Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnair palkkaa taas stuertteja ja lentoemäntiä

Kaija Lätti haaveili lentoemännän urasta jo lapsena

Talous
 
Iisakki Härmä
Johannes Tervo
Kaija Lätti pyrkii lentoemännäksi. Kaustiselta lähin lentokenttä on 50 kilometrin päässä Kruunupyyssä, mutta työ tarkoittaisi muuttoa pääkaupunkiseudulle.
Kaija Lätti pyrkii lentoemännäksi. Kaustiselta lähin lentokenttä on 50 kilometrin päässä Kruunupyyssä, mutta työ tarkoittaisi muuttoa pääkaupunkiseudulle. Kuva: Johannes Tervo

Uusista työntekijöiden palkkaamisesta kesäkuussa ilmoittanut Finnair ei ole hakenut matkustamohenkilökuntaa sitten vuoden 2008.

Tuolloin kyse oli muutamista vuorotteluvapaan sijaisuuksista. Edellisen kerran Finnair palkkasi Suomesta matkustamohenkilökuntaa mittavammin vuonna 2007, tuolloin noin 200 henkilöä.

Nyt on avoinna satakunta lentoemännän ja stuertin paikkaa.

Kaija Lätti haki Finnairille lentoemännäksi heti, kun hän sai tietää yhtiön aikeista.

Lentoemännän ammatti on ollut 48-vuotiaan naisen lapsuuden haave. Lätti muistaa, kuinka 1970-luvun alussa hänen yksinhuoltajaäidillään oli varaa lentää lasten kanssa säännöllisesti Kokkolan ja Porin väliä. Lentäminen oli jo silloin halpaa. Lehdissä kerrottiin misseistä, jotka työskentelivät lentoemäntinä.

Se kaikki teki pikkutyttöön vaikutuksen.

Myöhemmin haave hautautui kymmeniksi vuosiksi. Lätti opiskeli merkonomi-parturi-kampaajaksi, perusti perheen ja muutti Kaustiselle, jossa hän toimi pitkään kampaamoyrittäjänä. 1990-luvun alussa hän ehti asua jonkin aikaa Floridassa, ja se riitti kaukokaipuuseen sillä erää.

1990-luvulla Finnairilla työskenteli enimmillään noin 12 000 henkeä. Nykyään työntekijöitä on noin 4 400.

Uutisissa on kerrottu lähinnä lentoemäntien lomautuksista ja irtisanomisista.

Kesäkuussa Finnair kertoi tarvitsevansa seuraavan viiden vuoden aikana noin 1 000 uutta työntekijää, joista merkittävä osa palkkattaisiin Suomesta.

Lätille Finnairin ilmoitus tuli yllätyksenä.

"Ovatkohan he hoksanneet, että kotimaisuus on avainsana, joka ihmisiä kiinnostaa?" hän aprikoi.

Matkustamohenkilökunnalta vaaditaan sujuvaa suomen ja englannin kielen taitoa.

Lentoyhtiöllä on myös muita, pikkutarkkojakin vaatimuksia. Hakijan on oltava 160–188 senttimetriä pitkä. Tatuointeja ei saa olla näkyvillä paikoilla, eikä lävistyksiä tai hammaskoruja sallita.

Lätti kertoo varmistaneensa, että oma pituus yltää nippa nappa yli 160 sentin. Pieni tatuointi hänellä on selässä.

"Nykyään uimarannalla tuntuu, että on enemmän niitä ihmisiä, joilla on tatuointeja, kuin niitä, joilla ei ole. Ovatkohan lentoemäntien vaatimukset vuosien saatossa ollenkaan muuttuneet?" Lätti pohtii.

Lentoemännän ei toki nykyään tarvitse olla missi eikä nuori. Matkoillaan Lätti on huomannut, että useat lentoemännät ovat hänen ikäisiään.

"Me vähän alta ja yli viisikymppiset olemme parasta työväkeä siinä mielessä, että meillä ei ole enää pieniä lapsia. Jos meillä on työ, me sitoudumme siihen enemmän kuin nuorempi sukupolvi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat