Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkaa on rahoitettu takaportin kautta jo 89 miljardilla eurolla

Kreikan maksukyvytön valtio takaa lainoja, joita sen lähes maksukyvyttömät pankit ottavat

Talous
 
Kreikalta odotetaan nyt konkreettisia lupauksia
Kreikalta odotetaan nyt konkreettisia lupauksia
Euromaat odottavat Kreikalta uutta pyyntöä kolmannesta tukilainaohjelmasta. Sellaisen vastineeksi Kreikalta edellytetään konkreettisia lupauksia. Toimittaja: Virve Kähkönen

Kreikka ja sen pankit ovat pysyneet viime kuukaudet pystyssä vain Kreikan keskuspankin niille antaman hätärahoituksen eli Elan turvin. Tuota hätärahoitusta on annettu Kreikan pankeille noin 89 miljardia euroa.

Mitä tämä raha oikeastaan on ja mihin se on loppujen lopuksi päätynyt?

Eurojärjestelmään on leivottu sisään mahdollisuus antaa pankeille hätärahoitusta tilanteessa, jossa ne kärsivät tilapäisestä käteispulasta esimerkiksi talletuspaon takia. Hätärahoitus voi olla tarpeen, jos pankit eivät saa rahoitusta normaaleista lähteistä eli lainaa toisilta pankeilta tai Euroopan keskuspankin (EKP) normaaleista rahoitusoperaatioista.

Kreikan pankeilta nämä kanavat menivät umpeen viime helmikuussa, kun EKP ilmoitti, ettei Kreikan valtion joukkolainoja tai valtion takaamia muita arvopapereita enää hyväksytä keskuspankkirahoituksen vakuudeksi.

Kreikan valtionlainojen luottoluokitus oli jo aikaa sitten alittanut EKP:n normaalisti hyväksymän rajan, mutta keskuspankki hyväksyi lainat vakuudeksi sillä perusteella, että Kreikan valtio oli sitoutunut hätälainojen ehtoina oleviin talousuudistuksiin. Kun Kreikan uusi Syriza-puolueen vetämä hallitus tammikuussa ilmoitti lopettavansa talousohjelman noudattamisen, EKP lopetti Kreikan lainojen poikkeuskohtelun.

Euroopan keskuspankin vanhaa merkkiä siirrettiin maanantaina.
Euroopan keskuspankin vanhaa merkkiä siirrettiin maanantaina.

Tämän jälkeen Ela-rahoitus on ollut Kreikan pankkien ainut rahoituskanava. Niiden rahantarve on kasvanut tasaisesti Syrizan vaalivoitosta lähtien, kun pelot Kreikan euroerosta ovat kasvaneet. Kreikkalaiset ovat nostaneet talletuksia pankeista yhteensä lähes 30 miljardia euroa helmikuusta toukokuun loppuun. Kesäkuussa talletuspako vielä kiihtyi huomattavasti.

Hätärahoituksen antaa maan oma keskuspankki, mutta EKP voi määrittää rahoitukselle ylärajan. Se nosti kevään mittaan hätärahoituksen ylärajaa talletuspaon tahdissa 89 miljardiin euroon. Kesäkuun lopussa se kuitenkin kieltäytyi enää korottamasta rajaa, ja Kreikan pankit joutuivat ottamaan käyttöön käteisen nostorajoitukset. Käteistä saa vain 60 euroa päivässä pankkikorttia kohden.

Hätärahoituksen 89 miljardia euroa on valtava summa, jos sitä vertaa esimerkiksi Kreikan julkisen sektorin 313 miljardin euron kokonaislainapottiin. Jokaista kreikkalaista kohti hätärahoitusta on annettu noin 8 000 euroa.

Raha on kevään kuluessa valunut saman tien ulos pankeista ennen kaikkea talletuksiaan nostaneille kreikkalaisille. Tavalliset kreikkalaiset tuskin ovat kuljettaneet rahoja pois maasta, vaan rahat ovat päätyneet patjan alle tai kulutukseen ja sieltä ehkä kauppiaan omaan kassakaappiin.

Todella varakkaat kreikkalaiset ovat siirtäneet rahansa pois kreikkalaispankeista jo kauan sitten.

Todennäköisesti Ela-rahoilla on myös rahoitettu Kreikan valtiota. Se on joutunut pyörittämään toimintaansa lyhytaikaisilla velkakirjoilla, jotka ovat käyneet kaupaksi vain kreikkalaispankeille.

Käytännössä tuo 89 miljardia on eurojärjestelmän antamaa lisälainaa kreikkalaisille.

Hätärahoituksen antaa Kreikan oma keskuspankki, joka myös kantaa rahoituksen riskit – ainakin muodollisesti. Hätärahoituksella on oltava vakuudet. Niiden laadusta ei ole kovin tarkkaa tietoa. Euroopan keskuspankki totesi kuitenkin maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa, että merkittävä osa vakuuksista on "valtiosidonnaisia" arvopapereita. Ne ovat siis käytännössä joko Kreikan valtionlainoja tai valtion takaamia muita lainoja. Kreikan maksukyvytön valtio siis käytännössä takaa lainoja, joita sen lähes maksukyvyttömät pankit ottavat eurojärjestelmästä.

EKP ei hyväksy näin huonoja vakuuksia itse enää lainkaan, mutta Kreikan keskuspankilta se ei ole niitä kieltänyt.

Kreikan keskuspankki kantaa järjestelystä muodollisesti vastuun, mutta oikeasti vastuu on koko euroalueella ja myös suomalaisilla.

On perusteltu kysymys, miten kauan EKP voi oikeasti katsoa, että Kreikan valtion takaamat velkakirjat voidaan hyväksyä hätärahoituksen vakuudeksi. Ja, miten kauan pankkijärjestelmää voidaan pitää pystyssä väliaikaiseksi tarkoitetulla tuella.

Eri arvioiden mukaan Kreikan pankit kestävät nykyistä talletusten nostotahtia enää korkeintaan tämän viikon. Jos hätärahoitus lopetetaan, pankit kaatuvat käteispulaan.

Ne voivat olla kiikun kaakun muutenkin. Kreikkalaispankit on pääomitettu euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston hätälainarahoilla kohtuullisen vakavaraisiksi, mutta niiden luottotappiot ovat paisuneet koko kevään. Talouden viime viikkojen syöksy heikentää entisestään myös pankkien vakavaraisuustilannetta.

Euroopan yhteinen pankkivalvoja seuraa tilannetta. Jos pankit ajautuvat vakavaraisuusrajan alle, niiden hätärahoitus pitäisi välittömästi lopettaa ja pankit pitäisi laittaa euroalueen kriisinratkaisumenettelyyn.

Enää odotetaan, kuka uskaltaa puhaltaa pilliin, pankkivalvoja vai EKP:n neuvosto vai molemmat yhdessä. Vai saako Kreikka sittenkin uuden hätärahoituksen, jolla ongelmat voidaan lakaista taas pariksi vuodeksi syrjään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat