Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman selvitys voi jäädä osin pimentoon

Voimalayhtiö toimitti viime tingassa selvityksen kroatialaisesta rahoittajasta

Talous
 

Fennovoiman selvitys ydinvoimalan kroatialaisen rahoittajaehdokkaan taustoista saattaa jäädä osin salaiseksi.

Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaava Fennovoima toimitti selvitykset energiayhtiö Migrit Solarna Energijasta maanantaina työ- ja elinkeinoministeriöön. Parisataasivuinen selvitys jätettiin ministeriöön viime tingassa iltapäivällä.

Tästä on kyse

 Fennovoimalla on ollut vaikeuksia löytää riittävästi kotimaisia omistajia uudelle ydinvoimalalle.

 Voimalan rahoittajaksi tuli viime viikolla yllättävä taho: pieni kroatialainen yritys Migrit Solarna Energija.

 Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää, täyttääkö EU-maasta tuleva Migrit valtion asettaman kotimaisuusehdon.

Fennovoima ja yhtiön kotimaisista omistajista koostuva osakas Voimaosakeyhtiö SF selvittivät ministeriölle Migritin, sen emoyhtiön Migrit Energijan ja yhtiöiden vastuuhenkilöiden taustoja. Elinkeinoministeriö halusi selvityksen, koska Migrit on nuori ja pieni yhtiö, eikä sen omistajia tunneta Suomessa.

Fennovoima ja Voimaosakeyhtiö SF pyysivät selvityksen salaamista luottamuksellisten tietojen takia. Selvityksessä käsitellään yhtiöiden mukaan asianosaisten henkilötietoja ja kaupallisesti luottamuksellisia tietoja.

Tavallisesti viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, mutta ministeriö ei tuoreeltaan halunnut julkistaa Fennovoiman selvitystä. Ministeriö arvioi lähipäivien aikana, onko selvityksessä osia, joita ei voi julkistaa esimerkiksi liikesalaisuuksien vuoksi.

Voimaosakeyhtiö SF tiedotti maanantaina, että viranomaisille on toimitettu ainakin Migritin ja sen emoyhtiön tilinpäätöstiedot, yhtiöjärjestykset ja kaupparekisteriotteet.

Tiedotteessa Migritin yhteyshenkilöksi oli nimetty varatoimitusjohtaja Jurica Kešina. Helsingin Sanomat ei tavoittanut häntä maanantaina.

Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksen kesäkuun lopussa. Rakentamisluvan ehtona on, että vähintään 60 prosenttia tulevan ydinvoimalan omistajista on peräisin EU:n tai Efta-maiden alueelta.

Julkisuudessa on epäilty, että Migrit Solarna Energija olisi bulvaaniyhtiö. Vastuuhenkilöiden takaa löytyy venäläisen Inteko-rakennusyhtiön johtajia.

Fennovoiman mukaan yhtiö on kroatialainen, ja sen omistajat ovat kroatialaisia.

Suunnitelman mukaan Migritin panos voimalaitoksen rakentamiseen on runsaat 150 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat