Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supercell imi Dowerit Uudesta-Seelannista asti

Suomi kisaa huippuosaajista Piilaakson ja Lontoon kanssa

Talous
 
Aapo Huhta HS
Uusiseelantilaiset Melanie ja Jonathan Dower ovat ihastuneet Suomeen: "Tämä on aika uskomaton ja turvallinen maa."
Uusiseelantilaiset Melanie ja Jonathan Dower ovat ihastuneet Suomeen: "Tämä on aika uskomaton ja turvallinen maa." Kuva: Aapo Huhta HS

Supercellin pelitiimin vetäjä Jonathan Dower sai yllättävän työtarjouksen vuosi sitten. Sijainti oli uusiseelantilaiselle muutaman leveysasteen normaalia kauempana: Helsinki, Finland.

Veli oli muuttanut jo edeltä Suomeen, ja Dowerin täytyi enää suostutella mukaan vaimonsa ja poikansa.

Tausta

Työlupa voi viipyä pitkään

Ulkomaalaisten huippuosaajien palkkaamista vaikeuttavat muun muassa rekrytointiprosessin pituus ja työlupaprosessit. "Rekrytointiprosessi ei ole helpottunut vuosien saatossa", arvioi Tampereen yliopiston erikoistutkija Mika Raunio.

"Suurin ongelma on lupaprosesseissa. Luvan saanti saattaa viivyttää työntekijän palkkaamista. "

Yrityksen projekti voi kestää kolme kuukautta, mutta lupaprosessi kaksi kuukautta.

Yrityksistä saattaa puuttua erityisosaamista, jota on mahdollista löytää globaaleilta työmarkkinoilta.

Lain mukaan rekrytointeja Euroopan talousalueen ulkopuolelta rajoitetaan saatavuusharkinnalla. Sen mukaan työnantajan on osoitettava, ettei kyseistä työvoimaa ole jo tarjolla.

Nyt sekä Jonathan että Melanie Dower työskentelevät Helsingissä peliyhtiö Supercellissä.

Melanie Dower aloitti toukokuussa uudelleensijoittumisesta vastaavana työntekijänä, eli hän auttaa uusia työntekijöitä muuttamaan Suomeen.

"Toivon, että voin oman esimerkkini kautta auttaa ihmisiä sopeutumaan tänne. Autan lupa-asioissa, viisumien hankinnassa ja pankkiasioissa. Perheen tuomisesta Suomeen yritetään myös tehdä mahdollisimman helppoa", Melanie Dower kertoo.

Supercellille kansainvälisyys on hyvin tärkeää. Pelaajia löytyy joka puolelta maapalloa, ja yrityksessä on edustettuna jo 32 eri kansallisuutta.

"Globaalin pelaajayhteisön täytyy olla edustettuna toimistossa, koska teemme tuotteita maailmanlaajuiselle markkinalle. Olisi vaikeaa, jos yritykseen palkattaisiin vain suomalaisia", Jonathan Dower sanoo.

Tekesin vaikuttavuusarvioinnin asiantuntija Jussi Kajala sanoo, että pärjätäkseen globaalissa kilpailussa Suomen on välttämätöntä houkutella huippuosaajia, myös Euroopan ulkopuolelta.

"Suomen omat kyvyt riittävät vain tiettyyn pisteeseen asti", Kajala sanoo.

Kajala uskoo, että juuri heitä Suomi tarvitsee: oman alansa huippuosaajia, jotka voivat tuoda kansainvälistä kokemusta pohjoiseen asti.

"Mutta miksi he tulisivat? Tarjolla on kylmää säätä, ujoja ihmisiä ja pimeyttä. Ja kilpailemme parhaista osaajista muun muassa Piilaakson ja Lontoon kanssa", Kajala sanoo.

Kajala kuitenkin uskoo, että Suomen hyödyksi toimii muutama seikka: selkeä innostus yrittäjyyttä kohtaan sekä toimiva yhteiskuntajärjestelmä.

Kajalan mukaan Suomen ongelma on byrokratia. Lupaprosesseja tulisi helpottaa, ja työntekijän perhe voitaisiin ottaa paremmin huomioon, jos työvoimaa ulkomailta halutaan Suomeen.

"Ystäväni jonotti perheensä kanssa kokonaisen päivän ulkomaalaispoliisissa, mutta joutui tulemaan seuraavana päivänä takaisin vain siksi, että lupavirkailijalla sattui olemaan huono päivä", hän sanoo. "Italialainen ystäväni taas joutui kärhämän keskelle taksijonossa siksi, että hänen koettiin vievän suomalaisten työt ja verorahat, vaikka hän itse asiassa on nettomaksaja."

Myös Melanie ja Jonathan Dower ovat joutuneet varautumaan lupa-asioiden junnaamiseen.

"Minun täytyy käydä uusimassa viisumini kerran vuodessa, ja prosessi täytyy aina aloittaa puoli vuotta etukäteen. Käsittelyajat ovat sen verran pitkiä", Melanie Dower sanoo.

Dowerit ovat varsin ihastuneita uuteen kotimaahansa. Mutta mikä heitä täällä miellyttää?

"Tämä on aika uskomaton ja turvallinen maa, ja asuminen on tehty helpoksi", Melanie Dower sanoo.

"On niin monia asioita, jotka suomalaiset ottavat itsestäänselvyyksinä, kuten koulutus, terveydenhuolto ja suomalaisten kielitaito. Näiden hyvien puolien tuominen esiin on tärkeää, jotta ihmiset haluavat muuttaa tänne töihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat