Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maskua uhkaavat satojentuhansien eurojen sakot – Sukari syyttää ajojahdista

Kuluttaja-asiamies syyttää Maskua harhaanjohtavasta alekampanjoinnista

Talous
 
Viena Kytöjoki LEHTIKUVA
Kalusteliike Masku joutui vuonna 2011 maksamaan 50 000 euron sakot omistamansa Finnlandia-huonekaluliikkeen kuukausia jatkuneiden alennuskampanjoiden vuoksi.
Kalusteliike Masku joutui vuonna 2011 maksamaan 50 000 euron sakot omistamansa Finnlandia-huonekaluliikkeen kuukausia jatkuneiden alennuskampanjoiden vuoksi. Kuva: Viena Kytöjoki LEHTIKUVA

Kuluttaja-asiamies vaatii Maskua maksamaan 100 000 euron sakot. Lisäksi viranomainen haluaa, että markkinaoikeus asettaisi Maskulle voimaan uudet 300 000 euron uhkasakot. Kuluttaja-asiamiehen selvityksen mukaan Masku on rikkonut markkinoinnin sääntöjä myös vuosina 2013 ja 2014.

Maskun suurin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Toivo Sukari kiistää syytteet.

"Olemme muuttaneet markkinointiamme täysin viime vuosina. Meillä on uusi markkinointijohtaja, emmekä ole pitkään aikaan mainostaneet 70–90 prosentin alennuksia."

Markkinaoikeus kielsi Maskua pitkittämästä alennuksiaan jo vuonna 2009. Sukari myöntää, että Maskun markkinointi kävi ylikierroksilla vuosina 2008–2009.

"Noina vuosina meillä oli markkinointi pois raiteiltaan. Nykyään pidämme tarkkoja tilastoja omasta ja kilpailijoidemme mainonnasta. Mainontamme ei ole niin rajua kuin esimerkiksi Askolla ja Sotkalla, mutta silti juuri meitä vainotaan."

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen huomauttaa, että virastolla on syytäkin kiinnittää Maskun toimintaan huomiota.

"Kerroimme huonekalualalle jo vuonna 2013, että seuraamme heidän toimintaansa. Seurannassa on muitakin yrityksiä, mutta etenemme yritys kerrallaan. Masku oli jo aiemmin saanut kiellon aiheesta, ja yrityksellä oli voimassa oleva uhkasakko. Toinen sakko oli laitettu aikaisemmin maksuun."

Masku ei ole ainoa yritys, jota epäillään hintoja vääristelevästä mainonnasta. Keväällä kuluttajavirasto vei norjalaisen XXL-urheiluvälineketjun markkinaoikeuteen harhaanjohtavien alennuskampanjoiden vuoksi. Virasto vaatii XXL:lle 600 000 euron uhkasakkoa.

Sukarin mielestä Maskun tapauksessa on kyse vuosia jatkuneesta ajojahdista.

"Ymmärrän, että ei saa toimia lainvastaisesti, mutta kai nyt huonekaluja saa myydä halvalla. Suomen pitäisi tukea yrittäjyyttä. Ei ole ihme, että Suomi on taantumassa."

Laki vaatii, että tuotteiden alennukset ovat todellisia. Kuluttajaviraston mukaan hyvin pitkissä alekampanjoissa hintoja ei tosiasiassa leikata, vaan alennettu hinta onkin normaali.

Markkinaoikeus kielsi Maskua markkinoimasta tuotteitaan jatkuvilla alennuksilla jo vuonna 2009. Alennusten suuruus ei niinkään ollut ongelma vaan niiden jatkuvuus.

"Kauppiaat saavat tietenkin myydä asiakkaille tuotteita edullisesti. Kyse on siitä, mitä asiakkaille hinnasta väitetään. Mainonta ei saa antaa harhaanjohtavaa kuvaa yleisestä hintatasosta. Alennusmyynnin pitää olla oikea alennusmyynti", Hentunen toteaa.

Markkinaoikeus tuomitsi Maskulle uusimmat uhkasakot vuonna 2011. Uhkasakot pitää maksaa vasta, jos yritys jatkaa kiellon rikkomista. Silloinkin kuluttajaviraston pitää hakea sakkoa erikseen maksuun uudemman kerran markkinaoikeuden kautta. Juuri näin kuluttaja-asiamies aikoo tehdä.

Sukari kertoo taistelevansa sakkoja vastaan.

"Totta kai valitamme tästä. Suosiolla emme maksa. Kilpailu- ja kuluttajavirastossa istuu 150 ihmistä vahtimassa päivätyökseen mainontaa. Kun huonekalujen myyminen halvalla kielletään, se on vapaan kilpailun rajoittamista. Olen hyvin pettynyt suomalaiseen byrokratiaan."

Masku joutui vuonna 2011 maksamaan 50 000 euron sakot omistamansa Finnlandia-huonekaluliikkeen kuukausia jatkuneiden alennuskampanjoiden vuoksi. Nyt maksettavaksi saattaa langeta kaksinkertainen summa. Hentunen huomauttaa, että jo sivun mainos valtakunnallisessa lehdessä voi maksaa kymmeniätuhansia euroja.

"Tähän suhteutettuna sakot eivät ole suuria."

Sukari väittää, että kuluttajavirasto ei ole suostunut edes neuvottelemaan Maskun kanssa. Hentusen mukaan virasto käy aluksi kaikkien lakia mahdollisesti rikkoneiden yritysten kanssa keskusteluja, jotta yritykset taipuisivat vapaaehtoisesti noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.

Maskun tapauksessa Hentusen kärsivällisyys on loppu.

"Masku on jo pitkään jatkanut toimintaansa samanlaisena, joten nyt tarvitsemme tuomioistuimen tuomion asiasta. Alennusmyynnit vain venyvät. Lisäksi ne hinnat, joihin alennuksia verrataan, liikkuvat. Joidenkin hankalien yritysten kohdalla on vain vedettävä raja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat