Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka sanoi ei – mitä siitä seuraa?

Seuraavat päivät ja viikot näyttävät, kumpi osapuoli antaa viimein periksi

Talous
 
stefanos rapanis reuters
Eläkeläiset tungeksivat viime torstaina Iraklionissa Kreetalla päästäkseen pankkikonttoriin nostamaan eläkkeitään.
Eläkeläiset tungeksivat viime torstaina Iraklionissa Kreetalla päästäkseen pankkikonttoriin nostamaan eläkkeitään. Kuva: stefanos rapanis reuters

Kreikan yli viisi vuotta vellonut talouskriisi osoittaa, että lopullisia totuuksia on vähän.

Ehdottomiksi mainitut takarajat ovat joustaneet kerta toisensa jälkeen. Vaihtoehdoista mahdottominakin pidetyt ovat toteutuneet.

Ehkä nyt uskaltaa sanoa, että Kreikan aika alkaa todella käydä vähiin. Seuraavassa on käyty läpi kolme mahdollista kehityskulkua.

1. Pankkien talletuspako ajaa Kreikan eroon eurosta
On hankalaa, jos valtio on talousvaikeuksissa. Mutta todella vaikeaa on sitten, kun pankit uhkaavat kaatua.

Kreikka käytännössä halvaantui viikko sitten, kun pankit suljettiin. Kansalaiset voivat nostaa käteistä vain 60 euroa päivässä, eikä rahaa voi siirtää tileiltä Kreikan ulkopuolelle.

Ilman sopua Kreikan velkojien kanssa pankkien avaaminen voi olla mahdotonta. Ja sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen sopu näyttää entistä kaukaisemmalta. Maanantaina Kreikan pankkijärjestö ilmoitti, että pankit ovat suljettuina ainakin tiistaina ja keskiviikkona, uutistoimisto Reutersin mukaan kenties koko viikon.

Keskuspankin oli pakko ottaa käyttöön nostorajoitukset ja rajoittaa pääomien liikkeitä, koska kreikkalaiset nostivat rahojaan pois kiihtyvään tahtiin. Yli 100 000 euron talletuksia pankeissa on enää hyvin vähän.

Kreikkalaiset ovat pelänneet, että jonain aamuna hallitus ilmoittaa Kreikan ottaneen käyttöön oman valuuttansa drakman. Tileillä olevat eurot muunnettaisiin automaattisesti drakmoiksi, joiden arvo todennäköisesti romahtaisi.

Jatkuva talletuspako voi tarkoittaa, että näin myös tapahtuu.

Totuuden hetki tulee viimeistään 20. heinäkuuta, jolloin Kreikan pitäisi maksaa EKP:lle 3,5 miljardia euroa erääntyviä lainoja.

Jos maa jättää ne maksamatta, EKP:n olisi vaikea enää hyväksyä Kreikan valtion joukkolainoja hätärahoituksen vakuudeksi. Jos rahoitus loppuu, pankit kaatuisivat varmasti ja Kreikan olisi ehkä pakko siirtyä omaan valuuttaan voidakseen avata pankit.

2. Sopu syntyy sittenkin
Kreikan kohtalo on eurovaltioiden käsissä. Jos Kreikalle ei anneta uutta rahoitusta, se ajautunee ulos euroalueesta.

Jos uusi hätärahoitus myönnetään, Kreikka saa taas pari vuotta lisäaikaa.

Vaikka poliitikkojen retoriikka oli kansanäänestyksen alla kovaa ja ehdotonta, euroalueen yhtenäisyyttä puolustavat voimat ovat vahvoja. Puheiden sävy oli jo maanantaina sovittelevampi.

Euromaat voivat myöntää Kreikalle uutta rahoitusta Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta. EVM on euromaiden pääomittama ja takaama rahoituslaitos.

Suurin osa Kreikan julkisen sektorin 317 miljardin euron lainoista on velkaa eurovaltioille, niiden rahoitusyhtiölle ERVV:lle ja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Kreikka on saanut hätälainoja viiden vuoden kuluessa 204 miljardia euroa.

Kreikalla ei ole tarpeeksi tuloja edes valtion juokseviin kuluihin. Siksi se tarvitsee uutta rahoitusta. Kreikka pyysi viime viikolla euromailta 30 miljardin uutta hätärahoitusta ja lisäksi velkojen leikkaamista.

Tiistaina pääministerit kokoontuvat Brysseliin puimaan tilannetta. Suomessa eduskunnan suuri valiokunta on kutsuttu koolle muovaamaan kansallista näkemystä.

Monessa euromaassa on edellytetty IMF:n mukanaoloa, koska rahasto tunnetaan tiukoista rahoitusehdoistaan. Viime viikolla IMF ilmoitti, ettei lisärahaa Kreikalle heru, koska maa jätti lyhennykset maksamatta.

Ilman IMF:n mukanaoloa europoliitikkojen on helpompi sorvata kompromissia.

Myös EVM:n rahoitussäännöt ovat periaatteessa tiukat. EVM:ssä päätökset tekee euromaiden valtiovarainministerien johtokunta. Ratkaisut ovat pohjimmiltaan poliittisia.

IMF:n raportin mukaan Kreikka tarvitsee 52 miljardia euroa selvitäkseen kolmesta seuraavasta vuodesta. Lisäksi vanhojen velkojen maksuaikoja pitäisi pidentää.

Uuden Kreikka-lainan myyminen eurokansalaisille ei ole helppoa. Silti edes perussuomalaiset eivät tehneet siitä hallitukseen menon kynnyskysymystä. Niin todennäköiseltä uusi lainapaketti on näyttänyt.

Seuraavat päivät ja viikot näyttävät, antaako lopulta periksi Kreikka vai euromaat.

3. Kreikka kitkuttaa rinnakkaisvaluutoilla
Kreikan kyky venyä näyttää rajattomalta. Vaikka hallituksen politiikka on johtanut pankkien sulkemiseen ja talouden seisahtumiseen, kansa seisoo sen takana.

On mahdollista, että Kreikka kitkuttelee vielä hyvän aikaa. Pankit pidetään käytännössä suljettuina, eikä rahoittajien ehtoihin suostuta. Valtio alkaa maksaa palkkoja ja muita maksuja velkakirjoilla. Ne olisivat käytännössä uusia valuuttoja.

Kreikan talouskatastrofi syvenisi. Ennen pitkää pitäisi päästä jonkinlaiseen ratkaisuun. Se olisi joko uusi hätälaina tai eroaminen eurosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat