Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenkreikkalainen: "Minulla ei ole oikeutta huudella"

Vantaalainen Anastasios Katopodis kannattaa Kreikan eroa eurosta mutta ymmärtää, että se saattaisi aiheuttaa suurta tuskaa hänen sukulaisilleen

Talous
 
Leif Rosas
Vaikka Suomessa puhutaan taantumasta, Anastasios Katopodisin ja Janina Alasen lapset Iosif, 5, ja Frida, 2, saavat kasvaa vakaassa ja vauraassa yhteiskunnassa. Suomea, kreikkaa ja englantia sekaisin puhuvat lapset voivat varttuessaan valita lukuisista urapoluista.
Vaikka Suomessa puhutaan taantumasta, Anastasios Katopodisin ja Janina Alasen lapset Iosif, 5, ja Frida, 2, saavat kasvaa vakaassa ja vauraassa yhteiskunnassa. Suomea, kreikkaa ja englantia sekaisin puhuvat lapset voivat varttuessaan valita lukuisista urapoluista. Kuva: Leif Rosas

Kreikan kriisin siemenet kylvettiin jo viime vuosisadan alkupuolella, kun lahjonnasta ja lehmänkaupoista tuli arkipäiväinen osa Kreikan politiikkaa, uskoo Anastasios Katopodis. Hän sai tarpeekseen Kreikan korruptiota tihkuvasta poliittisesta järjestelmästä kolmetoista vuotta sitten ja muutti Suomeen. Katopodis haluaa kuitenkin antaa hallitusta johtavalle vasemmistolaiselle Syriza-puolueelle mahdollisuuden.

"Hallitus yrittää jakaa talousuudistusten taakkaa tasaveroisesti kaikkien harteille eikä vain köyhien ja pienyrittäjien kannettavaksi. Se yrittää myös neuvotella velkojen leikkauksista ja maksuaikojen pidennyksestä, mikä on minusta täysin normaalia vastuunkantoa. Maanantain sopimuksen jälkeen luottamus Syrizaan on tosin aika heikko."

Katopodis muistuttaa, että jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, yksi Kreikan velkojista, on patistanut euromaita taipumaan Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyyn.

Katopodis työskentelee johtavana tuottajana peliyhtiö Roviossa. Hänen vaimonsa Janina Alanen on opintovapaalla. Korkeasti koulutettu pariskunta elää mukavaa keskiluokkaista elämää Vantaan lähiössä.

Kreikassa nuorisotyöttömyysaste on 50 prosenttia. Ennen kriisiä keväällä 2008 se oli noin 20 prosenttia.

Ainakin yksi sukupolvi on menetetty, eikä Kreikan elinkeinoelämä ole juuri onnistunut tuottamaan lupaavia yrityksen alkuja, joista voisi kasvaa lähitulevaisuuden työllistäjiä. Pankkijärjestelmä on kaatumaisillaan.

"Rahoituksen saaminen Kreikasta on turha toivo. Aloittelevat yritykset voivat yrittää kääntyä EU-tukien puoleen, mutta tilanne on hyvin vaikea. Kuka perustaa yrityksen Kreikkaan tällaisessa tilanteessa?" Katopodis kysyy.

Myös Alanen seuraa Kreikan tilannetta silmä kovana ja on huolissaan aviomiehensä perheestä. Hänestä Syrizan hallitus on puolen vuoden aikana tuonut toivoa toivottomaan tilanteeseen.

"Hallitus yrittää oikeasti tehdä jotain tavallisten ihmisten hyväksi, mikä pelottaa oikeistoa ja Kreikan rikkaita. Syriza on jo tuonut esille useita korruptiotapauksia. Heidän ajamansa muutos pelottaa myös EU-poliitikkoja."

Jos Kreikka sitoutuu euromaiden vaatimiin uudistuksiin, se saa uuden 86 miljardin euron hätälainan.

Pääministeri Alexis Tsipras suostui maanantaina myös rahastoon, jota varten Kreikka aikoo myydä 50 miljardin euron arvosta julkisen sektorin omaisuutta.

"Instituutioiden ehdotus tarkoittaa käytännössä vallankaappausta ja siirtomaavallan tapaista hallintoa Kreikkaan. Teoriassa haluaisin Kreikan lähtevän eurosta, mutta minun on helppo puhua, koska asun Suomessa. Äitini, isäni ja serkkuni joutuisivat kärsimään uuden valuutan käyttöönoton seurauksista. Se olisi varmasti raskasta", Katopodis sanoo.

Kreikan kriisi on luonut jännitteitä Katopodisin ja hänen Kreikassa asuvien läheistensä välille.

Kun Katopodis liputti lainaehtojen hylkäämisen puolesta toissa viikonlopun kansanäänestyksessä, se melkein suututti hänen ystävänsä.

"Hän pelkäsi menettävänsä toimeentulonsa, jos Eurooppa jatkaa hirviömäistä käytöstään. Minulla on hyvä työpaikka ja asun ulkomailla, joten minulla ei ole oikeutta huudella ohjeita."

Rakkaiden ihmisten ahdingosta puhuminen turhauttaa Katopodisia. Vaikka kriisi ei nakerrakaan hänen kotitaloutensa tilinauhoja, suru ja raivo ovat läsnä. Katopodisin mielestä Kreikalle annetut hätälainat ovat menneet rahoituslaitoksille eivätkä tavallisille kreikkalaisille.

"Lastenhoitajani eli toinen äitini elää nykyään poikansa 200 euron palkalla yhteisessä talossa. Kun vierailen heidän luonaan Kreikassa, he antavat minulle viemisiksi appelsiineja", Katopodis kertoo.

"Minulle on aivan sama, ovatko he tehneet huonoja päätöksiä. Ei lastenhoitajallani ole riittävästi koulutusta ottaa kantaa vaikeisiin poliittisiin kysymyksiin. He ovat hyviä ihmisiä, ja heitä pitää auttaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat