, että ei tästä tullutkaan mitään. On virheellistä tulkita, että kun on kerran menty alaspäin, mentäisiin tulevaisuudessakin", Tiainen sanoo.

Paperialalla on yhä painetta sulkea koneita vähentyvän kysynnän takia. Maaliskuussa UPM sulki yhden aikakauslehtipaperikoneen Kaukaalla ja toisen Jämsänkoskella.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että metsäteollisuuden pahin murros on takanapäin.

Luonnonvarakeskus arvioi tuoreessa suhdannekatsauksessaan massa- ja paperialan vuoden 2015 näkymät kohtalaisiksi: painopaperin vienti vähenee 4–5 prosenttia, mutta sellun ja kartongin tuotanto näyttää kasvavan 1–2 prosenttia.

Pahimman murroksensa näyttäisi sivuuttaneen myös tekstiili- ja vaatetusala. Sen työntekijämäärä romahti 1990-luvulla, mutta määrä on sittemmin tasaantunut noin 12 000:een. Ala on Suomessa pieni, mutta se on ainakin viime vuodet kannattanut hyvin.

Paperimiesten vakanssien muuttumisen yleiseksi prosessinhoitamiseksi voi nähdä esimerkkinä koko suomalaisen työelämän muutoksesta.

Työterveyslaitoksen tiimipäällikön Arja Ala-Laurinahon mukaan teknologian kehitys ja globaalin talouden vaikutukset ovat tehneet erityisesti 2000-luvun aikana työelämän muutoksesta pysyvän ilmiön kaikilla toimialoilla.

Työterveyslaitoksen vuonna 2010 julkaisemassa haastattelututkimuksessa paperiteollisuuden työntekijät pitivät monia muutoksen osa-alueita myönteisinä. Muun muassa työn itsenäistymistä, monipuolisuutta ja parantunutta turvallisuutta kiiteltiin.

"Työntekijän ei kannata miettiä yhtään sellaisia asioita, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Ajattelutapaa kannattaa kehittää ihan tietoisesti. Jos alkaa synkistellä, niin sitten menee vaikeaksi", prosessinhoitaja Petri Marin sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat