Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pula lääkkeistä ja ruuasta pahenee Kreikassa – monet peruslääkkeet loppuneet

Pula perushyödykkeistä uhkaa Kreikkaa. Apteekkari ja ruokakauppias toivovat Euroopan keskuspankin antavan maalle tilaa hengittää.

Talous
 
Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Lääkkeistä alkaa olla jo pula kreikkalaisissa apteekeissa. Samaan aikaan supermaketissa jännitetään alkaako ongelmia tulla myös elintarvikkeiden kanssa. Toimittajat Paavo J. Teittinen HS, Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Pienen perheyhtiön omistava apteekkari Dimitra Afouxenidi-Kalantzi vetää laatikon ulos. Jäljellä on vain muutama rasia.

Viikon aikana kansainväliset lääkeyhtiö Astra-Zeneca, Novartis ja Sanofi ovat lopettaneet lääkkeiden toimituksen kreikkalaisille maahantuojille. Ranskalainen Sanofi on ainoa yhtiö, joka toimittaa Kreikkaan diabeteksen hoitoon tarvittavaa insuliinia.

"Insuliini, mielenterveyslääkkeet, verenpainelääkkeet, ruuansulatuselimistöä koskevat lääkkeet", Afouxenidi-Kalantzi luettelee tuotteita, jotka ovat loppuneet.

Tilanne on suurin piirtein sama Kreikan muissa apteekeissa.

Lääketoimitusten häiriintyminen kertoo kouriintuntuvasti Kreikan talouden ongelmista. Sunnuntaiyönä monet itkivät ilosta Ateenan kaduilla kansanäänestyksen tuloksen selvittyä, mutta herätys arkeen on karu.

Lainaehtojen hylkääminen tuo mukanaan entistä suuremman epävarmuuden. Lääke- ja ruokatoimitukset ovat suurimmassa vaarassa, kun talouden rattaat lakkaavat pyörimästä.

"Viime torstaista lähtien monet peruslääkkeet ovat puuttuneet kokonaan", Afouxenidi-Kalantzi sanoo.

Hän kaivaa esiin lääkkeiden tilausvihon, joka on sivu toisensa perään täynnä punaisia oxi-merkintöjä. Se tarkoittaa 'ei'.

Kun eläkeläismies tulee kesken haastattelun kysymään lääkettä vatsavaivoihin, apteekkari ei voi auttaa.

"Hänen täytyy vain odottaa."

Kalle Koponen HS
Apteekkari Dimitra Afouxenidi-Kalantzi merkitsee vihkoonsa, mitkä lääkkeet ovat loppuneet hänen liikkeestään.
Apteekkari Dimitra Afouxenidi-Kalantzi merkitsee vihkoonsa, mitkä lääkkeet ovat loppuneet hänen liikkeestään.

Lääkepulan syy on apteekkarin mukaan pitkälti Kreikan pääoman liikkeiden rajoituksissa. Käteinen ei liiku, eivätkä lääkeyhtiöt suostu myymään maahantuojille luotolla.

Pääoman liikkeiden rajoitukset otettiin käyttöön noin viikko sitten, jolloin Euroopan keskuspankki (EKP) jäädytti Kreikan keskuspankin liikepankeille myöntämän hätärahoituksen. Samalla kreikkalaiset liikepankit piti toistaiseksi sulkea ja käteisnostoja rajoittaa.

Afouxenidi-Kalantzi äänesti sunnuntaina "kyllä", eli lainoittajien vaatimusten puolesta. Maanantaina hän odotti, mitä seurauksia ei-äänten voitolla on Kreikalle. Keskeistä on apteekkarin mielestä se, salliiko EKP pian kreikkalaisen liikepankkien lisärahoituksen.

"Toivon, että äänestystulos saa keskuspankin ajattelemaan humaanimmalla tavalla ja antamaan meille hieman tilaa hengittää."

Afouxenidi-Kalantzi sanoo, että pääoman liikkeiden rajoitusten ja viime viikkoina romahtaneen kulutuksen takia hän ei ole kyennyt maksamaan vuokraansa tai sähkölaskuaan. Moni muu kreikkalainen on samassa tilanteessa. "Kaikki rahani menevät ruokaan ja apteekin lääkkeisiin. Olen jo nyt velkaa lääketoimittajille. Jos ostot loppuvat, he katkaisevat sopimukseni."

Mikäli tilanne ei helpotu heinäkuun loppuun mennessä, Afouxenidi-Kalantzi pelkää joutuvansa sulkemaan apteekin.

Kalle Koponen HS
Supermarkettia pitävä Kostas Asimakopoulos on joutunut erottamaan kaikki neljä työntekijäänsä.
Supermarkettia pitävä Kostas Asimakopoulos on joutunut erottamaan kaikki neljä työntekijäänsä.

Ensin loppuvat lääkkeet, sitten ruoka.

Näin pelkää Ano Patisin keskiluokkaisessa kaupunginosassa pientä supermarkettia pitävä Kostas Asimakopoulos. Hän uskoo ruokapulan alkavan pian, jos pääoman liikkeiden rajoituksia ei helpoteta eikä pankkien kiristysruuvia löysätä.

"Meillä ei ole kovin suuria varastoja. Olen kuullut toimittajiltani, että ongelmia tulee esiintymään kymmenen päivän sisällä. Maidon, leivän, vehnäjauhon ja sokerin kaltaisista kulutustuotteista tulee olemaan pula."

Noin kuukaudessa ongelmat alkavat olla vakavia, Asimakopoulos arvioi.

Kreikka tuottaa hänen mukaansa paljon ruokaa, mutta maa on riippuvainen ulkomailta ostetuista pakkausmateriaaleista. Eräs Asimakopoulosin tavarantoimittajista varoitti maidon loppuvan runsaan viikon päästä, koska pulloja ei enää ole.

Asimakopoulos toivoo, että tiistaina kokoontuvat eurovaltioiden johtajat tulevat järkiinsä. Hänelle se tarkoittaa, että EKP sallisi Kreikan keskuspankin lisätä hätärahoitusta liikepankeille.

"Silloin raha alkaisi virrata, paniikki loppuisi, turistit eivät peruisi matkojaan ja talousahdinkomme helpottaisi", hän sanoo.

"Tiistaina nähdään, mikä merkitys kansanäänestyksellä oli."

Asimakopoulos kertoo äänestäneensä velkojien lainaehtoja vastaan säilyttääkseen arvokkuutensa, vaikka arvioi ei-äänten voiton johtavan Kreikassa ehkä entistä pahempaan kurimukseen.

"Viisi vuotta sitten liikevaihtoni oli 750 000 euroa, viime vuonna 220 000 euroa. Joka kuukausi tuloni pienenevät, eikä minulla ole varaa maksaa laskuja. Ennen kaupassa oli neljä työntekijää, nyt teen töitä yksin", Asimakopoulos sanoo.

"Olen menettänyt viime vuosina niin paljon, että minulla ei ole enää mitään hävittävää."

Paavo Teittinen HS, teksti
Kalle Koponen HS, kuvat
Ateena

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat