Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian perintönä syntyi uusia yrityksiä

Microsoft voi ottaa mallia Nokian onnistuneesta työllistämisohjelmasta

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Vuonna 2012 työttömäksi joutunut Harri Paloheimo pääsi Nokian Bridge-ohjelman avulla jaloilleen.
Vuonna 2012 työttömäksi joutunut Harri Paloheimo pääsi Nokian Bridge-ohjelman avulla jaloilleen. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Ohjelmistoyhtiö Microsoftin työpaikkojen vähennykset kohdistuvat erityisen voimakkaasti Saloon. Työpaikansa menettää noin tuhat ihmistä.

Espoosta ja Tampereelta irtisanotaan yhteensä 1 300 ihmistä.

Tausta

Nokia kätilöi satoja yrityksiä

Nokia perusti vuonna 2011 työllistämisohjelman tukeakseen irtisanottuja ja irtisanomisuhan alla olevia työntekijöitään. Yrityksiä perustettiin vuosien 2011–2013 aikana 400.

 

Yrityksiä ovat esimerkiksi

 Jolla

 Runteq

 Proimpact

 Quuppa

 BetterDoctor

 Tellyo

 Sports Tracker

 TreLab

 PulseOn

 Solemio

 Leading High Performance.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi keskiviikkona, että yrittäjyyden parista voi löytyä mahdollisuuksia irtisanottaville työntekijöille.

Hallitus on myös luvannut ylimääräistä rahoitusta työnsä menettävien tukemiseen.

Microsoft itse ilmoitti keskiviikkona edistävänsä irtisanottavien työllistymistä muualla yhtiössä ja tukevansa yrittäjiksi ryhtyviä.

Mallia voi hakea Nokiasta, joka aloitti suuret työpaikkojen vähennykset keväällä 2011. Samaan aikaan yritys käynnisti mittavan Bridge-ohjelman irtisanottavien työllistämiseksi.

Ohjelman tarkoituksena oli auttaa irtisanottuja työllistymään uudestaan muualla Nokiassa, uudella työnantajalla tai omassa yrityksessä. Sen avulla sadat entiset nokialaiset ovat ryhtyneet yrittäjiksi.

Koulutuksen lisäksi Nokia tarjosi yrittäjiksi ryhtyneille rahoitusta. Konsulttiyhtiö HRM Partnersin tutkimuksesta selviää, että yli 60 prosenttia heistä oli viime vuonna tyytyväisiä liiketoimintasuunnitelmaansa.

Työllistämisohjelma vietiin päätökseen syksyllä 2013. Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan sen avulla runsaat viisisataa yrittäjää perusti yhteensä noin neljäsataa yritystä.

Tästä on kyse

 Ohjelmistoyhtiö Microsoft aikoo lopettaa Salossa sijaitsevan matkapuhelinten tuotekehitysyksikkönsä. Kaupunginjohtajan mukaan päätös johtaa noin tuhannen työpaikan katoamiseen.

 Vähennykset johtuvat siitä, että puhelinmyynti ei ole vastannut Microsoftin odotuksia. Maailmanlaajuisesti yhtiö leikkaa lähes 8 000 työpaikkaa.

 Hallitus on luvannut tukea Microsoftilta lähtevien työllistymistä.

Yksi yrityksistä on helsinkiläinen Coreorient. Sen kehittämä Piggy Baggy -palvelu tarjoaa asiakkaille tavaroiden kimppakyytejä.

Coreorientin toimitusjohtaja Harri Paloheimo työskenteli Nokialla vuoteen 2012.

"Nokian tuella oli valtaisa merkitys sille, missä olen nyt. Alkuvaiheessa tuki oli erityisen tärkeää. Hyppy isosta organisaatiosta kasvuyrittäjäksi on aika pitkä, mutta Nokia oli täydellinen koulu oppia", hän sanoo.

Piggy Baggyllä on nyt yli tuhat rekisteröitynyttä käyttäjää, ja kuljetuksia on tehty noin 800. Paloheimo uskoo, että palvelulla on mahdollisuus laajentua koko Eurooppaan.

"Ennen kaikkea ohjelma tarjosi täysin poikkeuksellisen tilaisuuden lähteä kehittämään jotain uutta. Arvostan sitä kovasti."

Paloheimon mukaan parannettavaakin löytyy. Hän toivoo, että aloittelevien yritysten tueksi voisi tuoda muita kasvuyrityksiä. Myös työllistämisohjelman resurssien käyttöä voisi tarkentaa.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet Nokian työllistämisohjelman vaikutuksia vuoden 2014 lopulla. Pienyrityskeskuksen asiantuntija Pertti Kiuru arvioi ohjelman vaikutusten olevan "hyvin positiivisia".

"Ohjelma sai erittäin hyvät arviot sekä entisiltä työntekijöiltä että ulkopuolisilta arvioijilta", hän sanoo.

"Se auttoi työntekijöitä löytämään uutta työtä. Samaan aikaan työntekijät saivat 1–1,5 vuoden palkan ja tämän lisäksi vielä 25 000 euroa yritystä varten per henkilö."

Noin joka kymmenes Nokiasta vuosina 2011–2013 Suomessa irtisanottu työntekijä aloitti yrittäjänä.

Kiurun mukaan yritysten kasvuarviot olivat vuoden 2014 lopulla myönteisiä, mutta vaikea taloustilanne saattaa vaikuttaa niiden kehitykseen.

Myös espoolainen yritys PulseOn syntyi työllistämisohjelman avulla. Yrityksen perusti viisi entistä nokialaista.

"Perustajat konseptoivat yritysideaa jo Nokian aikoina. Silloin he miettivät, että olisiko optimoidun syke-teknologian kehittäminen mahdollista", PulseOnin myynti- ja markkinointijohtaja Karla Asikainen sanoo.

Työllistämisohjelman rahoituksella toiminta saatiin käyntiin. PulseOn perustettiin varsinaisesti marraskuussa 2012. Se työllistää nykyisiä 15 henkeä. Sen oma tuote, rannesykemittari, tuli markkinoille vuoden 2014 lopulla.

"Odotamme tästä vuodesta erittäin positiivista. Erityisesti kun kuluttajapuolen lisäksi business to business -myynti lähtee käyntiin."

Asikaisen mukaan Nokialla on ollut suuri merkitys yritykselle.

"Meillä on ollut alusta alkaen huippuosaaminen yrityksessä. Lahjakkaat ihmiset päätyivät Nokian kautta yhteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat