Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka haluaa lisää lainaa – Näin maan eroaminen vaikuttaisi euroalueeseen

Maa näyttää myöntyvän uudistuksiin, mutta eroaminen eurosta on yhä todellinen vaihtoehto

Talous
 

Talouskriisistä kärsivä Kreikka pyytää hätälainaa Euroopan vakausmekanismilta (EVM).

Kreikka toimitti pyynnön kolmen vuoden rahoituksesta EVM:ään keskiviikkona. Hätälainan vastineeksi Kreikka lupaa aloittaa vero- ja eläkeuudistukset jo ensi viikolla.

EVM on eurovaltioiden perustama rahoituslaitos, joka antaa hätälainaa kriisissä oleville eurovaltioille.

Valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotoksen allekirjoittamassa pyynnössä ei kerrottu, kuinka paljon hätälainaa Kreikka tarvitsee. Lisäksi luvattujen uudistusten yksityiskohdat olivat keskiviikkona epäselviä.

Vaikutti kuitenkin siltä, että Kreikka on myöntymässä velkojien vaatimiin talousuudistuksiin.

"Ongelmat ratkeavat, kun saamme oman valuutan" – kreikkalaiset lainakriisistä
"Ongelmat ratkeavat, kun saamme oman valuutan" – kreikkalaiset lainakriisistä
Kreikkalaiset kertoivat keskiviikkona Ateenassa näkemyksiään tulevaisuudesta. Euromaiden johtajat ovat antaneet Kreikalle aikaa torstaihin asti esittää listan rakenneuudistuksista, joihin Kreikka on valmis uuden lainaohjelman vastineeksi.

Pyynnöstä huolimatta Kreikan eroaminen eurosta on yhä todellinen vaihtoehto. Monen kansainvälisen pankin aiemman ennusteen mukaan Kreikan ero on todennäköisempää kuin yhteisvaluutassa pysyminen.

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan komissiolla on yksityiskohtainen suunnitelma toimenpiteistä Kreikan eron varalta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi keskiviikkona Euroopan parlamentissa, että aikaa on enää neljä päivää. "Tämä on oikeasti ja todella viimeinen herätys Kreikalle ja meille – viimeinen mahdollisuutemme", Tusk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Takarajat ovat Kreikan kriisissä ennenkin tulleet ja menneet, mutta lähipäivät saattavat kertoa, mille polulle Kreikka astuu. Poluista toinen pitää euroalueen ehjänä ja toisen lopussa häämöttää grexit.

yANNIS bEHRAKIS reuters
Kreikkalaiset eläkeläiset odottivat pankin edessä, että he saisivat nostaa eläkerahansa.
Kreikkalaiset eläkeläiset odottivat pankin edessä, että he saisivat nostaa eläkerahansa.

Ensimmäinen polku: Kreikka pysyy eurossa

Kreikka tarvitsee kymmenien miljardien eurojen hätärahoituksen. Euromaat olisivat ilmeisesti valmiit myöntämään sellaisen EVM:n kautta, jos Kreikka sitoutuu talousuudistuksiin. Kreikan pitää esitellä uudistukset viimeistään torstai-iltana, ja sunnuntaina kaikki EU-maat kokoontuvat pohtimaan tilannetta.

Kreikan päähallituspuolue Syrizalle ja pääministeri Alexis Tsiprakselle uudistuksiin myöntyminen olisi vaikea pala. Kreikkalaiset hylkäsivät sunnuntain kansanäänestyksessä lainaohjelman ehdot, mutta uuden hätärahoituksen saamiseksi maalta on vaadittu vielä tätä ankarampiin ehtoihin myöntymistä.

Kaikilla osapuolilla on silti motiivi saada sopu aikaan. Ranskan keskuspankin pääjohtaja Christian Noyer povasi keskiviikkona, että Kreikkaa uhkaavat mellakat ja kaaos, jos sopua ei synny.

Noyer edustaa velkojien näkökulmaa, mutta ero olisi Kreikalle eittämättä kivulias. Pankit ovat kaatumaisillaan, ja luottamus maan talouteen on vähissä. Euroon verrattuna korvaava valuutta olisi heikko ja altis inflaatiolle.

Kreikan ero pakottaisi EU:n myöntämään, että euroon liittyminen ei olekaan peruuttamatonta. Tuleviin kriiseihin liittyisi aina spekulointi eroamisella.

Pohjimmiltaan EU on toisen maailmansodan jälkeen syntynyt hanke rauhan takaamiseksi Euroopassa. Tsipras on saattanut pohjata uhkapelinsä ajatukseen, että lopulta eurovaltiot antavat mieluummin periksi kuin sallivat rahaliiton rikkoutua.

Toinen polku: Kreikka eroaa

Kreikan ja velkojien sovun kerrottiin olleen jo lähellä kesäkuun lopulla ennen kuin Tsipras yllättäen ilmoitti järjestävänsä asiasta kansanäänestyksen. Äänestys murensi entisestään luottamusta Kreikan ja muiden euromaiden välillä.

Kriisin kestävään ratkaisuun kuuluu Kansainvälisen valuuttarahaston ja monen taloustieteilijän mielestä myös velkojen leikkaus, mutta erityisesti Saksan poliitikkojen olisi vaikea perustella tätä äänestäjilleen.

Tässä ilmapiirissä molempien osapuolten on vaikea antaa periksi. Jos Kreikka ei saa lisää tukea, maalta loppuvat eurot.

Kreikkalainen sanomalehti Kathimerini uutisoi keskiviikkona Kreikan valmistelevan jo eläkkeiden ja palkkojen maksua eurojen sijaan velkakirjoina eli käytännössä uutena valuuttana, mutta maan valtiovarainministeriö kiisti tiedot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat