Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka kompuroi yksityistämisessä

Valtion omaisuuden myynti kangertelee. Uusi hätälaina edellyttäisi täydellistä suunnanmuutosta.

Talous
 

Pireuksen satama, rautatieyhtiö, Ateenan vanha lentokenttä ja posti. Kreikan valtion myyntilistalla riittää vastaavia kohteita, mutta hallitus on ollut haluton edistämään niiden yksityistämistä.

Jos Kreikka kuitenkin haluaa uuden lainaohjelman, eurovaltiot edellyttävät siltä suunnanmuutosta.

Ylivelkaantunut Kreikka jäi velkojien asettamista tavoitteista pahasti jälkeen jo ennen kuin yksityistämistä vastustanut vasemmistolainen Syriza saavutti vaalivoiton viime tammikuussa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF totesi kesäkuussa, että Kreikka on saanut viiden vuoden aikana tuloja yksityistämisestä ainoastaan noin kolme miljardia euroa. Vielä vuonna 2011 Kreikan uskottiin saavan kokoon 50 miljardia euroa tämän vuoden loppuun mennessä. Arvio jouduttiin Kreikan kriisin edetessä puolittamaan ja määräaikaa pidentämään. Kesäkuussa IMF piti epärealistisen tuoreinta ennustetta, jonka mukaan Kreikka onnistuisi yksityistämään 23 miljardin euron edestä valtion omaisuutta vuosina 2014–2022.

IMF:n valitti, että Kreikka on keskittynyt helppoihin, poliittisesti vähemmän kiistanalaisiin kohteisiin. Valtio on myynyt muun muassa kiinteistöjä, uhkapeliyhtiön sekä toimilupia teleoperaattoreille. Sen sijaan merkittävämmät infrastruktuurikohteet, kuten satamat ja lentokentät, ovat edelleen Kreikan valtion omistamia. Tämän lisäksi Kreikka on merkittävä toimija energiasektorilla. Euromaiden maanantaina julkistamissa ehdoissa mainitaankin erikseen, että Kreikan pitää yksityistää sähkönsiirtoyhtiönsä tai sen on avattava muilla keinoilla energia-alaa kilpailulle.

Vaikka yksityistäminen on levällään, minkään kultakasan päällä Kreikka ei istu. Talouskriisin takia omaisuuserien arvot ovat halvenneet, muistuttaa Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori Sixten Korkman. Siksi niiden sopivaa myyntihetkeä kannattaisi odottaa.

Kreikan valtion omistuksia on tarkoitus siirtää riippumattoman rahaston hallinnoitaviksi. Puolet 50 miljardin euron tuotoista menisi Kreikan vaikeuksissa olevien pankkien pääomittamisesta syntyneen velan lyhentämiseen. Lopuilla parannettaisiin maan velkasuhdetta ja tehtäisiin investointeja.

"Ymmärrettävä, mutta hyvin vaikea vaatimus velkojilta", toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat