Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurovaltiot eivät voi erottaa Kreikkaa eurosta

Ahdinko saattaa kuitenkin ajaa Kreikan luopumaan yhteisvaluutasta

Talous
 

Ylivelkaantunut Kreikka voi erota eurosta, jos valtio sellaista ehdottaa. Taloudellisesti Kreikka on mahdollista sysätä niin pahaan ahdinkoon, että sen on väistämätöntä erota.

Kansainvälisessä oikeudessa lähtökohtana on, että kansalliseen itsemääräämisoikeuteen kuuluu se, millaisiin liittoihin, sopimuksiin ja järjestöihin valtio kuuluu.

Eurooppaoikeudessa sallittuja ovat vain sellaiset toimet, joista on erikseen säädetty ja säännöksen toimeenpanosta on annettu toimivalta jollekin EU:n toimielimelle. Eurosta eroamiseen valtion aloitteesta tai erottamiseen vasten sen tahtoa ei ole EU:n perussopimuksissa mitään säännöstä. Valtion eroaminen omasta aloitteestaan eurosta ja erottaminen ovat oikeudellisesti kaksi täysin eri asiaa.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mielestä Kreikkaa ei voida erottaa eurosta tai EU:sta vastoin valtion tahtoa, koska erottamisesta ei ole määräyksiä. Toisin sanoen yhdelläkään EU:n toimielimellä tai muilla eurovaltioilla ei ole toimivaltaa tehdä päätöstä Kreikan erottamisesta vastoin valtion tahtoa.

Asetelma muuttuu oleellisesti, jos Kreikka haluaisi omasta aloitteestaan erota. Se olisi oikeudellisesti mahdollista poliittisella päätöksellä, joka voitaisiin tehdä verrattain nopeasti koolle kutsuttavassa hallitustenvälisessä konferenssissa.

Vuonna 2009 voimaan tulleessa Lissabonin sopimuksessa on säännös siitä, miten Euroopan unionista erotaan. Sopimuksessa sanotaan myös, että kaikki EU-valtiot velvoitetaan liittymään euroon. Tosin mitään määräaikaa liittymiselle ei ole määrätty. Euroon liittymiselle on Lissabonin sopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa annettu kahdelle EU:n jäsenvaltiolle poikkeus olla liittymättä euroon. Ne ovat Britannia ja Tanska.

Hallitustenvälisessä konferenssissa Kreikkaa varten voitaisiin tehdä uusi lisäpöytäkirja, jonka mukaan Kreikkaa ei velvoiteta kuulumaan euroon.

Lisäpöytäkirjan laatiminen edellyttäisi, että päätös hallitusten välisessä konferenssissa on yksimielinen. Kreikka olisi vastaisuudessakin EU:n jäsenvaltio, mutta sillä olisi oma valuutta. Jos Kreikka jossain vaiheessa saisi taloutensa tervehdytettyä, se voisi pyrkiä uudestaan euroon.

Viime viikkoina Kreikan hallitus on toistuvasti ilmoittanut pysyvänsä eurossa, mutta kriisin kärjistymisen ja pitkittymisen takia eroaminen voi olla jossain vaiheessa taloudellisista väistämätöntä.

Pula käteisestä ja pääoman liikkeiden rajoitukset lisäävät nopeasti Kreikan valtion ja kansalaisten ahdinkoa. Tosiasiassa Kreikan talous on pitkälti halvaantunut.

Jos Kreikka ei saa eurovaltioilta uutta rahoitusta, edessä on täysimittainen maksukyvyttömyys ja todennäköisesti eroaminen eurosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat