Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enson ja UPM:n yhteisyrityksen johdolle petossyyte

Tutkimukset yhteisyrityksessä alkoivat jo kuusi vuotta sitten

Talous
 
Esa Melametsä
Rets Timber välitti suomalaista sahatavaraa Pohjois-Afrikkaan.
Rets Timber välitti suomalaista sahatavaraa Pohjois-Afrikkaan. Kuva: Esa Melametsä

Stora Enson ja UPM:n entisen yhteisyrityksen Rets Timberin johtajisto saa syytteen törkeästä petoksesta. Talousrikossyyttäjä Tuomas Soosalu epäilee rikoksista kuutta johtajaa, joista neljä on suomalaisia. Epäillyistä yksi on Britannian ja yksi Egyptin kansalainen.

Rets Timber välittää suomalaista sahatavaraa Pohjois-Afrikkaan. Tärkein ostajamaa on Egypti, joka on Suomen sahateollisuudelle merkittävä asiakasmaa.

Aloite johtajien toimien tutkimisesta tuli Rets Timberiltä itseltään jo vuonna 2009. Yhtiö pyysi poliisia tutkimaan, oliko yhtiön myyntijohtaja erilaisilla järjestelyillä saanut itselleen huomattavan määrän rahaa muun muassa yhtiön liikekumppaneilta. Toiminnan epäiltiin jatkuneen useita vuosia, ja saatuja varoja oli ohjattu myös ulkomaille.

Sisäisen tarkastuksen jälkeen Stora Enso, UPM ja Rets Timber siirsivät asian poliisitutkintaan. Myöhemmin väärinkäytöksistä epäiltiin muitakin johtajia kuin myyntijohtajaa. Rets erotti rikollisesta toiminnasta epäillyt työntekijät.

Soosalun mukaan juttu on laaja, ja hän arvelee sen menevän oikeuteen vasta ensi keväänä. Törkeän petoksen enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta. Epäillyt kiistävät syytteet.

Rets Timberin nimi tulee sanoista Rauma-Enso Timber Sales. Rauma viittaa UPM:n edeltäjäyhtiöön Rauma-Repolaan, joka oli Suomen suurimpia sahatavaran tuottajia. Kolme vuotta sitten yhtiö siirtyi kokonaan Stora Ensolle, joka muutti sen nimeksi Mena Wood. Sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat