Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmuus leimaa suurten pörssiyhtiöiden pian alkavaa tuloskautta

Nordea ennustaa suurten teollisuusyhtiöiden kannattavuuden parantuneen

Talous
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Teleoperaattori Elisa aloittaa suurten pörssiyhtiöiden tuloskauden julkistamalla osavuosikatsauksensa torstaina.
Teleoperaattori Elisa aloittaa suurten pörssiyhtiöiden tuloskauden julkistamalla osavuosikatsauksensa torstaina. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Suurten pörssiyhtiöiden huhti–kesäkuun tuloskausi alkaa tällä viikolla taas epävarmuudessa.

Tammi–maaliskuussa oli jo selviä merkkejä paremmasta, mutta alkuvuoden tuloskauden jälkeen ennusteita Suomen talouden kehittymisestä tänä vuonna on heikennetty.

Pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa torstaina, jolloin osavuosikatsauksen julkaisee teleoperaattori Elisa.

Finanssiyhtiö Nordean ennusteen mukaan pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden yhteenlasketun liikevoiton pitäisi kasvaa viime vuoden huhti–kesäkuuhun verrattuna yhdeksän prosenttia.

Euroalueen velkakriisin ja hitaan talouskasvun takia yhtiöt ovat supistaneet kustannuksiaan varautuessaan siihen, ettei kysynnän lisäystä ole nopeasti näköpiirissä.

Euroalueella on etenkin vientiteollisuudelle verraten suuri merkitys. Suomen tavaraviennin arvosta noin 40 prosenttia suuntautuu euroalueelle.

Nordean mukaan teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto sen sijaan supistuisi. Alkuvuonna liikevaihdon väheneminen pysähtyi.

Yhtenä syynä liikevaihdon supistumiseen voi olla kilpailun kiristyminen kansainvälisillä markkinoilla. Kilpailun kiristyessä yhtiöt joutuvat usein pienentämään hintojaan säilyttääkseen markkinaosuutensa.

Toukokuussa Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotilaston mukaan 4,5 miljardia euroa eli 12 prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Huhtikuussa tavaraviennin arvo kasvoi prosentin.

Tavaravientiä laajemmin teollisuuden vaikeudet pahenivat nimenomaan toukokuussa. Suomen teollisuustuotanto väheni toukokuussa Tilastokeskuksen mukaan 5,1 prosenttia viime vuoden samasta ajankohdasta. Teollisuuden uudet tilaukset supistuivat vertailuajanjaksolla 8,6 prosenttia.

Taantuman aikana suurimpia vaikeuksia on ollut yhtiöillä, joiden liiketoiminta on keskittynyt Suomeen. Etenkin kaupan yhtiöillä ja mediayhtiöillä on suuria vaikeuksia myös siksi, että niiden liiketoiminta on siirtynyt yhä enemmän verkkoon.

Metsäteollisuudessa elpyminen oli huhti–kesäkuussa todennäköisesti samalla tasolla kuin alkuvuonna, vaikka yhtiöiden kannattavuudet ovat kaukana menneisyyden huippuvuosista.

Samoin konepajayhtiöiden tuloskehitys on todennäköisesti ollut vakaata, mutta monilla aloilla on yhä vaikeuksia.

Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn perusteella teollisuuden luottamus vahvistui hieman kesäkuussa, mutta oli selvästi heikompaa kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin. Yritykset arvioivat tuotannon kasvavan vain hyvin hitaasti, mikä vastaisi keväällä heikennettyjä suhdanne-ennusteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat