Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyysrahat kriittisessä tilassa koko maassa

Työministeri Jari Lindström esittää syyskuussa lisäpanostusta työllisyysmäärärahoihin

Talous
 
Laura Mendelin HS
Harri Lyytikäisellä (vas.) ja Kimmo Simosella riittää kuljetettavaa Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Kyläsaaren kaupassa. Voittoa tuottamattomalla yrityksellä on yli 200 työntekijää, joiden työllistämisessä käytetään palkkatukea.
Harri Lyytikäisellä (vas.) ja Kimmo Simosella riittää kuljetettavaa Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Kyläsaaren kaupassa. Voittoa tuottamattomalla yrityksellä on yli 200 työntekijää, joiden työllistämisessä käytetään palkkatukea. Kuva: Laura Mendelin HS

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Kyläsaaren kaupassa Helsingissä oli perjantaina vilskettä. Täälläkin on ale. Kierrätyskeskuksen työntekijät Harri Lyytikäinen, Janne Mielonen ja Kimmo Simonen kantavat tavaroita pakettiautosta sisälle. Kohta lähtee lasti asiakkaalle.

Töitä vielä riittää. Yli puolet kierrätyskeskuksen työpaikoista on kuitenkin uhattuna, jos työllisyysmäärärahoihin ei tule syksyllä lisäpottia.

Uudenmaan te-toimisto ilmoitti kuun alussa, että palkkatukea, starttirahaa ja tukea oppisopimuksiin ei voida enää myöntää. HS:n selvityksen mukaan tilanne on kriittinen koko maassa.

Laura Mendelin HS
Aatos Weckmanin mukaan palkkatuella tehdään tärkeää työtä.
Aatos Weckmanin mukaan palkkatuella tehdään tärkeää työtä.

"Meille tämä on todella kurja juttu", suree Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen myymälätoimintojen johtaja Aatos Weckman.

Kierrätyskeskuksen kahdessa tavaratalossa, kolmessa kaupassa, logistiikkayksikössä ja tukitoiminnoissa työskentelee yli 200 työntekijää, joille maksetaan palkkatukea.

"Vuoden loppuun mennessä meillä vapautuu noin 100 palkkatuen varassa olevaa tehtävää. Ilman palkkatukirahoitusta emme pysty näitä paikkoja täyttämään", Weckman sanoo.

Työllisyysmäärärahat ovat loppuneet tai loppumassa miltei koko maassa. Työllisyysmäärärahoista jaetaan te-toimistoille rahaa palkkatukeen ja starttirahaan, jotka ovat harkinnanvaraisia tukia eli niitä ei siis ole mahdollista saada ja myöntää automaattisesti.

"Tilanne on hyvin hankala kaikkien elinkeinokeskusten alueilla. Erittäin kriittistä on Satakunnassa, Lapissa ja Kaakkois-Suomessa, mutta tilanne elää koko ajan", sanoo työllisyys- ja yrittäjyysosaston osastopäällikkö Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

Rahojen loppuminen jo kesällä on Oivon mukaan uutta.

"Näin kriittistä tilannetta ei ole ollut 30 vuoteen."

Kriittiseksi tilannetta luonnehditaan myös Kainuussa ja Varsinais-Suomessa, johon iskee rajusti ohjelmistoyhtiö Microsoftin päätös karsia Suomesta noin 2 300 työpaikkaa ja lopettaa Salon toimipiste.

Suomen hallitus varautuu antamaan syksyllä lisäbudjetissa rahaa Microsoftilta työnsä menettävien tukitoimia varten. Tässä yhteydessä toivotaan myös päätöksiä lisärahasta muihin työllisyysmäärärahoihin.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) kertoi perjantaina HS:lle, että hän esittää lisää rahaa työllisyysmäärärahoihin lisäbudjetin yhteydessä.

Sillä rahalla paikattaisiin siis nyt loppumassa olevia määrärahoja. Lindströmin mukaan hallituksessa ollaan hyvin tietoisia hänen kannastaan ja huolestaan.

"Lopullinen päätös tehdään tietysti vasta syyskuussa eli turhia odotuksia en halua nostaa, mutta itse esitän lisärahaa."

Lisäbudjetti annetaan eduskunnalle heti istuntokauden alussa syyskuussa. Lindströmin mukaan eduskunta on tällaisissa asioissa ketterä, joten päätöksentekoon tuskin menee kauan.

Palkkatukea käyttävät monenlaiset työllistäjät, niin yksityiset yritykset, säätiöt, yhdistykset kuin kunnat ja valtiokin. `

Jos pitkäaikaistyöttömiä ja vaikeasti työllistettäviä ei voida palkata palkkatuella, heille pitää maksaa työttömyyspäivärahaa, eli säästöjä ei välttämättä tulisi paljonkaan.

"Tämä on nollasummapeliä", TEM:n Oivo huomauttaa.

Hän arvioi tarpeen olevan koko maassa kymmeniä miljoonia euroja. Oivon mukaan kyse on nyt siitäkin, halutaanko tukea aktiivista vai passiivista työllistämistä, eli sitä, että töitä odotetaan kotona.

Kierrätyskeskuksen palkkalistoilla on eri syistä työttöminä olleita.

Kuljettaja Lyytikäinen, 48, tuli Kyläsaareen puolen vuoden työharjoitteluun ja sai maaliskuussa palkkatuetun pestin vuodeksi.

"Hieno homma, että sain työpaikan", Harri Lyytikäinen sanoo.

Myymälässä vaaterekkejä järjestelevä harjoittelija Sanna Pälsynaho, 25, toivoo, että hän saisi harjoittelujakson jälkeen syksyllä palkkatukea, jotta voisi jatkaa kaupassa.

"Tämä olisi minulle passeli työpaikka. Ei tarvitsisi laskea hämähäkin seittejä kotona."

Työhönvalmentaja Auli Laaksonen muistuttaa, että palkkatuettu työ voi olla monille ensimmäinen mahdollisuus siirtyä työelämään.

"Tämä on kyllä väärä kohta säästää", Weckman tähdentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat