Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsipras hyväksyi sen, minkä  kansa hylkäsi

Lauantaina selviää, uskovatko euromaat ja Kansainvälinen valuuttarahasto Kreikan suunnanmuutokseen

Talous
 
Jean-Paul Pelissier Reuters
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sai Syrizan eduskuntaryhmältä aplodit perjantaina parlamentissa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sai Syrizan eduskuntaryhmältä aplodit perjantaina parlamentissa. Kuva: Jean-Paul Pelissier Reuters

Kreikka ei lakkaa hämmästyttämästä. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras jätti EU:lle perjantain vastaisena yönä uudistussuunnitelman, joka muistuttaa hyvin paljon EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston Kreikalta kesäkuun puolella vaatimaa suunnitelmaa. Siis ehdotusta, jonka kreikkalaiset selvin äänin hylkäsivät viime sunnuntaina kansanäänestyksessä.

Uudistuksen pääkohtia ovat mittava eläkeuudistus, joka nostaa eläkeiän pääsääntöisesti 67 vuoteen jo tämän vuoden puolella. Myös verotusta kiristetään, ja lomasaarten verohelpotukset perutaan.

Tausta

Mitä Kreikka on luvannut uuden lainaohjelman vastineeksi?

 Kreikka pyytää 53,5 miljardia euroa lainaa kolmeksi vuodeksi.

 Budjetin ylijäämä ennen velanhoitokuluja nostetaan 3,5 prosenttiin vuonna 2018.

 Arvonlisäveroa korotetaan 23 prosenttiin. Muun muassa turistisaarten ja ravintoloiden arvonlisäveron alennus poistetaan.

 Tuloverotuksen välttelyä vaikeutetaan ja veropetosten rangaistuksia kiristetään, yritysverotusta korotetaan, polttonesteiden hintasubventioita pienennetään.

 Sotilasmenoja leikataan 300 miljoonalla eurolla.

 Eläkeikä nousee 67 vuoteen tai 62 vuoteen 40 vuoden työuran jälkeen.

 Lisäksi pitkä lista hallintoa parantavia ja korruption kitkemiseen tähtääviä toimenpiteitä sekä verohallinnon remontti.

13-sivuinen uudistuslista pitää sisällään myös pitkän listan korruption kitkemiseen, verotuksen tehostamiseen ja talouselämän kilpailun lisäämiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Kaikella tällä Kreikka pyrkii kasvattamaan julkisen talouden ylijäämän ennen velanhoitokuluja 3,5 prosenttiin vuoteen 2018 mennessä.

Riittääkö tämä Kreikan velkojille? Perjantaina Suomen hallituksesta ei löytynyt ohjelmalle kommentoijia. Kaikki odottavat instituutioiden eli Euroopan komission, Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Euroopan keskuspankin (EKP) arviota ehdotetun ohjelman vaikutuksista. Niillä on tarvittava laskentavoima arvioimaan ohjelman taloudellisia vaikutuksia ja myös Kreikan todellista rahoitustarvetta.

Virkamieslähteiden mukaan Kreikan viimeisin ehdotus on selvä vastaantulo velkojien vaatimaan suuntaan. Mutta jotain myös puuttuu. Kreikka on valmis leikkaamaan sotilasmenoistaan vähemmän kuin mitä siltä on vaadittu. Myös valtionomaisuuden yksityistämisen osalta esitys on epämääräinen. Konkreettisia summia ei mainita, vaikka Pireuksen ja Thessalonikin satamat luvataan myydä pikapuoliin.

Kaiken kaikkiaan suuri osa uudistuksista on sellaisia, joita Kreikan piti tehdä jo viisi vuotta sitten, kun hätälainoja alettiin maksaa ensimmäistä kertaa. Uudistuksia on kuitenkin välillä jarrutettu ja peruttukin. Siksi on epävarmaa, hyväksyvätkö euromaat enää tällä kertaa Kreikan lupauksia.

Todennäköisesti lainaerien maksun ehdollisuutta ainakin vahvistetaan entisestään. Kreikalta edellytettäisiin uudistusten todellista toimeenpanoa ennen uusien lainaerien maksamista.

Viikonloppuna Kreikan esitystä käsittelevät Suomen eduskunnan suuri valiokunta, euromaiden valtiovarainministerit ja viimein sunnuntaina mahdollisesti EU-maiden päämiesten huippukokous.

Päätös tehdään vain siitä, aloitetaanko Kreikan kanssa ylipäätään varsinaiset neuvottelut uudesta lainaohjelmasta.

Myönteinen päätös edellyttää myös sitä, että Kreikan pääministeri Tsipras saa omalta parlamentiltaan lauantain vastaisena yönä alustavan hyväksynnän uudistuksille.

Vaikka Kreikan lainapyynnössä ei puhuta pankeista mitään, on hyvin todennäköistä, että Kreikan pankit ovat ajautuneet talletuspaon ja maan taloustilanteen heikkenemisen myötä tilanteeseen, jossa ne tarvitsevat uutta pääomitusta.

Pankit olisi myös syytä saada auki mahdollisimman pian, ettei Kreikan kaaos entisestään syvenisi. Vähintäänkin siihen tarvitaan EKP:n päätöstä pankkien ELA-hätärahoituksen ylärajan nostamisesta nykyisestä 89 miljardista eurosta vielä ylöspäin.

Kreikan velkojen helpottamistakaan ehdotuksessa ei mainita. Tämäkin asia on kuitenkin varmasti esillä viikonlopun aikana.

Varsinainen velkojen anteeksiantaminen lienee poliittisesti mahdotonta Suomen lisäksi monissa muissakin euromaissa. IMF todennäköisesti suosittaa ainakin Kreikan velkojen eräpäivien lykkäämistä edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat