Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia suunnittelee suurinvestointeja Venäjälle

Lähi-idän öljymaa sijoittaisi maatalouteen ja logistiikkaan

Talous
 

Saudi-Arabia aikoo investoida Venäjän valtion perustamaan RDIF-rahastoon jopa kymmenen miljardia dollaria eli nykykurssilla noin yhdeksän miljardia euroa, kertoo yhdysvaltalainen Wall Street Journal -lehti.

Rahaston johtaja Kirill Dmitrijev kertoi asiasta talouslehti Wall Street Journalissa.

"Avaininvestoinnit sijoittuvat Venäjän alueelle, mutta sijoitamme myös Saudi-Arabiaan, jota pidämme hyvin lupaavana markkinana", hän totesi lehdelle.

Venäjä on yrittänyt paikata rahoitustarpeitaan uusilla kumppaneilla sen jälkeen, kun Ukrainan konflikti sai EU-maat karttamaan yhteistyötä itänaapurinsa kanssa. Länsimaiden asettamat pakotteet ja etenkin raakaöljyn hinnan puolittuminen viime kesästä ovat ajaneet Venäjän talouden vaikeuksiin, minkä vuoksi moni valtio ja yritys välttää muutenkin sijoittamista Venäjälle.

Saudi-Arabian investoinnit kohdistuisivat maatalouteen, lääketieteeseen, logistiikkaan, vähittäiskauppaan ja asuntomarkkinoille. Lähi-idän öljymahti sijoittaisi siis laajasti Venäjän talouden eri sektoreille.

Nurinkurista on, että Saudi-Arabia on yksi Venäjän ongelmien päälähteistä. Lähi-idän talousjätti ei ole suostunut karsimaan öljyntuotantoaan, vaikka markkinoille on pursunnut ylitarjontaa esimerkiksi Yhdysvaltojen liuskeöljybuumin vuoksi. Tästä syystä raakaöljyn hinta on halventunut rajusti. Brent-laadun hinta oli noin 110 dollarissa barrelilta vielä viime vuoden heinäkuun alussa, kun hinta eilen tiistaina oli alle 57 dollaria. Barreli on 159 litraa vastaava mittayksikkö.

Venäjä ei tosin ole itsekään suostunut kiristämään öljyhanojaan. Päinvastoin. Toukokuussa Venäjä pumppasi öljyä lähes oman ennätyksensä verran uutistoimisto Bloomberg tietojen mukaan.

Saudi-Arabian investointisopimuksen takana on valtio-omisteinen Public Investment Fund. Saudi-Arabian puolelta sopimusta tuki yksi varasijalla olevista Saudi-Arabian kuningasperheen kruununperillisistä, Mohammad bin Salman Al Saud. Puolustusministerinä toimiva prinssi tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Pietarissa kesäkuussa.

Venäjä on hakenut Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen uusia markkinoita myös Kiinasta. Maat solmivat viime vuonna kaksi merkittävää kaasutoimituksia koskevaa aiesopimusta, joista ensimmäisen kooksi asiantuntijat arvioivat 400 miljardia dollaria. Toinen oli uutistoimisto Bloombergin mukaan hieman pienempi.

Toteutuessaan 30-vuotiset sopimukset nostaisivat Kiinan Saksan ohi suurimmaksi Venäjän kaasumarkkinaksi.

Naapurimaiden yhteistyö on syventynyt myös talouden muilla sektoreilla. Toukokuussa Kiina ja Venäjä ilmoittivat perustavansa yhteisen kahden miljardin dollarin sijoitusrahaston maatalouden kehittämiseksi. Maat perustivat myös tärkeimmille maatalousalueilleen yhteisen vapaakauppa-alueen.

Venäjä solmi niin ikään toukokuussa 25 miljardin dollarin yhteistyösopimuksen, jonka myötä kiinalaispankkien pitäisi sijoittaa jopa 25 miljardia dollaria venäläisyrityksiin. Wall Street Journalin mukaan sijoitukset eivät ainakaan toistaiseksi ole toteutuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat