Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hatara toivo Kreikka-sovusta virisi Brysselissä

Kreikan on määrä tuoda esityksensä rakenneuudistuksista pöytään torstaihin mennessä

Talous
 
YVES HERMAN Reuters
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) keskusteli Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kanssa euromaiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä tiistaina.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (vas.) keskusteli Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kanssa euromaiden johtajien huippukokouksessa Brysselissä tiistaina. Kuva: YVES HERMAN Reuters

Ilmassa oli paljon epäluottamusta ja turhautumista, kun Kreikan ja muiden euromaiden edustajat kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa kansanäänestyksen jälkeen tiistaina Brysselissä.

Alku ei vaikuttanut lupaavalta, kun kreikkalaiset saapuivat Brysseliin alkuiltapäivästä tyhjin käsin, ilman luvattua uutta ehdotusta kolmannesta lainaohjelmasta ja sen ehdoista. Toivo kuitenkin virisi uudelleen, kun Kreikka lupasi lähettää virallisen lainapyynnön keskiviikkoaamuna ja toimittaa torstaihin mennessä listan rakenneuudistuksista, joihin se on valmis uusien lainojen vastineeksi.

"Uskon ja toivon, että lopullinen ratkaisu Kreikasta saadaan sunnuntaina", sanoi Italian pääministeri Matteo Renzi euromaiden johtajien hätähuippukokouksen päätyttyä.

Jos Kreikan lainapyyntö ja sen vastineeksi lupaamat toimet ovat vakuuttavia, EU-maiden johtajien on määrä kokoontua vielä tämän viikon sunnuntaina päättämään mahdollisten lainaneuvotteluiden aloittamisesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että kyseessä tulee olemaan monivuotinen ohjelma. Hän myös sanoi, että ohjelman ehtojen – toisin sanoen Kreikalta vaadittavien rakenneuudistusten – tulee mennä paljon pidemmälle kuin ehdotelmassa, jonka kreikkalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessään.

Vasta kun Kreikka on esittänyt uskottavan yksityiskohtaisen ehdotuksen, Merkel voi viedä lainaohjelmaesityksen Saksan liittopäivien hyväksyttäväksi.

"Me tarvitsemme useamman vuoden ohjelman, joka menee paljon pidemmälle kuin ohjelma josta keskustelimme kymmenen päivää sitten", Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa kokouksen päätyttyä.

Kreikka tarvitsee kolmatta lainaohjelmaa, koska sen pankkisektori on polvillaan, eikä maalla ole varaa maksaa eläkkeitä, palkkoja eikä erääntyviä velkojaan. Ratkaiseva päivä tulee eteen viimeistään 20. heinäkuuta, jolloin Kreikan pitäisi maksaa 3,5 miljardia euroa velkoja Euroopan keskuspankille ja muille keskuspankeille. Lainanmaksun laiminlyönti voi johtaa Kreikan pankkien hätärahoituksen loppumiseen, rinnakkaisvaluutan luomiseen ja Kreikan ajautumiseen ulos eurosta.

"Sanon, että ei ole kyse viikoista vaan muutamista päivistä", Merkel sanoi ennen hätäkokouksen alkua.

Euromaiden johtajat olivat erittäin turhautuneita Kreikkaan ennen kokouksen alkua, koska Kreikka ei toimittanut luvattuja ehdotuksia.

"Mitä me haluamme? Sitä, että Kreikka pysyy eurossa. Sen saavuttaakseen Kreikan on tehtävä vakavia, uskottavia ehdotuksia", sanoi Ranskan presidentti François Hollande saapuessaan kokoukseen.

Huippukokousta edelsi valtiovarainministerien kokous, jossa Kreikan uunituore valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos esitteli kokouslähteiden mukaan vain vanhoja toivomuslistoja – ei mitään uutta.

"Näkemykseni mukaan siellä oli 18 valtiovarainministeriä, jotka tunsivat tilanteen paineen, ja sitten on yksi, jolla ei ole kiire", sanoi Belgian valtiovarainministeri Johan Van Overtveldt.

Myös Liettuan tiukkasanaisena tunnettu presidentti Dalia Grybauskaite valitteli luvatun ehdotuksen puutetta.

"Kreikan hallituksen kanssa on aina 'mañana'", Grybauskaite sanoi. Hän tarkoitti, että ratkaisut siirretään aina hamaan tulevaisuuteen.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Juha Roininen
Media oli vastassa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapui euromaiden huippukokoukseen Brysselissä.
Media oli vastassa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) saapui euromaiden huippukokoukseen Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat