Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä kannustaa irtisanottavia yrittäjyyteen

Hallitus vaatii vahvistusta Suomeen kaavaillun datakeskuksen rakentamiselle

Talous
 
Sipilä: Microsoftin irtisanomiset kova isku, mutta myös mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle
Sipilä: Microsoftin irtisanomiset kova isku, mutta myös mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle
Suomen hallitus on pettynyt Microsoftin aikeisiin vähentää 2 300 työntekijää Suomessa. Hallitus aikoo antaa lisäbudjetin irtisanomisten tukemiseksi, selvittää tukitoimia uusien yritysten perustamiseksi ja hakea apua Euroopan globaalirahastolta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannustaa ohjelmistojätti Microsoftilta irtisanottavia perustamaan yrityksiä.

"Yhden suuren yhtiön sijaan on mahdollista saada pienten yritysten joukko. Hallitus selvittää yhteistyössä Microsoftin kanssa toimia nyt irtisanomisuhan alla olevien toimesta perustettavien yritysten tukemiseksi", Sipilä sanoi keskiviikkoiltana.

Microsoftin aikeet vähentää 2 300 työntekijää Suomessa kurittavat erityisesti Salon seutua. Sipilä vaatii Microsoftilta nyt yhteiskuntavastuuta ja vahvistusta yhtiön Suomeen kaavaileman datakeskuksen rakentamiselle.

Sipilän mukaan Microsoft tuli viime irtisanomisten yhteydessä vastaan irtisanomispakettien avulla ja lupasi perustaa datakeskuksen.

"Salossa on valtava määrä matkapuhelinteknologia-alan osaamista, jota voidaan hyödyntää monella teknisellä alalla. Osaajien perässä tulee uusia yrityksiä ja alihankintaverkostoja, kun saadaan ensin pieni sysäys ja tukipaketti. Yritykset tuovat työpaikkoja."

Pääministeri Sipilä, työministeri Jari Lindström (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) aikovat matkustaa maanantaina Saloon tapaamaan alueen toimijoita.

"Tämä on suuri isku Salon seudun ihmisille, ja jaan heidän tuskansa, mutta tilanteeseen sisältyy myös mahdollisuuksia", Sipilä sanoi.

Hallitus varautuu antamaan eduskunnalle syyskuussa lisäbudjetin muutostilanteen tukitoimiin. Lisäksi Suomi aikoo hakea Euroopan globalisaatiorahastolta noin 10 miljoonaa euroa Microsoftilta irtisanottavien auttamiseksi, kertoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Rehnin mukaan kriteerit tuen saamiseksi rahastolta täyttyvät ja työ- ja elinkeinoministeriö aikoo valmistella hakemuksen lähiaikoina.

Vaikka summa ei ole suuri, sillä voidaan Rehnin mukaan tukea työnsä menettäneiden uudelleenkoulutusta, työnhakua ja työvoimapalveluja.

Tietotekniikka-alan osaajia tarvitaan jatkossa entistä enemmän muissakin tehtävissä kuin elektroniikan valmistuksessa, uskoo Teknologiateollisuuden innovaatioympäristö ja uudistuminen -yksikön johtaja Mervi Karikorpi.

Karikorpi sanoo, että vaikka ict-alalla esimerkiksi elektroniikan valmistuksen työpaikat ovat vähentyneet, ohjelmistoalan työpaikat ovat lisääntyneet.

Kysymykseksi jääkin, miten esimerkiksi Microsoftilta työttömäksi jäävät työntekijät saadaan verkostoihin, joissa on muitakin aloja.

Erityisen tärkeitä ovat pienet ja keskisuuret yritykset. Niissä mietitään joka tapauksessa, miten digitalisaatio muuttaa liiketoimintaa ja miten teollisen internetin mahdollisuuksia päästäisiin soveltamaan mahdollisimman nopeasti, Karikorpi arvelee.

Tekniikan akateemiset ry:n toiminnanjohtajan Heikki Kaupin mukaan diplomi-insinöörien työllisyystilanne on synkkä, jos Microsoft ei yhdessä elinkeinoviranomaisten kanssa auta irtisanottuja työntekijöitä työllistymään.

Anni Reenpää Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) ottivat keskiviikkoiltana kantaa Microsoftin tilanteeseen.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) ottivat keskiviikkoiltana kantaa Microsoftin tilanteeseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat