Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP kiristi kreikkalaisten pankkien rahoituksen ehtoja

Talous
 
Mario Draghi
Mario Draghi

Euroopan keskuspankki (EKP) kiristää ehtoja, joilla Kreikan keskuspankki voi antaa hätärahoitusta kreikkalaisille liikepankeille.

EKP kertoi maanantai-iltana muuttavansa liikepankeilta vaadittavien vakuuksien määrää. Liikepankit ovat saaneet Kreikan keskuspankista hätärahoitusta vakuuksia vastaan. Kun vakuuksia tarvitaan aiempaa enemmän, hätärahoituksen saaminen on aikaisempaa hankalampaa.

"Päätös ei ole kovin yllättävä, koska EKP:tä on arvosteltu runsaasti hätärahoituksen sallimisesta. Vakuusvaatimuksen lisääminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että EKP anna ei anna ainakaan lähiaikoina Kreikan keskuspankille lupaa lisätä hätärahoitusta", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.

Hätärahoitusta liikepankeille ei anna Euroopan keskuspankki, vaan kansallinen keskuspankki. Kansallisen keskuspankki tarvitsee hätärahoituksen myöntämiseen EKP:n neuvoston luvan.

Uutistoimistojen mukaan Kreikan keskuspankin hätärahoitus liikepankeille on kasvanut kuluvan vuoden aikana alle 60 miljardista eurosta 89 miljardiin euroon. Keväästä saakka EKP ei ole antanut lupaa hätärahoituksen lisäämiselle. Maanantaina se toisti kantansa: hätärahoitus pidetään samalla tasolla kuin aikaisemmin.

EKP:n neuvosto kertoi maanantaina seuraavansa tiiviisti tilannetta rahoitusmarkkinoilla.

"Vakuusvaatimuksen lisäämisellä Euroopan keskuspankki yrittää pienentää omia riskejään Kreikan eurosta eroamisen varalta. Käsittääkseni suurin osa kreikkalaisten liikepankkien vakuuksista on niiden omia joukkolainoja, jotka Kreikan valtio on taannut. Jos kreikkalaiset pankit menisivät konkurssiin, maksukyvyttömän valtion takauksella ei ole juuri mitään merkitystä", von Gerich sanoo.

Helmikuussa EKP päätti olla hyväksymättä lainkaan Kreikan valtion joukkolainoja vakuudeksi liikepankkien pyytämille lainoille. Päätös johtui siitä, että Kreikka kieltäytyi noudattamasta eurovaltioiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelman ehtoja.

Kreikassa vasemmisto on arvostelut EKP:tä ja sen pääjohtajaa Mario Draghia liikepankkien ahdingon lisäämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat