Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen selviää Kiinan kurssiromahduksesta

Vain hippunen suomalaisten Aasian- osakesijoituksista on Manner-Kiinan kuplamarkkinoilla

Talous
 
Patrik Moring
Patrik Moring

Osakekurssien romahdus Kiinassa syveni tiistaina.

Osakkeiden hinnasta on nyt kadonnut kesäkuun puolivälin jälkeen 30 prosenttia. Näin nopeaa kurssien laskua ei Kiinassa ole nähty 2000-luvulla aiemmin.

Miksi Kiinan osakkeet ovat syöksyneet?

Romahdusta edelsi vuoden kestänyt ennätyksellinen kurssien nousu. Monet tavalliset kiinalaiset olivat markkinoiden vapauttamisen myötä innostuneet osakkeista ja sijoittaneet niihin velkarahalla.

Osin hintojen nousu oli perusteltua, mutta samalla sijoituksia virtasi tuntemattomiin ja vaatimattomiin yrityksiin.

"Pienimmissä yrityksissä mentiin ihan överiksi. Siellä oli ihan selvä kupla", sanoo kehittyvien markkinoiden sijoituksiin erikoistunut OP:n strategi Patrik Moring.

Kurssien laskun käynnistymiseen vaikutti kesäkuussa monta tekijää.

Uudet yhtiöt rynnistivät alkuvuonna pörssiin, ja osakeantien vyöry vei pääomaa vanhoilta sijoituskohteilta. Kesän alussa institutionaaliset sijoittajat alkoivat vetää sijoituksiaan pois osakkeista, koska ne vaistosivat nousun paisuneen kuplaksi.

Monet piensijoittajat joutuivat pakkomyynteihin kurssien käännyttyä laskuun, koska heidän vakuutensa eivät riittäneet pitämään osakkeita. Pakkomyynnit kiihdyttivät ja kiihdyttävät yhä pudotusta.

Moring sanoo, että hurjiin kurssimuutoksiin vaikuttavat Kiinan markkinoiden erityispiirteet. Piensijoittajat vastaavat peräti 80 prosentista kauppojen arvosta ja institutionaaliset sijoittajat vain 20 prosentista.

Kiinalaiset piensijoittajat ovat lisäksi poikkeuksellisen laumasieluisia. Kun kurssit nousevat, kaikki ostavat. Kun kurssien lasku alkaa, kaikki kääntyvät myymään.

Vaikuttaako lasku suomalaisten Kiina- ja Aasia-sijoituksiin?

Lyhyt vastaus on, että ei paljonkaan. Kiinan pörssikupla ja sen puhkeaminen koskevat Manner-Kiinan pörssejä Shanghaissa ja Shenzhenissä.

Ulkomaisten sijoittajien on edelleen vaikea päästä näille markkinoille, vaikka avautuminen on käynnissä. Sijoittaminen Shanghain ja Shenzhenin pörssiin on onnistunut suomalaisilta lähinnä joidenkin pörssinoteerattujen rahastojen eli ETF:ien kautta – ja sekin vasta pari vuotta.

"Aika vähän sinne on suomalaisten sijoittajien rahaa ehtinyt mennä", sanoo Moring.

Valtaosa suomalaisten sijoitusrahastojen Kiina-sijoituksista on itsehallintoalue Hongkongin pörssissä. Sen liikkeet ovat olleet maltillisempia kuin "oikeissa" Kiinan pörsseissä.

Mitä vaikutuksia Kiinan osakkeiden syöksyllä on talouteen?

Vaikutukset maailmantalouteen ovat toistaiseksi vähäisiä, koska ulkomaisia sijoituksia on Manner-Kiinan pörsseissä niin vähän, vain kaksi prosenttia pörssin arvosta. Riski on lähinnä siinä, että osakekuplan puhkeaminen voi puhkaista laajemman velkakuplan ja lamauttaa rahoitusmarkkinat.

Nordean Aasia-analyytikon Amy Yuan Zhuangin mukaan yritysten tekemät osakesijoitukset voivat muodostua ongelmaksi. "Yritysten osakesijoitukset ovat tärkein linkki osake- ja velkakuplan välillä, ja se on selvä riskitekijä Kiinan taloudessa", Zhuang kirjoitti Nordean katsauksessa tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat