Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EVM voisi antaa hätärahoituksen ilman uutta pääomaa

Talous
 

Ylivelkaantuneen Kreikan mahdollinen uusi hätärahoitus ei tarkoittaisi suoraan sitä, että eurovaltioiden pitäisi maksaa Euroopan vakausmekanismille (EVM) lisää pääomaa.

Suomen riskit kasvavat vain siinä tapauksessa, jos vaadittaessa maksettavaa pääomaa määrätään suoritettavaksi.

EVM:n varainhankinta rahoitusmarkkinoilta perustuu siihen, että eurovaltiot ovat sitoutuneet suorittamaan sille peruspääomaa yhteensä 705 miljardia euroa.

Peruspääoma on jaettu maksettuihin osakkeisiin ja vaadittaessa maksettaviin osakkeisiin. Maksetun pääoman määrä on 81 miljardia euroa ja vaadittaessa maksettavan pääoman määrä 624 miljardia euroa.

Vaadittaessa maksettavaa pääomaa voidaan määrätä suoritettavaksi yksinkertaistaen kahdesta syystä: EVM:n tappioiden kattamiseksi tai maksukyvyttömyyden estämiseksi. Vaadittaessa maksettava pääoma on siis eräänlainen sijoittajille annettu vakuus.

Tosin Euroopan vakausmekanismin perustamisesta tehdyn sopimuksen perusteella hallintoneuvostolla on oikeus myös mistä tahansa syystä yksimielisellä päätöksellä määrätä vaadittaessa maksettavaa pääomaa suoritettavaksi.

EVM on eurovaltioiden perustama rahoituslaitos, jonka pääkonttori on Luxemburgissa. Ylintä päätösvaltaa käyttää hallintoneuvosto, johon kuuluvat eurovaltioiden valtiovarainministerit. Rahoituslaitoksen toimitusjohtaja on saksalainen ekonomisti Klaus Regling.

EVM korvasi kriisivaltioiden hätärahoituksessa Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) lokakuussa 2012. ERVV ei enää anna uusia hätälainoja.

Kreikan kesäkuun lopussa päättyneen hätärahoituksen olivat myöntäneet Euroopan rahoitusvakausväline ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Euroopan vakausmekanismi on toistaiseksi myöntänyt hätärahoitukset Espanjalle ja Kyprokselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat