Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi Microsoft-irtisanomisista: Nokialta ostetut riskit toteutuvat

Nokia sai 5,44 miljardia euroa arvottomasta puhelinliiketoiminnasta

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steven Ballmer kätteli Nokian hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaata lehdistötilaisuudessa syyskuussa 2013.
Microsoftin silloinen toimitusjohtaja Steven Ballmer kätteli Nokian hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaata lehdistötilaisuudessa syyskuussa 2013. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Ohjelmistoyhtiö Microsoftilla on suuri ongelma: sen puhelimilla ei ole kysyntää, eikä sen muutos palveluyhtiöksi ole edennyt suunnitellusti.

Yhtiön päätös karsia voimakkaasti puhelinliiketoimintaa ei ole yllätys vaan pikemminkin pakon sanelema välttämättömyys. Nokian menestyksen vuosien jälkeen yhtiöllä oli Suomessa aivan liikaa tutkimus- ja tuotekehitystä, jos sitä verrataan puhelimien myyntikehitykseen ja tappioiden määrään.

Microsoft on erittäin kannattava yritys, mutta tappiollisen puhelinliiketoiminnan rahoittaminen kovin pitkään ei ole liiketaloudellisesti järkevää.

Toistaiseksi ei ole juuri mitään näyttöä siitä, että Microsoftin vakavat vaikeudet puhelimissa hellittäisivät. Sen markkinaosuus on aivan liian pieni Nokialta ostetun organisaation rahoittamiseen.

Tästä on kyse: Microsoft ilmoitti jätti-irtisanomisista

 Ohjelmistoyhtiö Microsoft aikoo lopettaa Salossa sijaitsevan matkapuhelinten tuotekehitysyksikkönsä. Kaupunginjohtajan mukaan päätös johtaa noin tuhannen työpaikan katoamiseen.

 Vähennykset johtuvat siitä, että puhelinmyynti ei ole vastannut Microsoftin odotuksia. Maailmanlaajuisesti yhtiö leikkaa lähes 8 000 työpaikkaa.

 Hallitus on luvannut tukea Microsoftilta lähtevien uudelleen työllistämiseksi.

Microsoftin on pakko uudistaa liiketoimintaansa markkinoiden muuttuessa, jotta se pysyisi kilpailijoidensa perässä. Puhelimien valmistaminen ei ole kiristyneen kilpailun takia läheskään yhtä kannattavaa kuin ennen – lukuun ottamatta Applea.

Ohjelmistoyhtiö Google aloitti hakukoneella ja laajensi liiketoimintaansa nopeasti erilaisiin palveluihin. Maailman parhaiten kannattavalla puhelimien valmistajalla Applella on myös lukuisia palveluita, joita kuluttajat suosivat.

Microsoftin hallituksessa Nokian matkapuhelimien ostamisen jyräsi ilmeisesti lävitse toimitusjohtaja Steve Ballmer. Hän siirtyi pian kaupan julkistamisen jälkeen eläkkeelle. Nykyinen toimitusjohtaja Satya Nadella vastusti lehtitietojen mukaan alun perinkin Nokian puhelinliiketoiminnan ostamista.

Nokia oli suurista matkapuhelimien valmistajista ainoa, joka hyödynsi puhelimissaan Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmää. Ilman Nokiaa Windows Phonella ei olisi ollut edes sitä vähäistä kysyntää, jonka Nokia sille maineellaan loi.

Suurten tappioiden takia Nokian oli päästävä puhelimista eroon välttääkseen kassakriisin. Säilyttääkseen edes pienen aseman puhelinmarkkinoilla Microsoft päätti ostaa puhelimet Nokialta.

Nykyään verkkolaitteita valmistava Nokia teki todennäköisesti Suomen historian parhaan yrityskaupan myydessään huhtikuussa 2014 tappiollisen matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille.

Kauppahinta oli 5,44 miljardia euroa. Keskiviikkona Microsoft ilmoitti kirjaavansa Nokialta ostamansa liiketoiminnan liikearvoon 7,6 miljardin dollarin (6,9 miljardin euron) arvonalennuksen. Liikearvo tarkoittaa sitä hintaa, joka ylittää ostetun yhtiön omaisuuden arvon. Kärjistäen voi siis sanoa, että Nokia sai 5,4 miljardia euroa liiketoiminnasta, jolla ei runsas vuosi kaupan jälkeen ollut enää lähes mitään arvoa.

Microsoftin puhelinten tulevaisuus on hyvin synkkä. Yksikään puhelimien valmistaja ei ole pystynyt suuren romahduksen jälkeen palaamaan entiseen menestykseen.

Ei ole lainkaan mahdotonta, että yhtiö joutuisi luopumaan kokonaan puhelimistaan. Microsoft on jo epäonnistunut pahasti taulutietokoneissa, mikä kuvastaa sen vaikeuksia vakiinnuttaa asemansa laitemarkkinoilla.

Ohjelmistoyhtiöiden hyvä kannattavuus perustuu siihen, että ne eivät valmista juuri mitään. Tietokoneiden ja puhelimien valmistuksessa kustannukset ovat suuret ja ne voidaan kattaa useimmiten vain hyvin suurilla myyntimäärillä.

Sipilä: Microsoftin irtisanomiset kova isku, mutta myös mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle
Sipilä: Microsoftin irtisanomiset kova isku, mutta myös mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle
Suomen hallitus on pettynyt Microsoftin aikeisiin vähentää 2 300 työntekijää Suomessa. Hallitus aikoo antaa lisäbudjetin irtisanomisten tukemiseksi, selvittää tukitoimia uusien yritysten perustamiseksi ja hakea apua Euroopan globaalirahastolta.

Luottamusmiehet yllättyivät Salon lopetusuhasta
Luottamusmiehet yllättyivät Salon lopetusuhasta
Microsoftin Salon yksikön luottamusmiehet Mika Paukkeri ja Aimo Leskelä olivat yllättyneitä Microsoftin päätöksestä lopettaa Salon tuotekehitysyksikkö. Luottamusmiehet pitävät hyvin epätodennäköisenä, että yt-neuvottelujen avulla päätös saataisiin muutettua. Toimittajat: Toni Lehtinen ja Heidi Asplund. Kuvaus: Sami Kilpiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat