Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalainen katarsis

Talous
 
Marko Erola

Antiikin teatterin kreikkalainen tragedia pyrki herättämään katsojissa pelkoa ja sääliä ja siten aiheuttamaan tunteiden voimallisen puhdistumisen, katarsiksen.

Ravistelun oli tarkoitus palauttaa melankoliaan taipuvaisten ihmisten elämänhalu.

Viime sunnuntaina Kreikan kansa sai katarsiksensa äänestämällä velkojien vaatimaa talouskuuria vastaan. Epäselväksi jäi, mistä lopulta äänestettiin, mutta Ateenan kaduilla joka tapauksessa riemuittiin siitä, että velkojille oli sanottu selvä oxi, ei.

Pelottavat ja säälittävät uutiset Kreikasta ovat aiheuttaneet minullekin katarsiksen: ehkä Kreikka jättää euron, ehkä ei, aivan sama hajautetulle ja kustannustehokkaalle salkulleni.

Osakekurssit heiluvat aina. Kreikka ja milloin mikäkin aiheuttaa sen loputtoman poukkoilun, jonka ansiosta pitkäaikaisen osakesijoittamisen tuotot ovat olleet niin hyviä.

Sijoitussuunnitelmassa on aina oltava varaa Kreikan kokoisille yllätyksille.

Kreikassa on väkeä kuin Pariisissa, mutta talousalueena maa on puolet pienempi. Taloutena Kreikka vastaa Madridia tai Detroitia, joka meni konkurssiin mutta ei jättänyt dollaria.

Kiinan viime viikkojen romahduksessa on päivittäin hävitty Kreikan velkojen verran.

Kreikasta tulee isompi murhe, jos velan lappaminen velan päälle jatkuu. Lisävelka kasvattaisi riskejä niin Kreikassa, lainaajamaissa kuin finanssijärjestelmässäkin.

Kriisin alkaessa Kreikan veloista 85 prosenttia oli yksityissijoittajille. Nyt veloista neljä viidesosaa on valtioille, EKP:lle ja IMF:lle. Yksityiset velat on toisin sanoen kansallistettu nopeasti.

Jos Kreikan velkojat olisivat edelleen yksityisiä, velkaa olisi jo leikattu. Poliitikot eivät voi antaa velkoja anteeksi. Euromaiden äänestäjät haluavat tiukkaa linjaa, eivät myönnytyksiä.

Jos Kreikka ei saa lisää lainaa, se ajautuu konkurssiin ja ehkä ulos eurosta. Jos se saa lainaa, konkurssi ja mahdollinen euroero tulevat joskus myöhemmin.

Heti olisi parempi kuin myöhemmin. Kreikka ei saa maksettua velkojaan, vaikka siitä tulisi Euroopan dynaamisin talous. Supervelkaisena Kreikka ei kestä minkäänlaisia vastoinkäymisiä.

Ihmettelen, elleivät kreikkalaiset pian ota vaaria kansallismotostaan eleftheria i thanatos, vapaus tai kuolema, ja ilmoita jättävänsä lainat maksamatta. Se olisi kaikille parempi.

Marko Erola
Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat