Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pettynyt EU odottaa Kreikan aloitetta

Saksa: Kolmannesta hätälainasta ei voi vielä neuvotella

Talous
 
fabrizio bensch reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui maanantaina työpaikalleen Berliinissä. Myöhemmin hän lensi Pariisiin keskustellakseen Ranskan presidentin François Hollandin kanssa Kreikan kriisistä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel saapui maanantaina työpaikalleen Berliinissä. Myöhemmin hän lensi Pariisiin keskustellakseen Ranskan presidentin François Hollandin kanssa Kreikan kriisistä. Kuva: fabrizio bensch reuters

Kreikan pääministerillä Alexis Tsiprasilla on paljon soviteltavaa, kun hän tapaa tiistaina muiden euromaiden johtajat ensimmäistä kertaa sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen.

Tsiprasin on määrä esitellä Brysselin hätäkokouksessa Kreikan uusi ehdotus siitä, millaisiin toimiin maa voi ryhtyä hätälainojen vastineeksi.

Brysselin päässä esitykseltä ei uskalleta odottaa liikoja. Euroopan pääkaupungeista kuului maanantaina penseitä viestejä, joissa vastuu ensimmäisen askeleen ottamisesta sysättiin Tsiprasin hallinnolle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande sanoivat, että ovi neuvotteluille Kreikan kanssa on auki, mutta Kreikan on ensin tuotava pöytään uskottavia esityksiä.

"Sanomme hyvin selvästi, että ovi keskusteluille on yhä auki", Merkel sanoi maanantai-iltana Pariisin Élysée-palatsissa, jossa hän ja Hollande keskustelivat seuraavasta siirrosta Kreikan suhteen.

Merkelin mukaan kolmannesta, Euroopan vakausmekanismin EVM:n kautta maksettavasta lainaohjelmasta ei kuitenkaan voi vielä neuvotella ennen kuin Tsiprasin esitykset on nähty.

"Edellytyksiä neuvotteluiden aloittamiseksi konkreettiseksi EVM-ohjelmaksi ei tällä hetkellä ole."

"Aika kuluu, joten noiden ehdotusten on oltava neuvottelupöydässä tällä viikolla."

Kreikan vanha lainaohjelma päättyi viime viikolla, joten maan ainoa mahdollisuus pysyä euroalueen jäsenenä näyttää olevan kolmannen lainaohjelman neuvotteleminen toisten euromaiden kanssa.

Jos kolmatta lainaohjelmaa ei ole näköpiirissä, Euroopan keskuspankki EKP tuskin sallii Kreikan keskuspankin hätärahoituksen jatkamista Kreikan pankeille. EKP pyytäneekin euromailta tiistain huippukokouksessa jonkinlaista vahvistusta tuen jatkosta.

Kreikan keskuspankin hätärahoitus liikepankeille on ainoa keino pitää pankit pystyssä. Ilman sitä Kreikka joutuu hyvin todennäköisesti ottamaan käyttöön jonkinlaisen rinnakkaisvaluutan pystyäkseen maksamaan palkat ja eläkkeet. Se voisi johtaa liukumiseen ulos eurosta.

Kreikka lähetti viime viikolla pyynnön kolmannesta lainaohjelmasta kriisimaita rahoittavalle Euroopan vakausmekanismille EVM:lle.

EU-komission eurosta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi maanantaina, että EU-komissio on valmis neuvottelemaan mutta tarvitsee mandaatin euromaiden valtiovarainministereiltä.

"Yksi asia on selvä. Kreikan paikka on ja pysyy eurossa", Dombrovskis sanoi Brysselissä.

Parhaimmassakin tapauksessa menee viikkoja ennen kuin Kreikka voi saada kolmatta lainaohjelmaa. Siinä välissä maan pitäisi löytää jostain rahaa velanlyhennysten, palkkojen ja eläkkeiden maksamiseen.

HS:lle puhuneen EU-lähteen mukaan mikä tahansa uusi sopu tulee olemaan paljon "kalliimpi ja vaikeampi kuin mikään vaihtoehto tähän saakka".

Kreikan täytyy käytännössä sitoutua paljon tiukempiin ehtoihin kuin edellisessä lainaohjelmassa, jos se mielii saada uutta lainaa.

EU-johtajat tuskin lämpenevät myöskään Tsiprasin vaatimukselle velkojen uudelleenjärjestelystä tai leikkaamisesta.

Velkoja on järjestelty jo kolmeen kertaan. Vaikka velkataakka on hurjat 180 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, ovat velanhoitokulut siedettävät.

Neuvottelut järjestelystä riippuvat täysin siitä, antavatko jäsenmaat siihen mandaatin.

Virve Kähkönen HS
Tiina Rajamäki HS
Bryssel/Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat