Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telia-Soneran hallituksen puheenjohtaja: "Tehtäväni on ratkaista ongelmia"

Ruotsalainen Marie Ehrling selvittää yhä yhtiönsä ongelmia Aasiassa

Talous
 
Kari Pullinen
Telia-Soneran hallituksen puheenjohtaja Marie Ehrling selittää yhtiön ongelmakauppoja Aasiassa sillä, ettei yhtiöllä ollut riittäviä edellytyksiä käydä läpi ostettavia liiketoimintoja. "Ei ollut ehkä riittävästi osaamista näiden hyvin monimutkaisten yritysjärjestelyiden tekemiseen."
Telia-Soneran hallituksen puheenjohtaja Marie Ehrling selittää yhtiön ongelmakauppoja Aasiassa sillä, ettei yhtiöllä ollut riittäviä edellytyksiä käydä läpi ostettavia liiketoimintoja. "Ei ollut ehkä riittävästi osaamista näiden hyvin monimutkaisten yritysjärjestelyiden tekemiseen." Kuva: Kari Pullinen

Teleoperaattori Telia-Soneran hallituksen puheenjohtaja Marie Ehrling kertoo selvittävänsä koko ajan yhtiön mahdollisia pulmia ja epäselvyyksiä Aasiassa.

"Minun tehtäväni ei ole arvioida, kuka on vastuussa mahdollisista ongelmista. Tehtäväni on ratkaista ongelmia ja kysymyksenasetteluja. Yhtiön hallitus ei tuomitse ketään, vaan se on oikeuslaitoksen tehtävä. Tehtyä ei saa tekemättömäksi."

Telia-Soneran johtajia epäillään törkeästä lahjuksen antamisesta Uzbekistanissa, ja ruotsalainen media väittää yhtiön lahjoneen Azerbaidžanin presidentin perhettä ostaessaan paikallisen operaattorin.

"Meillä on ollut Aasiassa vuosien ajan liiketoimintaa, josta ovat luonnollisesti päättäneet entiset hallitukset ja johtajat. Olemme 2–3 vuotta selvittäneet Aasiassa tehtyjä kauppoja ymmärtääksemme niitä paremmin."

Investoinnit aasialaisiin teleoperaattoreihin ovat olleet Telia-Soneralle erittäin kannattavia. Yhtiön liikevoitosta lähes 40 prosenttia muodostuu Aasiassa, jossa matkapuhelimien ja internetin käyttö ei ole läheskään yhtä yleistä kuin Pohjoismaissa.

"Minä ja toimitusjohtaja Johan Dennelind selvitämme yhä jatkuvasti Aasiassa tehtyjä kauppoja ratkaistaksemme mahdollisia ongelmia. Lisäksi meidän täytyy koko ajan huolehtia liiketoiminnastamme näissä valtioissa."

Rikosepäilyjen takia yhtiö on uudistanut organisaatiotaan, vaihtanut johtajia ja kouluttanut työntekijöitään.

Etenkin Ruotsissa yhtiön liiketoimet huonomaineisissa Aasian valtioissa ovat herättäneet vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun. Telia-Soneran suurin osakkeenomistaja on Ruotsin valtio, joka omistaa osakkeista 37 prosenttia. Suomen valtio on kolmanneksi suurin osakkeenomistaja runsaan kolmen prosentin omistusosuudella.

Ehrling nimitettiin Telia-Soneran hallituksen puheenjohtajaksi keväällä 2013. Samassa yhteydessä hallituksesta jäivät pois kaikki jäljellä olleet jäsenet, jotka olivat olleet hyväksymässä lukuisia yritysjärjestelyjä Aasian valtioissa.

Ehrlingin mielestä kauppoja valmistelleet Telia-Soneran johtajat toimivat liian niukoilla resursseilla, minkä takia riskien arviointi oli jälkeenpäin arvioiden puutteellista.

"Valitettavasti vaikuttaa siltä, että aikaisemmin yhtiöllä ei ollut riittäviä edellytyksiä käydä lävitse ostettavia liiketoimintoja. Asioita hoiti vain joukko, jonka jäsenten lukumäärä voidaan laskea yhden käden sormin. Ei ollut ehkä riittävästi osaamista näiden hyvin monimutkaisten yritysjärjestelyiden tekemiseen."

Ehrling korostaa, että liiketoiminta Keski-Aasian valtioissa on äärimmäisen vaikeaa. Monet valtioista ovat korruptoituneita ja sulkeutuneita. Henkilökohtaisilla suhteilla on suuri merkitys.

"On selvää, että meidän on kannettava vastuumme valtioissa, joissa meillä on liiketoimintaa. Minä en olisi valmis panemaan mitään valtioita mustalle listalle, vaan suurilla kansainvälisillä yrityksillä pitää olla mahdollisuus kehittyvillä markkinoilla Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Pitää vain ymmärtää syvällisesti, mihin on menossa mukaan."

Ehrling korostaa myös, kuinka teleoperaattoreiden tarjoamat viestintäpalvelut ovat hyvin tärkeitä yhteiskuntien kehittymisessä.

Ruotsissa Telia-Sonera on Ehrlingin mukaan tehnyt aktiivisesti yhteistyötä poliisin ja syyttäjän kanssa. Ruotsissa poliisin esitutkintaa johtaa syyttäjä. Yhtäkään syytettä ei ole vielä nostettu ja kaikki rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Esitutkinta on Uzbekistanissa tehdystä kaupasta on kestänyt lähes kolme vuotta, mikä kertoneen asian monimutkaisuudesta.

"Asianajotoimisto Norton Rose Fulbright on selvittänyt yrityskauppoja, ja tiettyjä kysymysmerkkejä on tullut esiin. Olemme selvittäneet pitkään, kuka mahdollisesti on Azerbaidžanissa kaupoista hyötynyt, mutta emme ole löytäneet vastausta."

Ehrling ei suostu kertomaan, mistä muista valtioista kuin Uzbekistanista ja Azerbaidžanista on löydetty kysymysmerkkejä.

"Olemme havainneet toimintatavan, jolla kauppoja ja sopimuksia on tehty Aasiassa, hyvin vakavaksi. Olemme selvittäneet kaikki kaupat, mutta en mennä voi mennä niiden yksityiskohtiin julkisuudessa. Materiaalimme on syyttäjän käytössä. Monet asiat ovat yhä epäselviä ja niiden selvittäminen vie aikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat