Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torstaina insinööri Otso Ylönen itki – salolaisen Nokia-veteraanin tarina

Nokiaan vuonna 1989 tullut Otso Ylönen on nähnyt Salon huikean menestyksen – ja surkastumisen

Talous
 
Lumia-puhelimien tuotepäällikkö Salon kohtalosta: "Pala kerrallaan vähemmäksi – nyt ei jää mitään"
Lumia-puhelimien tuotepäällikkö Salon kohtalosta: "Pala kerrallaan vähemmäksi – nyt ei jää mitään"
HSTV haastatteli Lumia-puhelimien tuotepäällikön Otso Ylösen Salossa. Ylönen uskoo saavansa potkut Microsoftilta, kun Salon tuotekehitysyksikkö lakkautetaan. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Yleensä Otso Ylönen on nostanut tiedotustilaisuuksissa käden reippaasti ylös ja esittänyt tiukkoja kysymyksiä. Mutta ei torstaina.

"En ollut varma, saanko lausetta muodostettua. Sen verran oli pala kurkussa", hän sanoo.

Hän kertoo myös itkeneensä. Välillä haastattelun aikana silmät kostuvat, vaikka 50-vuotias Ylönen selkeästi pinnistelee kyyneliä vastaan.

Torstaina ohjelmistoyhtiö Microsoftin edustajat kertoivat Salon

tuotekehitysyksikön työntekijöille kasvotusten sen, minkä he olivat ymmärtäneet yhtiön ympäripyöreistä sähköposteista ja mediasta jo päivää aiemmin: Salon legendaarinen tuotekehitysyksikkö lakkautetaan.

Runsaan tuhannen Salossa työskentelevän insinöörin ja muun ammattilaisen työpaikka on vaarassa.

Lumia-puhelimien tuotepäällikkönä työskentelevä Ylönen uskoo, että työura Salossa on ohi.

Hän on selvinnyt lukuisista aiemmista Nokian yt-neuvotteluista, mutta tämä kierros osui liian lähelle, kohdalle.

Kolme tuntia Ylösen seurassa saa mielen nostalgiseksi. Miten Suomessa ja

Sami Kilpiö
Otso Ylönen muutti vaimoineen Saloon vuonna 1999. "Väestö kasvoi Suomen huipputahtia, kaupungilla oli vaikeuksia rakentaa tarpeeksi nopeasti uusia päiväkoteja Nokian työntekijöiden lapsille."
Otso Ylönen muutti vaimoineen Saloon vuonna 1999. "Väestö kasvoi Suomen huipputahtia, kaupungilla oli vaikeuksia rakentaa tarpeeksi nopeasti uusia päiväkoteja Nokian työntekijöiden lapsille."

Salossa on voinutkaan olla jotain sellaista kuin Nokia ja sittemmin Microsoft?

Ylönen muistelee Nokian työntekijöille Salossa pidettyjä kesäjuhlia, joissa esiintyivät Eppu Normaali, Leningrad Cowboys, Paula Koivuniemi ja Aki Sirkesalo. Ja hän muistelee, millaista oli olla nokialainen maailmalla silloin kun yhtiöllä meni lujaa.

Kerran lontoolaisessa hotellissa joukko yhdysvaltalaisia sijoittajia tajusi, että heidän hissiseuranaan on kaksi Nokian työntekijää: Ylönen ja hänen työkaverinsa.

"He kertoivat sijoittaneensa Nokiaan ja tekivät high fiveja [yläfemmoja] kanssamme. Käskivät pitämään kurssit korkealla", Ylönen sanoo.

Karttulassa varttunut Ylönen aloitti Nokian Oulun-yksikössä vuonna 1989. Tuolloin Mauno Koivisto oli presidentti, Pietaria kutsuttiin Leningradiksi, Nokian verkkoliiketoiminta oli neuvostokaupan varassa, matkapuhelimet tiiliskiven kokoisia ja yhtiön näkymät ylipäätään sumeat.

Vuosikymmentä myöhemmin Nokia oli huikeiden vaiheiden kautta raivannut itsensä maailman huipulle ja Ylönen muutti perheineen Saloon matkapuhelinliiketoiminnan pääkallopaikalle. Ylönen ei tiennyt Salosta mitään, paitsi ne huimat jutut, mitä oli lehdistä lukenut.

"Salosta kerrottiin positiivisia asioita. Väestö kasvoi Suomen huipputahtia, kaupungilla oli vaikeuksia rakentaa tarpeeksi nopeasti uusia päiväkoteja Nokian työntekijöiden lapsille ja tontteja oli kaavoitettu liian vähän uusille rakennuksille", Ylönen luettelee.

Ja kaupunkihan sitten rakensi: päiväkoteja, terveyskeskuksia, massiivisen urheilupuiston ja hulppean kaupungintalon. Nokian yhteisöverotulot ja bonusmiljonäärien maksamat verot tekivät Salosta elektroniikan eldoradon, jonka insinööriosaaminen tunnettiin Filippiinien ja Nigerian slummeja myöten.

Kaksi vuosikymmentä kestäneen salolaisbuumin humina on vaihtunut hiljaisuudeksi, joka alkoi pari vuotta sitten. Noin 55 000 asukkaan kaupungista on tullut äkillisen rakennemuutoksen seutua, jonka työttömyysaste kasvaa Microsoftin vähennysten takia 15 prosentista noin 20 prosenttiin.

Entisestä verotulojen kahmijasta on tullut valtion autettava. Entisellä Nokian puhelintehtaalla on lääkeyhtiö Orionin pieni pakkaamo. Ylösen ensimmäinen toimitila – Saloran entinen pääkonttori, jota salolaiset kutsuvat Ankkalinnaksi, koska se muistuttaa Roope Ankan rahasäiliötä – on yksityisyrittäjän pyörittämä liikunta- ja elämyskeskus.

Kaikki on vähän muuta kuin aiemmin.

Otso Ylösen ensimmäiset yt-neuvottelut käytiin jo vuonna 2001, jolloin Nokia päätti lopettaa huippusalaisen taulutietokonehankkeensa. Taulutietokoneet oli määrä kytkeä pilvipalveluihin, vaikkei sellaista sanaa vielä silloin käytettykään.

Taulutietokoneet ja pilvipalvelut ovat nykyään huippusuosittuja tuotteita ja palveluja, joiden tuottamat miljardit menevät muualle kuin Saloon. Ylösen mukaan puolitoista vuosikymmentä sitten Salon Ankkalinnassa kehitettiin ideoita, joita ei ole vieläkään tullut markkinoille.

Mutta uskollisena yhtiön miehenä hän ei suostu näyttämään sitä taulutietokonetta, jota hän oli vuosikymmen ennen Applea kehittämässä. Ylösellä on se yhä tallessa.

Hän on myös vaitonainen taskussaan olevasta uudesta – vielä julkaisemattomasta – Lumiasta, koska se on salaisuus, joka julkaistaan myöhemmin. Sen mahdollisesta menestyksestä Ylönen ja tuhat muuta tuotekehitysyksikön työntekijää saavat kuulla tulevaisuudessa median kautta. Microsoftin palveluksessa he tuskin enää silloin ovat.

Otso Ylönen kuuli keskiviikon ikävät uutiset ensi kerran ystävänsä lähettämästä tekstiviestistä. Viestin "DX" viittaa DX-kuunteluun, jota Ylönen on harrastanut 14-vuotiaasta alkaen. DX-harrastajat bongaavat laitteillaan ulkomaisia radioasemia.
Otso Ylönen kuuli keskiviikon ikävät uutiset ensi kerran ystävänsä lähettämästä tekstiviestistä. Viestin "DX" viittaa DX-kuunteluun, jota Ylönen on harrastanut 14-vuotiaasta alkaen. DX-harrastajat bongaavat laitteillaan ulkomaisia radioasemia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat