Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkoja tiskin alta, kuitittomia kauppoja – näin Kreikassa kierretään veroja

Kreikan veronkannossa menee pieleen kaikki

Talous
 
ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters
Kreikkalaiset jonottivat ateenalaisessa verotoimistossa kesäkuun lopulla.
Kreikkalaiset jonottivat ateenalaisessa verotoimistossa kesäkuun lopulla. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS Reuters

Kreikan talouden monista ongelmista yksi pahimmista on kansalaisten veronkierto ja valtion kyvyttömyys sen estämisessä.

Kreikan veroprosentit ovat korkeaa eurooppalaista tasoa, mutta veroista jää perimättä suurempi osuus kuin muissa teollisuusmaissa.

Ihmiset eivät maksa.

Vero-ongelma on vain yksi osa Kreikan korruptoitunutta ja tehotonta julkista taloutta. Kansainväliset velkojat ja kreikkalaiset veroasiantuntijat ovat kuitenkin laskeneet, että pelkästään veronkannon suorittaminen keskimääräisellä eurooppalaisella tasolla olisi auttanut Kreikkaa välttämään velkakriisin.

Mikä siinä sitten on niin vaikeaa?

Alkis Konstantinidis Reuters
Kesäkuussa ateenalaisessa verotoimistossa saattoi nähdä kaappien päälle pinottuja veroarkistoja.
Kesäkuussa ateenalaisessa verotoimistossa saattoi nähdä kaappien päälle pinottuja veroarkistoja.

"Tämä ei ole niin järjestäytynyt yhteiskunta", sanoo Jaana Oikarinen-Vasilopoulos Suomen Ateenan-suurlähetystöstä.

"Monet asiat eivät toimi niin kuin pohjoisessa on totuttu."

Fakta

Suomen ja Kreikan veroasteita

 Henkilöverotuksen korkein rajaveroaste, 2013:

 Suomi 48,9 prosenttia.

 Kreikka 46,0 prosenttia.

 Yhteisövero, 2014:

 Suomi 20,0 prosenttia.

 Kreikka 26,0 prosenttia.

 Arvonlisäverokanta, 2015:

 Suomi 24 prosenttia

(alennetut kannat 10/14).

 Kreikka 23 prosenttia

(alennetut kannat 6,5/13).

 Veroaste (verojen prosenttiosuus suhteessa bruttokansantuotteeseen), 2013:

 Suomi 44,0 prosenttia.

 Kreikka 33,5 prosenttia.

Lähteet: Verohallinto, OECD

Oikarinen-Vasilopoulos hoitaa suurlähetystössä muun muassa talouspoliittisia asioita, ja hänellä on pitkä kokemus Kreikan liike-elämästä. Ennen hän työskenteli Kreikassa pitkään yksityisellä sektorilla ja opiskeli sitä ennen paikallisessa kauppakorkeassa.

Oikarinen-Vasilopoulos sanoo, että ongelmia riittää sekä tulojen että kulutuksen verottamisessa.

Palkkojen maksaminen tiskin alta puhtaana käteen on yleistä, ja kaupanteossa myyjä ehdottaa usein alempaa hintaa, jos ostaja ei vaadi kuittia.

Ongelman taustalla on kreikkalainen kansanluonne. He eivät näe valtiota kuten länsieurooppalaiset.

"Kreikkalaisten mielestä verotus on varkautta", tiivisti oikeus- ja taloustieteen professori Aristides Hatzis ongelman The Wall Street Journal -lehdelle.

"Yleensä veroja ajatellaan hintana, joka on maksettava oikeudenmukaisesta valtiosta, mutta kreikkalaisten luonne ei hyväksy tätä", Hatzis sanoi.

Joskus syypääksi vero-ongelmaan esitetään ottomaanien valtakausi. Kun vieras valta hallitsi kreikkalaisia, verojen maksamatta jättämistä pidettiin isänmaallisena. Vuosisatojen takaisia kaunoja on kuitenkin vaikea pitää muuna kuin tekosyynä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n raportin mukaan Kreikan vero-ongelmaa pahentavat heikot sosiaaliset normit. Verojärjestelmää pidetään epäoikeudenmukaisena ja veronkierto hyväksytään.

Julkisen sektorin tehottomuus säteilee verotukseen, koska ihmiset kokevat saavansa vain vähän vastinetta veroille. Vallanpitäjien korruptio näyttää esimerkkiä väärään suuntaan.

IMF:n mukaan veronkiertämisestä koituvat edut ovat huijareille suuret, koska Kreikan verokannat ovat korkeat. Riskit kiinnijäämisestä taas ovat vähäiset. Jos käry käy, rangaistukset jäävät käytännössä pieniksi, vaikka rangaistusasteikko antaisi mahdollisuuden koviinkin rangaistuksiin.

Lisäksi veronkierto on niin yleistä, että veroja kuuliaisesti maksavat yritykset joutuvat alakynteen. Kulman takana on kilpailija, joka "säästää" veroissa.

Osittain Kreikan veronkiertoa selittää se, että itsensä työllistäviä on Kreikassa kaksinkertainen määrä Euroopan keskiarvoon nähden. Heille verojen välttely on paljon helpompaa kuin palkkatyöläisille tai eläkeläisille.

Vuonna 2012 yhdysvaltalaisten yliopistojen tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jossa he selvittivät itsensä työllistävien kreikkalaisten veronkiertoa.

Tutkijoilla oli käytettävissään pankkien lainahakemuksia ja hakijoiden veroilmoituksia. Niistä kävi ilmi, että itsensä työllistävät kreikkalaiset käyttivät rahaa lähes kaksinkertaisesti verrattuna heidän verotettaviin tuloihinsa. Johtopäätös oli, että iso osa tuloista jää verottamatta.

Pahimpia veronkiertäjiä olivat isotuloiset elinkeinonharjoittajat, kuten lääkärit, kirjanpitäjät ja lakimiehet.

Kreikan veronkierrolle on vaikea laskea tarkkaa hintaa. Onhan koko touhun idea, että siitä ei jää jälkiä tai merkintöjä.

Arviot menetetyistä euroista ovat noin 10–25 miljardia vuodessa. Se on huima summa verrattuna Kreikan valtion tuloihin, jotka ovat IMF:n mukaan noin 80 miljardia vuodessa.

Tarkempia lukuja löytyy maksamatta jääneistä kiistattomista verosaatavista, joita teollisuusmaiden OECD-järjestö on tilastoinut. Muutaman vuoden takaisten tilastojen mukaan kreikkalaisten verovelkojen määrä oli 90 prosenttia suhteessa yhden vuoden verotuloihin. Suomessa vastaava luku oli 8 prosenttia ja Espanjassa 10 prosenttia.

Kreikan verotusta on uudistettu vuodesta 2010 alkaen kansainvälisessä ohjauksessa. Verojen käsittelyä on viety nettiin, ja palkkatulojen ilmoittamista verottajalle on tehostettu.

Yksi ongelma uudistuksissa ovat surkeat rekisterit, esimerkiksi kiinteistöjen osalta. Vuonna 2011 käyttöön otettu kiinteistövero annettiin sähköyhtiöiden perittäväksi, mutta vero oli niin epäsuosittu, että se korvattiin uudella järjestelmällä vuonna 2013.

Ehkä kiusallisin korjauksen kohde on verotarkastajien oma rehellisyys. Verotarkastajien joukossa on nimittäin ollut helposti lahjottavia virkailijoita.

The New York Timesin mukaan verovelkojen käsittelyssä esiintyi joitain vuosia sitten jakoa kolmeen. Kolmannes veloista maksettiin valtiolle, kolmannes verotarkastajan omaan taskuun ja kolmanneksen sai anteeksi.

Se on lähtökohta, josta on pitkä tie tehokkaaseen verotukseen.

Myös Suomen Ateenan suurlähetystön Jaana Oikarinen-Vasilopoulos uskoo, että veroista ei saada nopeaa apua maan talousongelmiin.

Kreikalta odotetaan nyt konkreettisia lupauksia
Kreikalta odotetaan nyt konkreettisia lupauksia
Euromaat odottavat Kreikalta uutta pyyntöä kolmannesta tukilainaohjelmasta. Sellaisen vastineeksi Kreikalta edellytetään konkreettisia lupauksia. Toimittaja: Virve Kähkönen

Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Ateenalaisapteekissa jännitetään lääkevaraston hupenemista
Lääkkeistä alkaa olla jo pula kreikkalaisissa apteekeissa. Samaan aikaan supermaketissa jännitetään alkaako ongelmia tulla myös elintarvikkeiden kanssa. Toimittajat Paavo J. Teittinen HS, Kalle Koponen HS, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat