Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituskriisi kiistettiin jyrkästi

Eduskunnan suuressa valiokunnassa äänestettiin, vaiettiin ja tuohduttiin siitä, ettei kokoukseen saatu tietoa tilanteesta

Talous
 
aleksi tuomola lehtikuva
Juha Sipilä kiisti, että Suomen tiukka linja Kreikan rahoittamiseen olisi perussuomalaisten sanelema.
Juha Sipilä kiisti, että Suomen tiukka linja Kreikan rahoittamiseen olisi perussuomalaisten sanelema. Kuva: aleksi tuomola lehtikuva

Perussuomalaisten mahdollinen uhkailu lähteä hallituksesta Kreikan hätärahoituksen takia torjuttiin sunnuntaina jyrkästi hallituspuolueissa.

Eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa sunnuntaina vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiisti, että Suomen tiukka linja Kreikan lainoittamisessa olisi perussuomalaisten sanelema.

"Ei todellakaan, te elätte huhujen varassa. Täysin yksimielinen päätös", Sipilä sanoi toimittajille.

Lauantaina levisi julkisuuteen tieto, jonka mukaan Suomi ehdottomasti vastustaa uutta hätälainaa Kreikalle.

"Emme pidä Kreikan ehdotusta ollenkaan riittävänä pohjana neuvottelujen aloittamiseen", Sipilä sanoi eduskunnan suuren valiokunnan kokouksen jälkeen sunnuntaina päivällä.

Sipilä sanoi hallituksen linjan olevan yhteinen.

Myös valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vakuutteli viikonvaihteen aikana, ettei hallitusyhteistyö ole rakoillut.

HS:n tietojen mukaan ulkoministeri Timo Soini (ps) olisi sanonut, etteivät perussuomalaiset ole mukana hallituksessa, joka hyväksyy miljardien eurojen lainaohjelman Kreikalle.

Perussuomalaiset kiistivät tiedon sunnuntaina.

"Hallituksessa on näköjään erilainen tieto kuin tiedotusvälineillä. Hallituksen kanta on yhtenäinen. Ei asioita uhkailemalla hoideta", keskeinen perussuomalainen vaikuttaja sanoi. Soini ei kommentoinut asiaa.

"Euromaat neuvottelevat Kreikasta, eivätkä ensimmäistä saati viimeistä kertaa. En kommentoi asiaa julkisesti lainkaan. Salassapitovelvollisuus on ehdoton", hän kirjoitti blogissaan.

Perjantaina Soini tähdensi useille viestimille, että hallitusohjelma kieltää uuden hätälainan myöntämisen Kreikalle: Suomen vastuut eivät saa kasvaa.

"Tällaiset summat, mistä nyt puhutaan, olisivat selvää vastuun kasvattamista. Ei siitä millään sanakikkailulla pääse eroon", Soini sanoi Ilta-Sanomien mukaan.

Soini kertoi silloin uskovansa, ettei päätöksestä synny erimielisyyttä hallituksen sisällä.

Eduskunta on paraikaa kesätauolla, mutta EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta on kokoontunut viime päivinä tiuhaan Kreikan takia. Sunnuntaina kokouksia oli jopa kaksi.

Suuren valiokunnan jäsenistä ei havainnut lomatunnelmaa, vaan ilmeet olivat vakavia.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) uskoi toisen kokouksen jälkeen illalla, että Kreikka-päätöksen askelmerkit selviävät sunnuntain aikana. Virolaisen mukaan pääministeri Juha Sipilän valiokunnan toiseen kokoukseen antama viesti antoi viitteitä siitä.

"Sipilä oli luottavaisen oloinen siihen, että kyllä he tänään saavat jonkinlaisia askelmerkkejä aikaan. Paine on tietysti kova. Eikö se ole niin, että kun paine kattilassa kasvaa, niin pilli viheltää", Virolainen sanoi.

Suuri valiokunta ei selvinnyt päivän toisestakaan kokouksesta ilman äänestyksiä ja eripuraa. Valiokunta yhtyi valtioneuvoston toimintalinjaan vasta äänestyksen jälkeen.

Virolaisen mukaan asiat ovat vaiteliaisuuspyynnön alaisia.

"Senhän takia nämä ovat salaisia, koska neuvottelutilanne on päällä. Pääministerillä on mandaatti toimia", hän sanoi.

Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja, oppositiopuolue Sdp:n edustaja Tytti Tuppurainen, oli illalla tuohtunut siitä, että suurelle valiokunnalle ei kerrottu oikeaa tilannetta.

Tuppuraisen mukaan pääministeri Sipilältä ja hänen valtiosihteeriltään Paula Lehtomäeltä saatiin kyllä tieto siitä, että edistystä on tapahtunut, mutta sisältöä ei avattu.

"Uskomatonta, että suuressa valiokunnassa ei ollut tietoa, että euroryhmässä on päästy sopuun siitä, että voidaan aloittaa neuvottelut kolmannesta tukipaketista Kreikalle", Tuppurainen sanoi.

Tuppuraisen mukaan valiokunta oli ulkona tilanteesta.

"Tämä on ihan pöyristyttävää. Meillä oli pitkä kokous ja kuulimme uutisia vasta, kun astuimme kokoussalista ulos."

Tuppuraisen mielestä suuren valiokunnan olisi pitänyt ottaa kantaa euroryhmän tulokseen. "Ei pitäisi ikinä asettaa eduskuntaa tähän asemaan."

Petri Krook
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen uskoi sunnuntaina, että askelmerkit selviävät saman päivän iltana euromaiden valtionjohtajien kokouksessa Brysselissä.
Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen uskoi sunnuntaina, että askelmerkit selviävät saman päivän iltana euromaiden valtionjohtajien kokouksessa Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat