Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rapujen kuljetus on Finnairin uusi erityisala

Rahtina kulkee esimerkiksi rokotteita ja kuningasrapuja.

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
"Finnairin rahtikapasiteetti kaksinkertaistuu vuoteen 2020 mennessä", kertoo yhtiön kaupallinen johtaja Juha Järvinen.
"Finnairin rahtikapasiteetti kaksinkertaistuu vuoteen 2020 mennessä", kertoo yhtiön kaupallinen johtaja Juha Järvinen. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Lentorahdin kuljettaminen on alana erityisen kilpailtu ja Finnair on joutunut uudistamaan strategiaansa kevään 2015 aikana.

Finnair panostaa nyt uudella tavalla erikoisrahdin kuljettamiseen.

"Finnair on tietoisesti keskittynyt tarjoamaan korkealuokkaisimpia kuljetuspalveluita. Me keskitymme laatuun ja erikoistuotteisiin, jotka vaativat kriittistä käsittelyä. Tämän kautta voimme olla omalla alallamme parhaita", Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen sanoo.

Uuden rahtikeskuksen rakennustyöt Helsinki-Vantaalla ovat kovassa vauhdissa ja keskuksen on tarkoitus valmistua keväällä 2017.

Erikoisrahdilla tarkoitetaan tuotteita, jotka vaativat erityistä käsittelyä ja huolenpitoa.

"Esimerkiksi hyvin arvokkaat kuningasravut tulee kuljettaa elävinä Etelä-Koreaan. Muuten niitä ei voi laittaa myyntiin, ja rapujen tulee kulkea mahdollisimman stressittömässä tilassa. Etelä-Korea on tällä hetkellä kuningasrapujen suurin markkina", Järvinen kertoo.

Finnair Cargo on pohjoismaiden suurin lentorahtiyhtiö, joka kuljettaa 149 000 tonnia rahtia ja postia vuosittain.

Rahdin osuus Finnairin kaukoliikenteen tuotoista on noin 17 prosenttia.

"Rahti on meille hyvin tärkeää. Lokakuun alusta alkaen laivastomme laajenee, ja sen kautta saamme lisää rahtikapasiteettia", Järvinen sanoo.

Finnair on tilannut Airbusilta kaikkiaan 19 Airbus A350 XWB -lentokonetta.

Ensimmäinen otetaan käyttöön lokakuussa 2015.

"Uusien lentokoneiden ansiosta Finnairin rahtikapasiteetti kaksinkertaistuu vuoteen 2020 mennessä."

Summat, joita Finnair on investoinut uusiin lentokoneisiin ja tätä kautta rahtitoimintojen tulevaisuuteen, ovat merkittäviä.

Järvinen arvioi, että Finnair Cargolla on hyvä mahdollisuus pysyä kehityksen mukana.

"Finnairin tärkein ja kriittisin kilpailuetu on se, että meiltä on lyhin etäisyys Koillis-Aasiaan Euroopasta. Mikään muu lentoyhtiö ei pysty viemään lohta Pohjois-Norjasta Aasian markkinoille. Ja me olemme ainut lentoyhtiö maailmassa, joka tekee sen 34 tunnissa."

Kalasta ja äyriäisistä on muodostunut tärkeä osa Finnairin rahtipalveluita.

Kalaa viedään lentorahtina eniten Japaniin, ja Järvinen uskoo, että Kiinan markkinat avautuvat lähitulevaisuudessa.

"Tuotteen tuoreus on tärkeä kilpailuvaltti, ja kysyntä eurooppalaisille tuoretuotteille kasvaa Aasian talouksien keskiluokan vaurastuessa", Järvinen sanoo.

Esimerkiksi kuningasrapuja varten uuteen rahtikeskukseen rakennetaan uudet käsittelyalueet.

"Rapujen on oltava mahdollisimman luontevassa tilassa myös meidän päässä Helsinki-Vantaalla."

Rahtimarkkinat heilahtelevat kuitenkin voimakkaasti.

"On ollut ylä- ja alamäkiä. Mutta nyt meidän rooli näyttää rahtimarkkinoilla hyvin selkeältä, vaikka haasteet lähialueilla jatkuvat", Järvinen sanoo.

"Kilpailu on kyllä koventunut todella paljon. Esimerkiksi Persianlahden lentoyhtiöt ottavat uusia koneita käyttöön hämmästyttävällä vauhdilla."

Finnair on ensimmäinen lentoyhtiö maailmassa, joka on läpäissyt globaalin lentoyhtiöiden kattojärjestön IATA:n ja Brysselin lentokentän lääkkeiden kuljetuksen sertifiointiohjelman.

"Meillä on ollut pitkään työn alla valita sellainen ala, jossa Finnairilla on kilpailuetu. Tämä etu löytyy ehdottomasti lääketeollisuudesta, verkkokaupasta ja kalateollisuudesta", Järvinen sanoo.

Lääketeollisuuden tuotteet, kuten rokotteet, pillerit ja nestemäisessä muodossa kulkevat lääkkeet, kuuluvat herkimmin pilaantuvien lentorahtina kuljetettavien tuotteiden joukkoon.

"Kuljetamme lääkkeitä, jotka saattavat pilaantua hyvin herkästi. Esimerkiksi osa elämää pelastavista rokotteista pitää kaikissa kuljetusketjun vaiheissa pitää kahdesta kahdeksaan asteen lämmössä tai ne ovat käyttökelvottomia", Finnair Cargon johtaja Antti Kuusenmäki kertoo.

Korjaus 10.7. kello 12.23: Muokattu alaotsikkoa. Uutisessa ei kerrota rahtina kuljetettavista hyönteisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat