Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Kreikka-"vakuuden" arvo on nyt 930 miljoonaa euroa

Valtio maksamat hallinnointipalkkiot ovat kasvaneet yli 500 000 euroon

Talous
 

Suomen valtion kreikkalaisten liikepankkien kanssa tekemä tuottojenvaihtosopimus turvaa osittain Suomen vastuut Kreikan hätärahoituksessa.

Vastuu tarkoittaa sitä, kuinka paljon Suomen menetykset voisivat pahimmassa tapauksessa olla. Jos Kreikka laiminlöisi kaikki lainansa eurovaltioille, Euroopan rahoitusvakausvälineelle (ERVV) ja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, Suomen laskennalliset vastuut olisivat yhteensä 5,8 miljardia euroa.

Poliitikot kutsuvat tuottojenvaihtosopimusta vakuudeksi. "Vakuuksia" vaati vuonna 2011 silloinen valtiovarainministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Tuottojenvaihtosopimuksessa kreikkalaiset liikepankit saavat Suomen osuuden ERVV:n Kreikan valtiolle antamien lainojen mahdollisista voitoista. Sen vastineeksi Suomi voi saada kreikkalaisten liikepankkien sulkutilille sijoittaman pääoman, jos Kreikka jättää lainojaan ERVV:lle maksamatta.

Tämän pääoman eli "vakuuden" nykyinen arvo on 930 miljoonaa euroa eli 16 prosenttia kokonaisvastuista.

Pääoma siirtyy Suomelle vain, jos Kreikka rikkoo ERVV:n kanssa tehtyä sopimusta. Jos Kreikka ei laiminlyö lainojaan, sulkutilillä oleva pääoma siirtyy liikepankeille.

Kreikan ensimmäinen laina ERVV:lle erääntyy vuonna 2023 ja viimeinen vuonna 2054.

Toisin sanoen Kreikalla ei ole lähivuosina yhtäkään erääntyvää lainaa ERVV:lle, vaan se maksaa vain korkoja.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan sulkutilillä olevan pääoman arvo voi kasvaa 27 vuoden kuluessa kolmen prosentin korko-oletuksella 2,2 miljardiin euroon, mikä vastaisi Suomen nimellistä takausosuutta ERVV:n Kreikalle myöntämistä lainoista.

Suomen takausvastuuseen kuuluvat lisäksi korot ja 65 prosentin ylitakaus. Lisäksi korko-oletus on huomattavasti suurempi kuin nykyinen poikkeuksellisen matala korkotaso.

Suomen suora laina Kreikalle on miljardi euroa. Se erääntyy useissa erissä vuosina 2020–2041.

ERVV on eurovaltioiden omistama rahoitusyhtiö.

Se ottaa lainoja rahoitusmarkkinoilta eurovaltioiden takausten turvin ja kanavoi ne edelleen hätärahoituksena vaikeuksissa oleville eurovaltioille.

Sulkutilillä oleva pääoma on sijoitettu parhaan luottoluokituksen joukkolainoihin. Sulkutili tarkoittaa pankkitiliä, jonka varoja saa käyttää vain osapuolten ennalta sopimien ehtojen täyttyessä.

Pääomaa hallinnoi investointipankki, jolle valtio oli maaliskuun loppuun mennessä maksanut hallinnointipalkkioita 500 680 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat