Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb joutui tekemään likaisen työn

Talous
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Suomen hallitus otti lauantaina poikkeuksellisen jyrkän kannan. Suomi ei halua, että Kreikalle alettaisiin laatia kolmatta lainaohjelmaa. Ja mikä vielä poikkeuksellisempaa: Suomi haluaa Kreikan pois eurosta väliaikaisesti.

Aikaisemmin Suomi on halunnut pitää Kreikan mukana eurossa. Lainaohjelmista hallitus on linjannut omassa ohjelmassaan sekä vielä aiemmin tällä viikolla, että Suomen vastuut eivät saa kasvaa. Toisin sanoen, Kreikkaa olisi kyllä voitu rahoittaa, kunhan se ei vaadi Suomelta uutta lisärahaa. Euromaiden rahoitusväline EVM:ssä on riittävästi pääomia Kreikan kolmanteen lainaan eli Suomelta ei olisi vaadittu sinne nyt lisärahaa.

Lauantaina linja muuttui ja tiukentui. Ei liene kenellekään yllätys, että tiukennusta halusivat ennen kaikkea perussuomalaiset. Heille ei enää riittänyt Suomen vastuiden pitäminen ennallaan – nyt asetuttiin vastustamaan Kreikan lainaneuvotteluja ja ajamaan maata pois eurosta, ainakin joksikin aikaa.

Tästä tuli koko hallituksen eli myös keskustan ja kokoomuksen linja, vaikka etenkin kokoomus on tunnettu EU:n puolestapuhujana ja euroalueen yhtenäisyyden vaalijana. Hallitus tuli linjansa kanssa ulos yksimielisenä ilman julkisia rakoiluja.

Puolueet saavat mandaattinsa kansalta, äänestäjiltä. Perussuomalaisetkin tekevät politiikkaansa ennen kaikkea suomalaisia, eivät eurooppalaisia äänestäjiä varten. Perussuomalaisten Kreikka-linja on toki Eurooppa-politiikkaa mutta myös sisäpolitiikkaa.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että leimallisesti perussuomalaisiin liitetyn politiikan työrukkaseksi joutui yksi maan suurimmista EU-intoilijoista, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Suomen linjaa ei paukuttanut pöytään Brysselissä suinkaan ulkoministeri Timo Soini (ps), vaan hän sai istua kotonaan Espoossa katselemassa, kun sade viiruttaa ikkunalasia.

Valtiovarainministerinä Stubb oli se, joka esitti Suomen vaatimukset euroryhmässä, vanhoille EU-kamuilleen.

Tilannetta toki helpotti se, ettei Suomi ollut euroryhmässä tiukan linjansa kanssa yksin. Moni muukin maa oli arvioinut Kreikan ehdotukset liian heikoiksi. Luottamus oli ohentunut. Myös Saksassa oltiin tuskastuneita Kreikkaan, ja Suomi on EU:n talouspolitiikassa mennyt aina mielellään Saksan peesissä.

Todellisessa testissä hallituksen tiukka linja onkin vasta, jos Suomi jäisi päätöksentekovaiheessa yksin. Olisiko Suomi ja Stubb todella valmis yksin estämään Kreikan uudet lainaneuvottelut?

Ja juuri näin kävi – kun maali liikkui lähemmäs sunnuntaina, liikkui myös Suomen linja. Mitä pidemmälle neuvottelussa edettiin, sitä pehmeämmiksi kävivät Stubbin puheet. "Ei kannata koskaan olla se, joka ainoana estää tuloksen syntymisen", Stubb sanoi illansuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat