Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkovoiteet voivat aiheuttaa allergiaa – kosmetiikka-asiantuntija arvioi tuotteet

Oikein käytettynä aurinkovoide suojaa ihoa palamiselta ja vähentää riskiä sairastua ihosyöpään. Toisaalta suoja-aineiden pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään vielä vähän.

Talous
 
Anu Vallinkoski
Outi Pyhäranta HS
Tuotteet oikealta: Nivea Moisturising Sun Lotion SK30, La Roche-Posay HS50+, Clinique Sun Body Cream SPF30, Eucerin Sun Spray SK30, Garnier Ambre Solaire Kids Resisto SK50
Tuotteet oikealta: Nivea Moisturising Sun Lotion SK30, La Roche-Posay HS50+, Clinique Sun Body Cream SPF30, Eucerin Sun Spray SK30, Garnier Ambre Solaire Kids Resisto SK50 Kuva: Outi Pyhäranta HS

Aurinkorasvat syynissä

HS pyysi kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousaa arvioimaan aurinkovoiteita. Kousa teki arvionsa vain ainesosaluettelon perusteella, näkemättä tuotteen nimeä ja pakkausta. Samat aurinkovoiteet testattiin myös Cosmethics-älypuhelinsovelluksella.

 

Eucerin Sun Spray SK30 Transparent 200 ml22,10 euroa

CE: Turvallinen tuote

PK: Ehdottomasti aikuisten tuote, koska kemiallisia suoja-aineita on niin monta. Luultavasti suihke, koska denaturoitua alkoholia on paljon. Tuoteselosteen perusteella arvioisin edulliseksi tai keskihintaiseksi. Tosin brändi ja pakkaus voivat nostaa hintaa. Tuotteessa on muun muassa ihoa pehmittäviä, kosteuttavia sekä säilyvyyttä ja levittyvyyttä parantavia aineita. Lisäksi mukana on jotakin hajustetta. Hajusteet ovat yleisimmin allergisoivia aineita.

 

Nivea Moisturising Sun Lotion SK30 200 ml14,90 euroa

CE: Myrkkyvaroitus – methylparaben, ethylparaben, propylparaben – parabeenit voivat CE:n mukaan aiheuttaa muun muassa rintasyöpää ja melanoomaa.

PK: Silikonipohjainen tuote, vaikuttaa perinteiseltä aurinkovoiteelta, jossa on satsattu tuoksuun ja rakenteeseen. Hintaluokaltaan edullinen tai keskitasoa, koska ei sisällä kalliita raaka-aineita kuten luonnosta peräisin olevia uutteita tai öljyjä. Yleisesti allergisoivia ainesosia kahdeksan. Myös hajusteita on käytetty. Jo pitkään Suomessa käytetyt parabeenit eivät juuri allergioita aiheuta.

 

La Roche-Posay SK50+ Anthelios Dermo Pediatrics Smooth Lotion Children 300 ml29,00 euroa

CE: Turvallinen tuote

PK: Ilmeisesti lasten voide, koska tuote on hajusteeton ja sen rakenne vaikuttaa vedenkestävältä. Yleisesti allergisoivia säilöntäaineitakaan ei ole. Tuotteessa on fysikaalinen suoja ja lukuisia kemiallisia suoja-aineita, joten suojakerroin lienee korkea. Ei sisällä erityisen kalliita ainesosia.

 

Garnier Ambre Solaire Kids Resisto SK50 200 ml16,40 euroa

CE: Turvallinen tuote

PK: Tuote on lähes pelkkää aurinkosuoja-ainetta ja pakollisia rakenteeseen vaikuttavia aineita. Voiteessa ei ole hajusteita eikä yleisesti allergisoivia säilöntäaineita. Tuoteselosteen perusteella voide lienee paksuhkoa ja vedenkestävää. Luultavasti lapsille tarkoitettu. Hinta ei varmaankaan ole kovinkaan korkea.

 

Clinique Sun Body Cream SPF30 150 ml35,50 euroa

CE: Turvallinen tuote

PK: Luultavasti joukon kallein tuote. Rakenteeseen ja vaikutukseen iholla on kiinnitetty huomiota. Sisältää monenlaisia ainesosia ja muutamaa kemiallista suoja-ainetta. Yleisesti allergisoivia säilöntäaineita ja hajusteita ei ole. Luultavasti voide kuitenkin tuoksuu, sillä mukana on muun muassa rosmariinia. Sisältää muutamia luonnon aineita.

Aurinko porottaa ihanasti mutta polttavasti.

Parhaimpia keinoja suojautua auringonsäteiltä olisivat varjoihin vetäytyminen ja vaatteilla itsensä verhoaminen. Jos auringonpaisteeseen kuitenkin menee, on aurinkovoiteen käyttö paikallaan.

Mutta mitä auringonsäteiltä suojaavat voiteet sisältävät?

"Aurinkosuojavoide syntyy samoista raaka-aineista kuin mikä tahansa voide sillä erotuksella, että auringolta suojaavassa tuotteessa on suoja-aineita", kosmetiikka-asiantuntija ja farmaseutti Päivi Kousa tiivistää.

Nämä suoja-aineet ovat joko kemiallisia tai fysikaalisia.

Fysikaalisten suoja-aineiden kuten sinkkioksidin ja titaanidioksidin teho perustuu siihen, että ne estävät säteiden pääsyn iholle muun muassa heijastamalla.

Kemialliset suoja-aineet suodattavat kaikkia UV-säteitä ja muuttavat ne esimerkiksi lämmöksi. Kosmetiikkalaissa on säädetty erikseen kemiallisista suoja-aineista ja monille on määrätty enimmäispitoisuus.

Poiminta

Alle 3-vuotiaille suositeltavin aurinkosuoja on varjossa pysyminen

Alle 3-vuotiaille lapsille suositeltavin aurinkosuoja on varjossa pysytteleminen sekä peittävien vaatteiden käyttö.

"Jos vaatteilla ei saa tarpeeksi suojaa, on syytä käyttää lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita korkealla suojakertoimella", kosmetiikkaan paneutunut asiantuntija Päivi Kousa opastaa.

Suojautumisen tarve vaihtelee lapsilla samaan tapaan kuin aikuisilla: mitä vaaleampi ja herkemmin palava iho, sen huolellisemmin pitää polttavilta säteiltä suojautua.

Entä mitä eroa on lasten ja aikuisten aurinkovoiteilla?

"Ei välttämättä mitään", Kousa toteaa.

Tavanomaista kuitenkin on, että lapsille tarkoitetuissa suojavoiteissa on vähemmän kemiallisia suoja-aineita kuin aikuisille tarkoitetuissa. Usein lasten tuotteet ovat myös vedenkestäviä ja hajusteettomia.

Lasten aurinkovoiteissa käytetään monesti fysikaalista suojaa eli aineita, jotka estävät säteiden pääsyn iholle muun muassa heijastamalla.

Aurinkovoiteiden suoja-aineista suurin osa on kemiallisia.

Lain mukaan kosmetiikka ei saa aiheuttaa kuluttajalle haittaa normaalissa käytössä.

"Allergioita ja ärsytystä kuitenkin aina joillekin tulee", Kousa huomauttaa.

Eniten oireita aiheuttaa tuoteselosteiden mystinen nimike parfum. Se ei tarkoita yhtä hajustetta vaan lukuisia, jopa satoja erilaisia hajusteyhdistelmiä.

Hajusteiden lisäksi jotkin säilöntäaineet ja kemialliset suoja-aineet saattavat allergisoida tai ärsyttää ihoa.

"Allergiat selviävät vain kokeilemalla. Mikä tahansa tuote voi ärsyttää ihoa. Kosmetiikan vaikutukset iholle ovat yksilöllisiä – ikä, vuodenajat, hormonitoiminta, lääkitys ja muut käytetyt tuotteet vaikuttavat. Joskus sama tuote sopii, joskus ei", Kousa tähdentää.

Jos aurinkovoiteiden mahdolliset haittavaikutukset huolettavat, suosittelee Kousa käyttämään tuotteita, joissa on fysikaalinen suoja.

Käytön jälkeen aurinkovoide olisi hyvä pestä pois.

Kaikkiaan suoja-aineiden ja ylipäätään kosmetiikan pitkäaikaisista vaikutuksista ihmiselle ja ympäristölle tiedetään vähän. Suoja-aineet ovat olleet laajassa käytössä vasta muutaman vuosikymmenen.

Viitteitä ympäristölle aiheutuvista haitoista on. Muun muassa kaloista on löytynyt aurinkovoiteissa käytettyjä suoja-aineita.

"Aihetta tutkitaan koko ajan, mutta tarvitaan vielä vuosikymmenten käyttöä ja näyttöä", Kousa sanoo.

Eniten tutkijoita huolettaa erilaisten aineiden kokonaisaltistus. Nyt selvitetään, millaisia vaikutuksia on vuosikymmenten käytöllä ja altistuksella. Useiden aineiden yhteisvaikutuksessakin riittää tutkittavaa.

Erilaisia aurinkosuojatuotteita on tarjolla kaupoissa hyllymetreittäin. Hinnat vaihtelevat runsaasta kymmenestä eurosta useisiin kymmeniin. Kousan mukaan korkea hinta ei aina ole tae hyvästä laadusta.

"Kalliit raaka-aineet nostavat hintaa. Esimerkiksi luonnon uutteet ja öljyt ovat arvokkaita. Myös brändi ja pakkaus vaikuttavat hintaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat