Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On vanhanaikaista vetää raja yrittäjän ja palkansaajan väliin

1) Yrittäjänä oleminen ei ole Suomessa vaikeaa. 2) Yrittäjä ei ole ammatti. 3) Kukaan ei voi väittää olevansa yrittäjän asialla.

Talous
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kauppalehti kertoi kesäkuussa yrittäjästä, joka perusti kesäkahvilan Helsingin Käpylään. Säädökset edellyttivät ilmastointijärjestelmän rakentamista. Hintaa tuli yli satatuhatta euroa. Talouslehdissä käytettiin ilmaisuja "suomalainen sääntelyinto" ja "byrokratiaputki".

Nämä olivat minunkin ensimmäisiä ajatuksiani: kymmenen hengen kahvila, sadan tonnin putket, ei ole totta.

Pian selvisi, ettei ollutkaan. Sadan tonnin putkia ei olisi tarvinnut rakentaa, jos olisi tehnyt hakemuksensa oikein. Siis selventänyt, että kyse on vain kesäisin auki olevasta kahvilasta.

Uutisia kommentoitiin kahdesta vastakkaisesta asetelmasta. Se toistuu kaikkialla: yrittäjät vastaan valtio.

Ovathan vastakohdat herkullisia. On yrittäjä, joka parhaansa yrittää, ja paha valtio, joka tekee kaikkensa estääkseen sen. Tai yrittäjä, joka haluaa jotain pahaa, ja valtio, joka on pienen ihmisen asialla.

Olen itsekin hokenut joskus ystävilleni, että yrityksen perustaminen on hankalaa. Kun olin jättänyt toiminimen perustamisilmoituksen, jotta voisin tehdä media-alan töitä, kirosin, että tämä maa ei halua minun yrittävän, kun siitä on tehty näin monimutkaista!

Oikeasti en missään vaiheessa kohdannut mitään suurta sääntelyä. Vaikutelma vaikeudesta johtui pienistä käytännön asioista. Piti tietää, mikä on oma-aloitteisten verojen ilmoitus- ja maksujakso, koska virkailija ei saanut kertoa, mikä se on, sillä Patentti- ja rekisterihallituksen virkailijat eivät juuri saa vastata kysymyksiin.

Erityisesti häiritsi asioinnin hankaluus verottajan kanssa. Kaikkeen tietysti tottuisi, ja kaiken pystyy selvittämään, mutta kyse on erosta: palkansaajan paperimyllyä on ajat sitten helpotettu esimerkiksi esitäytetyllä veroilmoituksella. Ja vielä kymmenen vuotta sitten freelance-verokortin saaminen vaati erityisiä perusteluita. Sittemmin verottaja tottui siihen, että ihmisillä on useita työnantajia, eivätkä virkailijat tivaa asiasta epäluuloisesti.

Saman pitäisi tapahtua yksinyrittäjien kohdalla. Sillä nyt, kun kysyin jotakin arvonlisäveron tilittämisestä, virkailija sanoi puhelimessa: kysy kirjanpitäjältäsi, kyllä se tietää.

Kirjanpitäjä? Ei kai verotoimisto voi edellyttää keneltäkään palkattua kirjanpitäjää?

Kyllä yhden miehen firman pitäisi selvitä omin voimin: tulot ja menot yhteen. Muun muassa juuri tästä syystä yrittäminen tuntuu hankalalta. Vähän niin kuin ravintola, jossa saa erinomaisen ruuan mutta surkeaa palvelua. Kokonaisvaikutelma jää silloin miinukselle. Yrittäjällä on sama ongelma valtion kanssa. Yrityksen pyörittäminenhän ei ole Suomessa vaikeaa. Maailmanpankin Doing Business 2015 -rankingin mukaan se on Suomessa helpompaa kuin esimerkiksi Virossa, josta meillä on mielikuva yrittäjän paratiisina. Suomi oli rankingissa sijalla 9, Viro sijalla 17.

Nyt pinnalla ollut "yrittämisen vaikeus" johtuu pitkälti vanhanaikaisesta rajanvedosta yrittäjien ja palkansaajien välillä, kun tosiasiassa nykyisessä työelämässä moni yrittäjä tekee samaa, mitä ennen tekivät vain palkansaajat.

Väitän, että suurin osa myös nauttii tästä, vapauttaahan se monilta työpaikoilta tutulta kyttäämiseltä, epäluottamukselta ja työn tekemisen raportoimiselta. Yrittäjyys ei siis enää tarkoita automaattisesti riskinottoa. Erityisesti monen vanhemman sukupolven edustajan on vaikea ymmärtää tätä.

Yrittäjä ei nimittäin ole ammatti. Se, mitä yrittäjä tekee, on. Koska moni ei tätä ymmärrä, olemme kuulleet kolmenlaisia tarinoita.

Ensimmäinen sanoo, että yrittäminen on Suomessa ihan helppoa. Hankkii vain kunnon kirjanpitäjän. Niin, ja kuuluuhan bisneksen ollakin vähän rankkaa, se on kovien jätkien hommaa. (Vinkkinä hänelle: ei ole.)

Toinen sanoo samaa, mutta tarkoittaa, että ei haluaisi maksaa veroja tai mitään kenellekään. Sitten hän kertoo, kuinka työntekijä varasti työnantajalta. (Vinkki hänelle: huonoista rekrytoinneista voi syyttää itseään. Onko Suomi huono paikka elää parisuhteessa, jos omassa suhteessa kävi huonosti?)

Kolmannelle yrittäjyys on ainoa tapa tehdä oman ammattinsa töitä. Hän siis joko yrittää tai elää yhteiskunnan tuilla. (Vinkki hänelle: kirjanpitäjälle maksaminen lopulta kannattaa, vaikka sen ei tietenkään pitäisi mennä niin.)

Lisäksi yhä harvemmalla alalla noudatetaan yleissitovaa työehtosopimusta. Se kasvattaa kuilua yritysten välillä. Digitalisaation myötä syntyvien alojen työntekijät eivät jostain syystä järjestäydy. Eikä heidän tarvitsekaan, mutta tästä syystä säännöt vaikkapa pelialalla ja paperitehtaassa ovat erilaiset. Kun tähän lisätään kasvava freelancereiden määrä, kyse ei ole pienestä porukasta.

Toisin kuin joskus, enää yrittäjät eivät siis ole yhtenäinen joukko, jolla olisi yhtenäisiä intressejä. Siksi kysymys yrittämisen vaikeudesta tai helppoudesta on typerä. Jos yrittämistä helpotetaan, kenen yrittämiseen sillä viitataan? Miten kukaan voi väittää olevansa "yrittäjän asialla"? Kukaan, joka niin on sanonut, ei ole ollut minun asiallani, vaikka olen ollut yrittäjä.

Niin, ja kyllä, on monia käytännön sääntelyyn liittyviä asioita, joita vähentämällä voisi helpottaa yrittäjien asemaa. Toisaalta varmasti on säädöksiä, joita olisi syytä lisätä. On ihan okei, että paistinrasvojen kippaaminen huonokuntoisiin putkistoihin ei käy. Samoin: eikö ole omituista, että yrittäjä maksaa sosiaaliturvaa eli usein vajaan kahden viikon palkan sairauslomalta ennen kuin saa siitä korvauksia Kelalta?

Enkä nyt tarkoita, että työntekijän pitäisi jäädä ilman palkkaa tai aivokalvontulehdus olisi oma vika. Mutta ajatellaanpa vielä kerran: eikö maksaja ole väärä? Eikö hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi tarkoittaa, että yhteiskunta kantaa jäsentensä sosiaaliturvasta vastuun – jolloin esimerkiksi sairauslomat kustannettaisiin alusta asti veroista, joita ihmiset ja yritykset maksavat?

Ei sellainen olisi mitään sääntelyn purkamista. Sellainen olisi vastuun siirtämistä sille, jolle vastuu kuuluu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat