Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman kotimaisuus on tulkintaa – "Kukaan ei tiedä, mitä tarkoittaa tosiasiallinen omistus"

Professorin mukaan yhtiöiden tosiasiallista omistusta on vaikea määrittää

Talous
 
Mika Ranta HS
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki ja viranomaisyhteydenpitopäällikkö Niina Miettinen luovuttivat ydinvoimalan lupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle kesäkuun viimeinen päivä.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki ja viranomaisyhteydenpitopäällikkö Niina Miettinen luovuttivat ydinvoimalan lupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle kesäkuun viimeinen päivä. Kuva: Mika Ranta HS

Tästä on kyse

 Fennovoimalla on ollut vaikeuksia löytää kotimaisia rahoittajia Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

 Rosatomin osuutta hankkeesta ei ole haluttu kasvattaa, jotta voimala pysyisi kotimaisissa käsissä.

 Rahoittajaksi ilmaantui yllättäen kroatialainen Migrit Solarna Energija, jonka takaa löytyy yhteyksiä Venäjälle.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen tulevaisuus on kiinni päätöksestä, jonka perusteet ovat varsin tulkinnanvaraiset.

Hallitus ja eduskunta vaativat, että Fennovoiman tosiasiallisen omistuksen enemmistön pitää olla kotimaisissa käsissä. Siviilioikeuden professori Jukka Mähönen Turun yliopistosta sanoo, että juridisesti käsite on täysin epäselvä.

"Kukaan ei tiedä, mitä tarkoittaa tosiasiallinen omistus", Mähönen sanoo.

Pyhäjoelle kaavailtu ydinvoimala on Suomen energiapolitiikan ja huoltovarmuuden kannalta niin olennainen laitos, että omistuksessa on hallituksen mukaan kyse erittäin tärkeästä kansallisesta edusta.

Idän ja lännen välien kiristyttyä venäläinen enemmistöomistus olisi poliittisesti mahdotonta hyväksyä. Omistuksesta vähintään 60 prosentin pitäisi olla kotimaista, mutta EU:n ja muiden sääntöjen takia kotimaisiksi luetaan myös EU- tai Efta-alueelta tulevat omistajat.

Työ- ja elinkeinoministeriö yrittää paraikaa selvittää, täyttääkö pieni kroatialainen energiayhtiö Migrit Solarna Energija kotimaisen omistuksen ehdot. Päätöstä odotetaan parin viikon kuluessa.

Jos vastaus on kielteinen, Fennovoima uhkaa jäädä ilman rakentamislupaa, jolloin hanke käytännössä kaatuisi.

Markus Jokela HS
Islantilainen Thor Björgólfsson vaati Elisan hallituksen vaihtamista yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa vuoden 2008 tammikuussa.
Islantilainen Thor Björgólfsson vaati Elisan hallituksen vaihtamista yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa vuoden 2008 tammikuussa.

Ulkomaiseen omistukseen on Suomessa puututtu aiemminkin.

Finanssikuplan aikaan valtio ja kotimaiset omistajat hermostuivat, kun islantilaissijoittaja Thor Björgólfssonin Novator-yhtiö yritti pilkkoa teleoperaattori Elisan.

Novator hävisi kamppailun, ja Novatorin Elisa-sijouituksesta iso osa päätyi Suomen valtiolle.

Tätä nykyä valtioneuvosto voi yritysostolain perusteella estää kansallisesti tärkeiden yhtiöiden myynnin ulkomaille.

Verkottuneessa maailmassa kysymykset yritysten todellisesta kotimaasta eivät ole aina helppoja.

Yrityksen kotimaan määrittäminen on professori Mähösen mukaan yksinkertaista. Jos yritys on rekisteröitynyt Suomeen, sen lasketaan olevan suomalainen.

Teknisesti Fennovoima on siten kokonaan suomalainen hanke. Molemmat osakkaat, Voimaosakeyhtiö SF ja Raos Voima, ovat Suomeen rekisteröityjä yhtiöitä. Todellisuudessa Raosia kukaan ei pidä suomalaisena, koska sen omistaa venäläinen Rosatom.

"Tosiasiallinen" kotimaa onkin jo vaikeampi asia. Puhtaasti kotimaisia isoja yhtiöitä ei ole helppo löytää.

Rosatomin jälkeen Fennovoiman suurin omistaja on Voimaosakeyhtiö SF:n kautta Outokumpu. Outokumpu on suomalainen yritys, mutta sillä on pörssiyrityksenä myös ulkomaisia omistajia. Toinen suuri omistaja Rautaruukki siirtyi kesken hankkeen ulkomaiseen omistukseen, kun teräsyhtiö sulautui ruotsalaiseen SSAB:hen.

Mähönen huomauttaa, että yritysten omistukset voivat kulkea ketjuissa. Silloin ongelmaksi nousee se, mihin kohtaa ketjua pitäisi pysähtyä.

Lisäksi ulkopuolisen saattaa olla vaikea sanoa, käyttääkö yrityksessä todellista valtaa joku muu kuin nimellinen omistaja tai johto. Jos yritys on todella bulvaani, sen näyttäminen toteen voi olla vaikeaa.

Toisaalta ydinvoima on pohjimmiltaan poliittinen kysymys. Ydinenergian käytön tulee lain mukaan olla yhteiskunnan kokonaisedun mukaista – mutta käsitteen määrittely on jätetty poliitikoille.

Fennovoimankaan kohtaloa ei siis ratkaise juridiikka vaan politiikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat