Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nahkakauppias ja pirssiautoilija aloittivat Salon radioteollisuuden

Talous
 
Paula Paukku
V. K. HIETANEN
Saloran tehdas vuonna 1973.
Saloran tehdas vuonna 1973. Kuva: V. K. HIETANEN

Salon elektroniikkateollisuuden historia alkoi huhtikuussa 1928, kun nahkakauppias Fjalar Nordell ja pirssiautoilija Sulo Koskinen perustivat Salossa toiminimi Nordell & Koskisen harjoittamaan autojen ja koneiden myyntiä. Syksyllä Nordell ja Koskinen lopettivat autojen kauppaamisen ja päättivät keskittyä omien vastaanottimien, kidekoneen ja paristokäyttöisen putkiradion valmistukseen ja myyntiin.

Siitä alkoi salolaisten mukaan Salon radioteollisuus.

Kesällä 2012 Nokia lakkautti matkapuhelintehtaan, ja eilen keskiviikkona Microsoft ilmoitti lopettavansa Salon tuotekehitysyksikönkin.

Salon radioteollisuudesta tuli nimi Salora. Ensimmäinen Salora-merkkinen radio valmistui vuonna 1937 niin verkko- kuin paristokäyttöisenä. Vuonna 1945 yhtiö muuttui Saloraksi. Sodan materiaalipulasta ei ollut enää tietoakaan 1950-luvulla. Tekniikka kehittyi, kysyntä kasvoi ja Salora aloitti liukuhihnatuotannon 1950-luvun alussa.

Kun ensimmäiset tv-lähetykset alkoivat vuonna 1956, Salora valmisti ensimmäiset televisioiden näyte-erät.

1960-luvulla yhä useampi suomalainen halusi kotiinsa television. Tämä tarkoitti myös sitä, että Saloran myynti kasvoi. Vuonna 1962 Salossa valmistui uusi tv-tehdas, jossa oli neljä tuotantolinjaa. Televisiotehdas työllisti 350 työntekijää.

Lauri Lindroos ja Martti Juva kehittivät Saloralle uuden tuotteen: radiopuhelimen.

Radiopuhelintuotanto alkoi vuonna 1964, jolloin valmistui ensimmäinen vhf-radiopuhelin. Niitä valmistettiin enimmäkseen puolustusvoimille ja palokunnille.

Salora kansainvälistyi ja menestyi hyvin 1970-luvulla. Vuonna 1975 Nokia ja Salora tekivät yhteistyösopimuksen radiopuhelimien kehittämisestä. Salora ajautui verosotkujen vuoksi pankkien haltuun vuonna 1978. Seuraavana vuonna Nokia ja Salora perustivat Mobiran.

Vuonna 1982 Mobira siirtyi täysin Nokian omistukseen. Vuoteen 1998 mennessä Nokia oli kivunnut jo Motorolan ohi maailman suurimmaksi matkapuhelimien valmistajaksi. .

Parhaimmillaan Meriniityn teollisuusalueella työskenteli yli 5 000 ihmistä. Jopa kolmannes kaikista Suomen nokialaisista oli hyvinä aikoina töissä Salossa.

Helmikuussa 2010 Nokia kertoi lopettavansa matkapuhelimien piirilevyjen kokoonpanon Salon tehtaassa.

"Nokia vähentää Salosta enintään 285 työpaikkaa kuluvan vuoden aikana. Tehtaalla on töissä 2 200 työntekijää, joten työntekijöiden määrä vähenee 13 prosentilla", kertoi HS (9. 2. 2010)

Silloin vielä näkemyksenä oli, että Nokia valmistaisi Salon tehtaalla teknisesti monimutkaisempia laitteita, joita se myisi pääasiassa eurooppalaisille, venäläisille ja keski-aasialaisille teleoperaattoreille.

Nokian suurin matkapuhelimiin erikoistunut tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö oli Salon Nokian tehtaan vieressä.

Helmikuussa 2012 Nokia ilmoitti siirtävänsä matkapuhelinten kokoonpanon Aasiaan. Se tarkoitti noin tuhannen Salon-tehtaan työntekijän töiden loppumista.

Kesäkuussa 2012 Salo sai kuulla lisää huonoja uutisia. Nokia ilmoitti, että matkapuhelintehtaan toiminta loppuisi. Salon elektroniikkateollisuudesta katosi vuodessa 2 500 työpaikkaa. Jäljelle jäisi vain tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö.

Vuonna 2014 Nokian puhelimet myytiin Microsoftille. Salon tuotekehitysyksikkö siirtyi samalla Microsoftille.

Siellä, missä Saloran televisiotuotanto ja Nokian matkapuhelintuotanto aikoinaan kukoistivat, alkoi Orionin lääkkeiden pakkaus- ja logistiikkatoiminnat.

Salon kaupungin yrittäjyyden palvelukeskuksen Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Sjöholmin mukaan Nokian entisellä tehtaalla on vielä paljon tilaa uusille toiminnoille.

Microsoft ilmoitti keskiviikkona lopettavansa Salon tuotekehitysyksikön. Se merkitsee noin tuhannen työpaikan katoamista Salosta. Jo paljon kovia kokenut Salo joutuu nyt katsomaan eteenpäin.

"Meidän pitää saada nyt uutta tilalle, sitä osaamispohjaa hyödyntäen, mitä on"; sanoo Salon kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat