Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euromaat painostavat Kreikkaa u-käännökseen

Talous
 
eric vidal reuters
Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble (keskellä) keskusteli euroryhmän kokouksen väliajalla avustajiensa kanssa Brysselissä sunnuntaina.
Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble (keskellä) keskusteli euroryhmän kokouksen väliajalla avustajiensa kanssa Brysselissä sunnuntaina. Kuva: eric vidal reuters

Saksan ja Ranskan välille repesi railo kriisinratkaisussa

Kreikan pääministerillä Alexis Tsiprasilla oli edessään hikinen ilta, kun hän saapui euromaiden johtajien kokoukseen Brysseliin sunnuntaina.

Mitä seuraavaksi?

Keskiviikko
Määräaika sille, milloin Kreikan pitäisi säätää eurovaltioiden vaatimia lainmuutoksia taloutensa rakenteiden uudistamiseksi sekä julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamiseksi. Kreikan hallituksen ja parlamentin on hyväksyttävä kaikki sopimusehdotuksessa määritellyt toimet.

 

Torstai
Kreikalta vaadittujen lainmuutosten vaikutuksia aletaan käydä läpi.

 

Maanantai 20. 7.
Kreikan valtiolta erääntyy maksettavaksi 3,5 miljardin euron arvosta joukkolainoja, jotka ovat Euroopan keskuspankin taseessa.

Kreikan vetkutteluun tyytymättömät euromaat latoivat pöytään tiukkoja ehtoja ja vaativat Tsiprasilta täydellistä u-käännöstä ilman mitään takeita uudesta kolmannesta lainaohjelmasta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Kreikka on menettänyt tärkeimmän valuuttansa: luottamuksen.

"Sopimusta ei tehdä millä hinnalla hyvänsä", Merkel sanoi kokoukseen saapuessaan.

Ranskan presidentti François Hollande sitä vastoin sanoi tekevänsä kaikkensa ratkaisun löytämiseksi. Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi samaa.

"Kamppailen viimeiseen sekunnin tuhannesosaan sopimuksen puolesta."

Euromaiden johtajien oli määrä hyväksyä ehdotus, jonka heidän valtiovarainministerinsä saivat runnottua kasaan juuri ennen hätähuippukokouksen alkua.

HS:n näkemä nelisivuinen ehdotus on tiukkaa tekstiä ja vaatii Kreikalta lukuisia toimia, ennen kuin jäsenmaat suostuvat edes harkitsemaan neuvotteluiden avaamista kolmannesta lainaohjelmasta.

Ensinnäkin euromaat aikoivat luonnoksen mukaan vaatia, että Kreikka tekee tukun lainmuutoksia keskiviikkoon mennessä. Näihin sisältyvät muun muassa Kreikan jo lupaamat arvonlisäverotuksen ja eläkejärjestelmän uudistukset.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan lisäksi Kreikan on sitouduttava lisätoimiin. Ne ulottuvat kauppojen sunnuntaiaukiolosta apteekkien omistukseen ja työmarkkinalainsäädäntöön, kuten työehtosopimusneuvotteluihin ja joukkoirtisanomisiin.

"Ne ovat sen tyyppisiä päätöksiä, jotka menevät huomattavasti – ja korostan huomattavasti – pidemmälle kuin ehdotukset, jotka kreikkalaiset hylkäsivät kansanäänestyksessä. Eli tulee varmaan olemaan aika haastavaa Kreikan hallitukselle viedä nämä läpi", valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi.

Kreikalta vaaditaan myös hallinnon uudistamista EU-komission ohjauksessa ja lainaohjelman kannalta keskeisen lainsäädännön alistamista EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvioitavaksi. Lisäksi Kreikan on tehostettava valtion omaisuuden yksityistämistä.

"Yksi on oikeastaan aika kova toimi, ja se on se, että perustetaan noin 50 miljardin euron yksityistämisrahasto, joka ulkoistetaan luxemburgilaiselle rahastolle."

Stubbin mukaan euromaat harkitsevat lainaneuvottelujen avaamista vasta siinä vaiheessa, kun Kreikka on puskenut läpi koko vaaditun uudistuspaketin.

Tsipras joutunee antamaan potkut joillekin Syrizan ministereille ja siivoamaan muutenkin puolueensa rivejä saadakseen uudistukset läpi.

Suomi on Saksan kanssa niiden euromaiden leirissä, jotka eivät pitäneet Kreikan omia alkuperäisiä ehdotuksia talousuudistuksista riittävinä, vaan vaativat kovempia toimia. Pehmeämpään leiriin kuuluu Ranskan lisäksi muun muassa Italia.

"Emme vielä ole avaamassa EVM-piikkiä suuntaan tai toiseen", Stubb sanoi.

Lauselmaluonnoksen mukaan Kreikan rahoitustarve on 82–86 miljardia euroa. Tästä ehkä noin 74 miljardia euroa olisi uutta lainaa, ja 25 miljardia euroa menisi luhistumisen partaalla olevien pankkien pääomittamiseen.

Ehdotuksen mukaan euromaat voisivat harkita Kreikan lainanmaksuaikojen pidentämistä, jos sopu lainaohjelmasta syntyy. Luonnoksessa tunnustettiin myös Kreikan pikainen rahoitustarve. Stubbin mukaan euromaat eivät kuitenkaan vielä keskustelleet minkäänlaisesta Kreikalle myönnettävästä siltarahoituksesta, jonka turvin se voisi pärjätä heinäkuun 20. päivä edessä olevasta lainanlyhennyksestä Euroopan keskuspankille.

Euromaat keskustelivat myös mahdollisuudesta, että Kreikka voisi erota eurosta väliaikaisesti. Saksan vaatimuksesta asia mainittiin myös lauselmaluonnoksen viimeisessä kappaleessa, tosin hakasulkeissa – mikä tarkoitti että kohta saattaisi hävitä lopullisesta päämiesten versiosta.

"Siinä tapauksessa, että sopimusta ei synny, Kreikalle pitäisi tarjota pikaisia neuvotteluita aikalisän ottamisesta euroalueesta sekä mahdollisesta velkojen uudelleenjärjestelystä", lauselmaehdotuksen lopussa sanottiin.

Stubb myönsi, että asia on pöydällä.

"Vaihtoehto on jonkinnäköinen eurojäsenyyden jäädytys."

Ranskan presidentin Hollanden mukaan väliaikainen eroaminen eurosta ei ole mahdollista.

"Väliaikaista grexitiä ei ole. On joko grexit tai ei grexitiä."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Kreikan valtionvarainministeri Eukleidis Tsakalotos ja IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.
Kreikan valtionvarainministeri Eukleidis Tsakalotos ja IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat