Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoftin päätös on kova isku Suomelle

Ohjelmistoyhtiö aikoo vähentää Suomessa 2 300 työpaikkaa. Salon toimipiste suljetaan. Päätös yllätti kaupunkilaiset ja työntekijät.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Sami Kilpiö
Microsoftin uutinen yllätti Salon tuotekehitysyksikön ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehet Aimo Leskelän (vas.) ja Mika Paukkerin.
Microsoftin uutinen yllätti Salon tuotekehitysyksikön ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehet Aimo Leskelän (vas.) ja Mika Paukkerin. Kuva: Sami Kilpiö

Ohjelmistoyhtiö Microsoftin päätös vähentää Suomesta 2 300 työpaikkaa osuu erittäin vaikeaan ajankohtaan. Taantuma on pitkittynyt, työttömyys on lisääntynyt, eikä vakaasta talouskasvusta ole vielä merkkejä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtajan Vesa Vihriälän mukaan Microsoftin työpaikkojen vähennys on Suomen taloudelle kova isku.

"Kyse on hyvää osaamista vaativista ja hyvin palkatuista tehtävistä, jotka ovat usealla tavalla tärkeitä taloudelle. Microsoftin päätös korostaa entisestään tarvetta vahvistaa yritysten kustannuskilpailukykyä ja lisätä Suomen houkuttelevuutta liiketoimintapaikkana."

Ankarin isku on Salolle. Microsoft aikoo lakkauttaa kokonaan kaupungissa toimivan tutkimus- ja tuotekehitysyksikön, joka työllistää 1 000 henkeä.

Tunnelma Salossa oli keskiviikkona ahdistunut. Nokian perintönä kaupunkiin jääneen tutkimus- ja tuotekehityksen lakkauttamista ei osattu odottaa, vaikka säästöjä pelättiin.

Monen usko tulevaisuuteen Salossa on mennyt etenkin nuorten keskuudessa.

"Tämä on muuten hyvä paikka, mutta täällä ei ole töitä ja kaupunki säästää", sanoi 15-vuotias Otto Uusitalo ostoskeskus Plazan edustalla.

"Koulutkin täällä menevät kiinni. Kaikki menee kiinni", jatkoi 16-vuotias Dimitri Semenov.

Janette Nurmi, 15, ja Pihla Idström, 14, arvioivat, että Salo sai kuolleen kaupungin maineen viimeistään silloin, kun Nokia ilmoitti lopettavansa matkapuhelimien valmistamisen kolme vuotta sitten.

Nuorten on mahdoton ajatella, että Salosta löytyisi työtä, kun he valmistuvat joskus opinnoistaan.

Nuorten vastaukset ovat kova pala kaupunginjohtaja Antti Rantakokolle ja muille kaupungin päättäjille, jotka lupasivat keskiviikkona tehdä kovasti töitä Salon elvyttämiseksi tästäkin kriisistä.

Rantakokko muisteli keskiviikkona kaupungintalolla pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Salolla meni takavuosina kovaa ja kaupungin mainoslause oli "Salo on enemmän".

Yhtiön ilmoitus yllätti täysin myös luottamusmiehet.

"Kyllähän täällä on kiertänyt huhuja, mutta odotin, että vähennyksiä olisi tehty juustohöylällä. Meillä on odotettu ennemminkin nousua, sillä porukalla on riittänyt töitä ja työpäivät ovat venyneet", sanoi ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mika Paukkeri.

Luottamusmies Aimo Leskelä toivoo, että osalle Salon-yksikön työntekijöistä tarjotaan töistä Microsoftin Espoon-yksiköstä.

Molemmat luottamusmiehet pelkäävät, minkälaisia vaikutuksia yksikön lopettamisella on Salon kaupungin talouteen.

"Salossa on tehty viime vuosina oikeita ratkaisuja, ja paatti on saatu vihdoin oikenemaan. Nyt kaupungin tilanne on aika epätoivoinen", Paukkeri sanoo.

Salon keskustassa sijaitseva ravintola Wanha Mestari oli vuosia Nokian työntekijöiden vakiopaikka yt-neuvotteluiden aikaan. Kolme vuotta sitten, kun matkapuhelintehdas lakkautettiin, ravintola oli ääriään myöten täynnä.

"Silloin tänne tuli työntekijöitä bussilasteittain. Muistelen, että tunnelma ei ollut kuitenkaan surullinen" ravintolatyöntekijä Heidi Lindh kertoo.

Keskiviikkona ravintola oli lähes tyhjä: yksi pariskunta ja yksi raha-automaattia tahkoava mies.

"En tiedä missä Microsoftin työntekijät ovat. Ehkä he ovat lomalla, puivat asiaa toistensa tykönä tai juovat omilla mökeillään, Lindh hymyilee.

Matkapuhelimien alasajo on näkynyt koko kaupungissa.

"Ennen täällä kävi paljon ulkomaalaisia yritysvieraita, jotka majoittuivat viereiseen hotelliin. Heidän määränsä on romahtanut", Lindh sanoo.

Etlan toimitusjohtaja Vihriälä arvioi, että yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ja niiden houkuttelemiseksi Suomeen olisi tärkeää saada aikaan hallituksen suunnittelema yhteiskuntasopimus.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi lisäksi harkita uudelleen tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen supistusten korvaamista muilla säästöillä.

"Olisi erittäin tärkeää, että Suomessa säilyisi suuren arvonlisän työpaikkoja."

Matkapuhelimien valmistaminen ja kehittäminen Salossa alkoi 1980-luvun puolivälissä. On todennäköistä, että matkapuhelimet lähtevät Salosta lopullisesti tämän vuoden aikana.

 

HS-työryhmä: Toni Lehtinen, Pekka Mykkänen ja Petri Sajari

HS
Helsinki/Salo

Sami Kilpiö
Microsoftin työntekijöiden suosima Wanha Mestari -ravintola oli keskiviikkona tyhjillään. "En tiedä, missä Microsoftin työntekijät ovat. Ehkä he ovat lomalla, puivat asiaa toistensa tykönä tai juovat omilla mökeillään", totesi ravintolatyöntekijä Heidi Lindh.
Microsoftin työntekijöiden suosima Wanha Mestari -ravintola oli keskiviikkona tyhjillään. "En tiedä, missä Microsoftin työntekijät ovat. Ehkä he ovat lomalla, puivat asiaa toistensa tykönä tai juovat omilla mökeillään", totesi ravintolatyöntekijä Heidi Lindh.
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko lupaa tehdä kovasti töitä kaupungin elvyttämiseksi.
Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko lupaa tehdä kovasti töitä kaupungin elvyttämiseksi.
Dimitri Semenovin, Pihla Idströmin, Janette Nurmen ja Otto Uusitalon usko Salon kaupunkiin on mennyt.
Dimitri Semenovin, Pihla Idströmin, Janette Nurmen ja Otto Uusitalon usko Salon kaupunkiin on mennyt.
Luottamusmiehet yllättyivät Salon lopetusuhasta
Luottamusmiehet yllättyivät Salon lopetusuhasta
Microsoftin Salon yksikön luottamusmiehet Mika Paukkeri ja Aimo Leskelä olivat yllättyneitä Microsoftin päätöksestä lopettaa Salon tuotekehitysyksikkö. Luottamusmiehet pitävät hyvin epätodennäköisenä, että yt-neuvottelujen avulla päätös saataisiin muutettua. Toimittajat: Toni Lehtinen ja Heidi Asplund. Kuvaus: Sami Kilpiö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat