Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos muualla alettaisiin äänestää, Kreikka voisi joutua pulaan

Jos kansa äänestäisi koko euroalueella Kreikan velkojen kohtelusta, Kreikka voisi hävitä

Talous
 
Kreikan vasemmisto riemuitsi Ateenassa - HS seurasi juhlintaa
Kreikan vasemmisto riemuitsi Ateenassa - HS seurasi juhlintaa
Kreikan vasemmistohallitus voitti selvästi kansanäänestyksen suhtautumisesta kansainvälisten velkojien vaatimuksiin. Tuhannet kannattajat tungeksivat kaduilla riemuitsemassa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Sunnuntaina Kreikka ryhtyi kansanäänestyksessä uhmaamaan velkojiensa vaatimuksia. Äänestyksen tulos on julistettu kansanvallan vastaiskuksi.

"Demokratia voitti tänään Kreikassa", kirjoitti Espanjan vasemmistolaisen Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias.

Samaa ovat toistelleet muut poliitikot, jotka tukevat Kreikan vasemmistolaista valtapuoluetta Syrizaa ja vastustavat eurovaltioiden vaatimaa tiukkaa talouspolitiikkaa.

Kreikan pääministerin Alexei Tsiprasin mukaan velkojat yrittivät kiristää kreikkalaiset toimimaan haluamallaan tavalla, mutta kansa sanoi toisin. Tsipras sanoi, että äänestyksen tulos antaa Kreikalle paremmat lähtökohdat uusiin neuvotteluihin Kreikan velkojen hoidosta.

Onhan kansa puhunut.

Demokratia on kreikkalaisille arvossaan jo historiallisista syistä. Kreikkalaiset ovat saaneet kunnian koko valtiomuodon keksimisestä. Kreikan historiasta löytyy esimerkkejä, joissa kansan ääni on voittanut tyrannimaisten velkojien vaatimukset. Nykyversiossa häviäjiä ovat itsenäisen Kreikan taloutta ohjailevat EU-byrokraatit.

roni rekomaa lehtikuva
Kansanäänestyksen voittaneet ei-leirin kannattajat juhlivat Syntagma-aukiolla Ateenassa sunnuntaina. Monet heistä vetosivat demokratian voittoon.
Kansanäänestyksen voittaneet ei-leirin kannattajat juhlivat Syntagma-aukiolla Ateenassa sunnuntaina. Monet heistä vetosivat demokratian voittoon.

Demokratian hehkuttaminen on Kreikan tapauksessa heikolla pohjalla.

Velkasuhde on neuvottelusuhde, mutta viime kädessä valta rahasta on velan antajalla, ei ottajalla.

Tunnettu australialainen taloustieteilijä Justin Wolfers vitsaili ongelmasta Twitterissä: "Hei Wells Fargo [-pankki], mikä kestää? Tänä aamuna perheeni äänesti 60–40 lopettaa asuntolainan lyhennykset, mutta ette ole vieläkään järjestelleet lainojamme uusiksi."

Äänestäjillä on oikeus tehdä talouspoliittisia päätöksiä, joissa he itse maksavat kustannukset. Kansainvälisillä lainamarkkinoilla lainan antajilla on oikeus ehtoihin.

Kreikan ja sen velkojien neuvotteluissa ovat pelissä kaikkien eurovaltioiden rahat, eivät vain kreikkalaisten. Jos muualla alettaisiin äänestää, Kreikka voisi joutua pulaan.

Mittausten mukaan ylivoimainen enemmistö saksalaisista vastustaa myönnytyksiä kreikkalaisille. Enemmistö saksalaisista jopa haluaisi Kreikan ulos yhteisvaluutta eurosta.

Suomessakin äänestys voisi tuottaa tylyn tuloksen. Yksi perussuomalaisten kannatukseen vaikuttanut tekijä on ollut puolueen tiukka Kreikka-kanta.

Euroopassa esiintyy myös ajattelutapaa, että Kreikkaa ja muita euromaita pitäisi ajatella yhtenäisenä joukkueena.

EU-maat tekevät merkittäviä sisäisiä tulonsiirtoja alueelta toiselle. Olisiko niin vakavaa, jos EU:n sisällä tehtäisiin samaa velkahelpotusten muodossa?

Tähänkin ajattelutapaan demokratian korostaminen sopii huonosti. Kreikan olisi nimittäin luovuttava paikallisesta vallasta, jota se nyt omalla äänestystuloksellaan korostaa.

Jos asiasta äänestettäisiin yhteisesti, 11 miljoonaa kreikkalaista jäisi 80 miljoonan saksalaisen jalkoihin.

Kreikan velkojen anteeksiannolle ja Kreikan menoleikkausten keventämiselle voi olla taloudellisia perusteita. Nykyistä pehmeämpi suhtautuminen Kreikan velkoihin saattaisi olla humaani ja viisas ratkaisu.

Mutta äänestäjät eivät kannata pehmeitä toimia Saksassa, tuskin Suomessakaan. Siksi Kreikan velkaneuvotteluissa ei ole kyse demokratian vajeesta, pikemminkin päinvastoin.

Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Lääkkeistä alkaa olla jo pula kreikkalaisissa apteekeissa. Samaan aikaan supermaketissa jännitetään alkaako ongelmia tulla myös elintarvikkeiden kanssa. Toimittajat Paavo J. Teittinen HS, Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat