Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi sanoo ei Kreikan lainaneuvotteluille

Kriisimaa tarvitsee jopa 74 miljardia euroa uutta rahoitusta. Suomi voi joutua maksamaan vastustuksestaan huolimatta.

Talous
 
Juha Roininen
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem keskustelivat Kreikan tulevaisuudesta lauantaina euroryhmän kokouksessa.
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici, valtiovarainministeri Alexander Stubb ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem keskustelivat Kreikan tulevaisuudesta lauantaina euroryhmän kokouksessa. Kuva: Juha Roininen

Tiukan linjan saarnaajana EU:ssa tunnettu Suomi osoittautui lauantaina Brysselissä jälleen maineensa veroiseksi vastustamalla Kreikan lainaneuvotteluiden aloittamista.

HS:lle puhuneen lähteen mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sai EU-ministerivaliokunnalta ja eduskunnan suurelta valiokunnalta niin tiukan neuvottelumandaatin, ettei hän voinut hyväksyä neuvotteluiden avaamista Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta.

Näin Kreikan kriisiä ratkotaan

Sunnuntai

Euromaiden johtajat kokoontuvat Brysselissä päättämään, avataanko neuvottelut Kreikan lainaohjelmasta. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk). Sitä ennen kokoontuivat myös euromaiden valtiovarainministerit - Suomesta Alexander Stubb (kok).

Maanantai

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat tavanomaiseen kokoukseensa ja keskustelevat varmasti Kreikasta.

Ensi viikko

Jos neuvottelut päätetään avata, ainakin Saksan liittopäivien on vielä äänestettävä sen hyväksymisestä.

20. heinäkuuta

Kreikan on maksettava Euroopan keskuspankille EKP:lle ja muille keskuspankeille velkoja 3,5 miljardia euroa.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuivat lauantaina Brysseliin arvioimaan, riittävätkö Kreikan tällä viikolla ehdottamat talousuudistukset neuvottelujen avaamiseen uusista tukilainoista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on korostanut, että tämä viikonloppu on viimeinen hetki Kreikka-sovun synnyttämiselle – muuten edessä voi olla grexit eli Kreikan lähtö eurosta.

Suomi joutui valmistelemaan kantansa kovassa kiireessä. Kantaa ei kerrottu virallisesti julkisuuteen, eikä Stubb poikkeuksellisesti antanut medialle kommentteja ennen kokouksen alkua.

HS:n tietojen mukaan ulkoministeri Timo Soini (ps) olisi ilmoittanut lauantaina tiukasti, etteivät perussuomalaiset ole mukana hallituksessa, joka hyväksyy kymmenien miljardien eurojen uuden lainapaketin Kreikalle.

Myös muut jäsenmaat esittivät Brysselin kokouksessa epäilyksiä siitä, ovatko Kreikan ehdottamat talousuudistukset riittäviä uuden lainaohjelman perustaksi. Vielä illalla oli kuitenkin epäselvää, jäikö Suomi yksin vastustamaan lainaneuvotteluiden avaamista.

Joka tapauksessa jo pelkkä Suomen vastustus olisi riittänyt estämään neuvotteluiden käynnistämisen.

Seuraavaksi asia siirtyy EU-maiden valtiojohtajien käsiteltäväksi, kun he saapuvat Brysseliin tänään sunnuntaina hätäkokoukseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei voi hyväksyä neuvotteluiden avaamista lainaohjelmasta, ellei hän saa uutta löysempää mandaattia Suomesta. EU-ministerivaliokunta kokoontuu aamukymmeneltä, mutta perussuomalaiset tuskin perääntyvät kannassaan lainaohjelman torppaamisesta.

Muut euromaat voivat halutessaan jyrätä Suomen ja laittaa lainaohjelman vireille vastoin Suomen tahtoa. Näin voidaan tehdä "hätätilanteessa" eli käytännössä tilanteessa, jossa EU-komissio ja Euroopan keskuspankki EKP arvioivat euroalueen rahoitusvakauden olevan erityisen vakavasti uhattuna.

Tällöin euromaat voivat päättää Euroopan rahoitusvakausvälineen EVM:n käyttämisestä 85 prosentin määräenemmistöllä normaalin yksimielisen päätöksenteon sijaan. EVM on euromaiden rahoituslaitos, joka auttaa kriisimaita, ja jonka kautta Kreikan kolmas lainaohjelma olisi määrä maksaa.

Käytännössä määräenemmistöpäätöksen käyttäminen tarkoittaisi sitä, että Suomi joutuisi osallistumaan Kreikan tukipakettiin vastustuksestaan huolimatta.

Julkisuuteen vuotaneen asiakirjan mukaan Kreikka tarvitsee uutta rahoitusta 74 miljardia euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Arvio perustuu EU-komission, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n laskelmiin ja poikkeaa merkittävästi Kreikan omasta, tällä viikolla EVM:lle jättämässä 53,5 miljardin euron lainahakemuksesta.

Ero johtuu siitä, ettei Kreikka ottanut omassa hakemuksessaan huomioon pankkien tarvitsemaa tukea.

Pankit ovat olleet suljettuina jo kaksi viikkoa. Niiltä voi loppua nostorajoituksista huolimatta käteinen jo huomenna maanantaina – varsinkin, jos uutta lainaohjelmaa ei ole näköpiirissä ja EKP ei korota kreikkalaispankkien 89 miljardin euron hätärahoituskattoa.

Instituutioiden arvion mukaan Kreikan luhistumisvaarassa olevia pankkeja pitäisi pääomittaa 25 miljardilla eurolla.

Kreikka on luvannut uuden lainaohjelman vastineeksi muun muassa luopua lomasaarten ja ravintoloiden verohelpotuksista, leikata sotilasmenoja ja nostaa eläkeikää. Luvatut toimet ovat hyvin pitkälti samoja, joista Kreikka ja velkojat neuvottelivat ennen pääministeri Alexis Tsiprasin järjestämää kansanäänestystä.

Kreikan parlamentti hyväksyi Tsiprasin ehdottaman uudistuspaketin varhain lauantaiaamuna äänin 251–32. Pääministerin mukaan tulos antoi hänelle "vahvan mandaatin neuvottelujen loppuunsaattamiseen".

Lauantaina oli hyvin epäselvää, riittääkö uudistuslista ylipäätään enää velkojille. Ongelma piilee siinä, että nyt Kreikka on hakemassa kalliimpaa ja pidempää lainaohjelmaa kuin aikaisemmin.

"Meillä on paljon huolia, paljon kritiikkiä sekä ehdotusten sisällöstä että sitäkin vaikeampi kysymys luottamuksesta", sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.

"Voiko Kreikan hallitukseen luottaa, että se tekee mitä lupaa, panee oikeasti esitykset toimeen tulevina viikkoina, kuukausina ja vuosina?"

HS:lle puhuneen toisen luotettavan lähteen mukaan Suomi ei ainoastaan vastusta neuvotteluiden avaamista kolmannesta lainaohjelmasta, vaan itse asiassa kannattaa Kreikan väliaikaista eroa eurosta.

Saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungin mukaan myös Saksa olisi laatinut suunnitelman Kreikalle annettavasta "aikalisästä", toisin sanoen Kreikan viisi vuotta kestävästä erosta euroalueesta. Kokouslähteet kuitenkin kielsivät, että asiasta olisi keskusteltu Brysselissä.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Kreikan uusi valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos
Kreikan uusi valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat