Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovellus avuksi voideostoksille

Talous
 
Anu Vallinkoski

Älypuhelimille tarkoitetun Cosmethics-sovelluksen (CE) on tarkoitus auttaa kuluttajaa selvittämään, onko esimerkiksi aurinkovoiteessa mahdollisesti allergisoivia aineita.

Kun puhelimella lukee pakkauksen viivakoodin, sovellus listaa ja analysoi kosmetiikkatuotteiden tuoteselosteet.

Sovellus kertoo erilaisin symbolein, onko tuote sen mukaan turvallinen vai onko syytä antaa toxin alert – myrkkyvaroitus. Sovellus myös perustelee, miksi se antaa jostakin ainesosasta varoituksen.

Sovellukseen voi myös itse listata aineita, joiden käyttöä haluaa välttää.

Farmaseutti Päivi Kousan mukaan sovellus voi olla hyödyllinen apuväline, jos esimerkiksi x§tietää olevansa allerginen tietylle aineelle tai haluaa välttää joitakin aineita ympäristösyistä.

"Vaikka sovellusta käyttäisikin, kannattaa yhä myös itse lukea ainesosaluettelo läpi."

Hänen mukaansa CE:n pitäisi noudattaa viranomaissuosituksia varoituksia antaessaan.

"Suomessa myytävässä kosmetiikassa käytetyt raaka-aineet ovat lain sallimia. Ja lain mukaan kosmetiikan normaalista käytöstä ei saa aiheutua haittaa kuluttajalle. Ei ole olemassa viranomaisten laatimaa mustaa listaa. Sovellus voi antaa sellaisen vaikutelman, että osa aineista on hyviä ja osa pahoja", hän toteaa.

Esimerkiksi joistakin kosmetiikassa ja elintarvikkeissa pitkään säilöntäaineina käytetyistä parabeeneista sovellus antaa myrkkyvaroituksen, vaikka lainsäädäntö ja viranomaiset sallivat aineet tietyillä pitoisuuksilla.

CE:n palvelujohtaja Teppo Hudson toteaa, että sovellusta kehitetään koko ajan toimivammaksi. Myrkkyvaroitus-termiä saatetaan muokata pehmeämpään muotoon.

"Luokittelumme perustuu tutkimuksiin ja erilaisiin viranomaissuosituksiin", Hudson sanoo.

Käyttäjälle sovellus on ilmainen. Sen on tarkoitus tuottaa voittoa tarjoamalla näkyvyyttä kosmetiikkaa myyville nettikaupoille.

CE saa sivujensa kautta tulleista ostoista pienen summan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat