Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikkalainen miljardööri antaa pois puolet omaisuudestaan – "On tärkeä antaa yhteisölle, jolta on saanut"

Eteläafrikkalainen kaivosmoguli Patrice Motsepe lahjoittaa puolet omaisuudestaan

Talous
 
Sumaya Hisham Reuters
Kaivosmiljardööri Patrice Motsepe puhui Maailman talousfoorumin lehdistötilaisuudessa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa kesäkuussa.
Kaivosmiljardööri Patrice Motsepe puhui Maailman talousfoorumin lehdistötilaisuudessa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa kesäkuussa. Kuva: Sumaya Hisham Reuters
Kuka

Etelä-Afrikan rikkain ihminen

 Patrice Motsepe, 53, kasvoi Johannesburgin Sowetossa kaivostyöläisten parissa.

 Omistaa kaivosyhtiö African Rainbow Mineralsia ja monia muita suuria yhtiöitä Etelä-Afrikassa. Hän on myös Mamelodi Sundowns -jalkapalloseuran omistaja.

 Motsepen nimeä kantava säätiö tukee muun muassa koulutusta, naisten työllistymistä ja terveydenhuoltoa Etelä-Afrikassa. Motsepe on luvannut käyttää säätiön toimintaan vähintään puolet perheensä omaisuudesta.

 Aikakauslehti Forbesin mukaan Motsepe on Etelä-Afrikan rikkain ihminen. Afrikan rikkaimmat -listalla hän on sijalla 14 ja maailmanlistalla sijalla 847.

 Motsepen vaimo Precious Moloi-Motsepe johtaa Afrikan muotiteollisuutta edistävää järjestöä.

Kapkaupunki. Liikemies Patrice Motsepe antoi aamutuimaan pois miljoona euroa. Istahtaessaan iltapäivällä toimittajien eteen hän vaikutti tyytyväiseltä.

"Uskon vahvasti, että on tärkeää antaa yhteisölle, jolta on itse saanut", Motsepe sanoi kesäkuussa Maailman talousfoorumin WEF:n kokouksessa Kapkaupungissa.

Lahjoituksellaan Motsepe tukee afrikkalaisia yrittäjiä. Miljoona euroa on pieni summa hänen varallisuudessaan ja lahjoituksissaan.

53-vuotias Motsepe on Etelä-Afrikan ensimmäinen mustaihoinen miljardööri. Omaisuuden arvo on talouslehti Forbesin mukaan 1,7 miljardia dollaria.

Siitä Motsepe on luvannut antaa puolet hyväntekeväisyyteen. Hän on ensimmäinen afrikkalainen, joka liittyi yhdysvaltalaisten miljardöörien Warren Buffettin ja Bill Gatesin Giving Pledge -lupaukseen.

Etelä-Afrikassa Motsepe on hyväntekeväisyydestään huolimatta kiistelty liikemies. Monille hän on esimerkki varallisuuden uusjaon ongelmista Etelä-Afrikassa.

Motsepen suurin sijoitus on kaivosyhtiö African Rainbow Mineralsissa, jonka perustaja ja hallituksen puheenjohtaja hän on. Yhtiö kaivaa ja myy muun muassa kultaa, kromia, platinaa, kuparia, magnesiumia, hiiltä ja nikkeliä.

Motsepe pääsi 1980-luvulla erikoisluvalla opiskelemaan lakia Johannesburgin Witwaterstrand -yliopistoon, vaikka silloin rotusortolait kielsivät pääsyn mustilta.

Ensimmäiset kultakaivoksensa Motsepe osti 1994 – samana vuonna, kun Nelson Mandela valittiin ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi. Motsepe käänsi huonosti tuottaneet kaivokset voitollisiksi ja osti lisää.

Miljardööriluokkaan Motsepe loikkasi 2000-luvun alussa. Demokratia Etelä-Afrikassa ei ollut tasannut valtavia tuloeroja. Valkoinen vähemmistö omisti yhä valtaosan varallisuudesta.

Hallitus laati kiistellyn lain tukemaan mustien taloudellista osallistumista. Laki määrää muun muassa, että yhtiön omistuksesta 26 prosenttia pitää olla mustilla, jotta se voi saada kaivosluvan.

Motsepe oli yksi liikemiehistä, joka hyötyi laista. Hän sai hankittua osuuden suuresta Anglovaal-yhtiöstä.

Motsepe sanoo menestyneensä omin avuin. Hän kuitenkin kannattaa kiistellyn lain ajatusta.

"Lakien perusajatus oli varmistaa, että mustat pääsevät osalliseksi taloudesta. Hyvä puoli on, että näin voimme jakaa mahdollisuuksia ja tuoda mukaan uusia ihmisiä", Motsepe sanoi talousfoorumissa.

Valtion tukitoimista huolimatta Etelä-Afrikan taloudellinen eriarvoisuus on yhä maailman räikeimpiä. Mustien ansiotulot ovat keskimäärin kuudesosan valkoisen vähemmistön ansioista.

Kaivosalalla vanhat ongelmat pienistä palkoista ja huonoista oloista aiheuttavat jatkuvia lakkoja.

"Jossain kohtaa koko teollisuudenalan on käytävä läpi perustavanlaatuinen muutos", Motsepe sanoi.

Hän sanoi pitävänsä mallista, jossa työntekijät ovat yhtiön osaomistajia.

Juuri nyt Etelä-Afrikan kaivosteollisuus elää vaikeaa aikaa. Raaka-aineiden halpeneminen näkyy yhtiöiden tuloksissa. Talouskasvu on 1,5 prosentin tasolla eli hitainta vuosiin. Investoijien luottamusta nakertaa Etelä-Afrikkaa vaivaava sähköpula.

Motsepen mukaan yritysten pitää jakaa hyvinvointia omalle yhteisölleen, mutta kaiken pohjana on tuottava yritys.

"Meidän pitää huolehtia sidosryhmistämme täällä mutta myös osakkeenomistajista Lontoossa ja New Yorkissa. Jos he eivät ansaitse voittoa eivätkä usko, että tänne kannattaa investoida, meillä ei ole koko kaivosteollisuutta."

Sami Sillanpää HS
Kapkaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat