Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliini näyttää hauista Kreikalle, saksalaislehti kuvasi vaatimuksia "julmuuksien luetteloksi"

Saksan tiukka kädenjälki Kreikka-sopimuksessa herättää kysymyksiä sen poliittisista motiiveista

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Mielenosoittajia parlamenttitalon edustalla Ateenassa heinäkuun alussa.
Mielenosoittajia parlamenttitalon edustalla Ateenassa heinäkuun alussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Kreikalta vaadittuja uudistuksia

 Arvonlisäverotuksen uudistaminen ja selkeyttäminen verotulojen lisäämiseksi.

 Valtion omaisuuden myyminen 50 miljardin euron arvosta.

 Julkisen hallinnon uudistaminen ja supistaminen.

 Politisoituneen hallinnon kitkeminen.

 Finanssipolitiikan kiristäminen, jotta julkisen talouden tulot ilman rahoituskuluja olisivat suuremmat kuin menot.

 Muutoksia tuomioistuinjärjestelmään.

 Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä.

 Pantava täytäntöön nollaprosentin alijäämäsääntö.

 Työmarkkinoiden uudistaminen tekemällä perusteellisia muutoksia työehtosopimusneuvotteluihin ja työtaistelutoimiin.

Kreikan parlamentin on määrä hyväksyä keskiviikkona laaja arvonlisäverouudistus.

Miten seikkaperäisesti Kreikan valtiovarainministeriön virkamiehet pystyvät valmistelemaan kahdessa vuorokaudessa lainmuutoksen, joka koskee käytännössä kaikkia yrityksiä pikkukioskeista suuriin yhtiöihin? Eikä arvonlisäveron muuttaminen ole kuin yksi monista lainamuutoksista, jotka täytyy saada aikaan keskiviikoksi.

Euromaiden asettamat ehdot Kreikan kolmannen lainaohjelman aloittamiseksi ovat niin tiukat, että konservatiivisina tunnetut ekonomistitkin ovat kysymysmerkkeinä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker luonnehti paperia "tyypilliseksi eurooppalaiseksi kompromissiksi". Saksalainen Der Spiegel -lehti kuvaili sitä "julmuuksien luetteloksi".

Listassa on yksityiskohtia, kuten suojattujen ammattien purkaminen ja kauppojen aukiolorajoitusten täydellinen poistaminen – asioita, joita saksalainen poliitikko ei ehdottaisi Saksassa vahingossakaan, sillä ne eivät koskaan menisi läpi.

Tyypillisen eurooppalaisen kompromissin sai aikaan 19 euromaata, kuten Saksan hallituksen tiedottaja korosti kolme kertaa maanantaina Berliinissä. Silti paperista on luettavissa erityisen selvästi Saksan valtiovarainministeriön ja valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen kädenjälki.

Kreikan kolmas lainaohjelma maksettaisiin EVM:n kautta – siis minkä?

 Euroopan vakausmekanismi (EVM) on eurovaltioiden perustama julkisoikeudellinen rahoituslaitos, jonka pääkonttori on Luxemburgissa. Ylintä päätösvaltaa käyttää hallintoneuvosto, johon kuuluvat eurovaltioiden valtiovarainministerit.

 EVM voi antaa rahoitusvaikeuksissa olevissa eurovaltioiille hätälainaa.EVM ottaa pääomaansa vastaan lainaa rahoitusmarkkinoilta rahoittaakseen kriisivaltioita.

 Euroopan vakausmekanismin maksettu alkupääoma on 81 miljardia euroa, josta Suomen osuus on 1,44 miljardia euroa. Vaadittaessa maksettavaa pääomaa on jäljellä 624 miljardia euroa, josta Suomen osuus on 11,14 miljardia euroa.

 Suomen yhteenlaskettu kokonaisvastuu EVM:n pääomasta on 12,58 miljardia euroa. Rahoituslaitoksen jäljellä oleva rahoituskapasiteetti on 453 miljardia euroa. EVM on toistaiseksi antanut kaksi hätärahoitusta: Espanjalle 38 miljardia euroa ja Kyprokselle yhdeksän miljardia euroa.

Sellainen on etenkin Kreikan valtionomaisuutta hallinnoivan rahaston perustaminen. Toisin kuin Saksa olisi halunnut, se perustetaan kuitenkin Kreikkaan eikä Luxemburgiin.

Miksi Saksa halusi Kreikan ehdoista näin kovat? Oliko Kreikan ajautuminen maksukyvyttömyyden kautta eurosta eroamiseen Saksalle jo niin mieluinen vaihtoehto, että euroalueessa pysymisen ja lainaneuvotteluiden ehdot oli mahdollista kiristää lähes mahdottomuuden rajoille?

Jos sopimusta ei olisi tullut, Kreikan olisi pitänyt erota. Saksalle sekin olisi kelvannut, ehkä jopa hyvin.

Saksan hallitus korosti maanantaina, että muut euromaat tulivat Kreikkaa huomattavasti vastaan suostuessaan kolmen vuoden lainaohjelmaan ja neuvoteltavan summan suuruuteen, joka on noin 86 miljardia euroa.

Saksan Kreikkaan kohdistuvaa talouslinjaa selittävät monet poliittiset syyt.

Ensinnäkin: jos neuvottelut päättyvät sopimukseen Euroopan vakausmekanismin kautta myönnettävästä lainaohjelmasta, euroalue voi pitää Kreikan hyvin tiukasti otteessaan. Tämä tarkoittaa, että Kreikan tekemien uudistusten edistymistä seurataan ja niihin vaikutetaan jatkuvasti.

Toisaalta on hyvin mahdollista, että Saksa halusi vaikeuttaa neuvotteluissa epäluotettavaksi osoittautuneen Kreikan vasemmistolaisen pääministerin Alexis Tsiprasin asemaa.

Jos Tsipras joutuu lupauksistaan huolimatta toteuttamaan rankkaa säästöohjelmaa kolmen vuoden ajan, se voi nopeasti hajottaa hänen Syriza-puolueensa.

Kreikan uusista vaaleista puhutaan jo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat