Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimainen ohjelmistoyritys Tuxera on teknologiaraketti – kasvua yli 6000 prosenttia

Ohjelmistokehittäjä Tuxeran työn tuloksista nautitaan monissa kodeissa, vaikka sen nimi on useimmille kuluttajille tuntematon

Talous
 
Petri Krook
Tuxeran toimitusjohtaja Mikko Välimäki sanoo, että Suomessa on vähän pääomia mutta paljon osaamista, minkä vuoksi kasvu syntyy parhaiten tietotekniikassa.
Tuxeran toimitusjohtaja Mikko Välimäki sanoo, että Suomessa on vähän pääomia mutta paljon osaamista, minkä vuoksi kasvu syntyy parhaiten tietotekniikassa. Kuva: Petri Krook

Hälytys vinkuu heti aamusta Nokian entisessä toimitalossa Helsingin Ruoholahdessa. Tuxeran tilat ovat tarkasti valvotut, ja nyt jokin ovi on auki, eikä avaajalla ole tietoa hälytyksen sammutuskoodista.

Runsaan viiden minuutin jälkeen Tuxeran toimitusjohtaja Mikko Välimäki saa soitoillaan vakuutettua, että hälytys on aiheeton.

Kuka

Mikko Välimäki

 Syntynyt syyskuussa 1976 Riihimäellä.

 Filosofian tohtori ja oikeustieteen kandidaatti. Erikoistunut teknologiaoikeuteen.

 Aloitti Tuxeran toimitusjohtajana keväällä 2009, jota ennen työskenteli konsulttina Tuxeran edeltäjässä NTFS-3G Technology Oy:ssä.

 Harrastaa rakentamista ja kestävyysjuoksua.

Monikaan ei ole kuullut tietojärjestelmiä kehittävästä Tuxerasta, mutta yrityksen ohjelmistoja sisältäviä tuotteita on melkein joka kodissa.

"Me olemme tällainen valmistajalle softaa tekevä komponenttitoimittaja, eikä meidän nimeämme näy kodinkonehyllyillä", sanoo toimitusjohtaja Välimäki.

Hän ottaa käteensä Sonyn puhelimen ja kertoo sen sisältävän kehitystyön hedelmiä. Sitten hän nostaa pöydältä tavallisen kaukosäätimen ja osoittaa punaista tallennusnappia Samsungin television suuntaan.

"Jos haluat tallentaa, mitä telkkarista tulee, painat tallennusnappia, ja meidän komponenttimme tallentaa ohjelman usb-levylle. Lyhyesti sanottuna meidän firmamme lukee ja kirjoittaa."

Tuxeraan luottavat puhelin-, televisio- ja autonvalmistajat, kuten Samsung, Sony, HTC, LG, Audi ja BMW. Valmistajat haluavat järjestelmiä, jotka kuluttavat nykyistä vähemmän virtaa ja ovat yhteensopivia erilaisten laitteiden kanssa.

"Olemme onnistuneet vakuuttamaan asiakkaat siitä, että kannattaa vaihtaa standardituotteesta meidän järjestelmäämme."

Yrityksen liikevaihto on noin kuusi miljoonaa euroa, josta 80 prosenttia tulee Aasiasta.

1990-luvulla Välimäki teki itse pelejä pc-koneille. Tunnetuin peli Kunkku tuotti muutaman tuhat markkaa.

"Se oli parikymmentä vuotta liian aikaisin", hän sanoo ja muistelee ajatelleensa, ettei yksittäinen ihminen voi tehdä pelejä isojen pääomien ja raskaan postituksen vuoksi. "Olin väärässä."

Kaikki käynnistykset eivät ole menneet putkeen.

Ilmaisten tekstiviestien palvelu tuntuu sekin olleen aikaansa edellä. Palvelu oli suosittu, mutta mainostajat eivät lähteneet odotetusti mukaan.

"Nyt sellaisesta voisi saada hypen aikaan, mutta silloin se tehtiin Suomen sisällä pienellä sijoituksella."

Käynnistäjä Välimäki kokeili kaverinsa kanssa Aasian mahdollisuuksia vuosituhannen vaihteessa. Tietokantaohjelman kehittäminen kaatui siihen, että "kiinalaiskaverit tekivät oharit".

"Kun softa alkoi myydä, he siirsivät tilit omiin nimiinsä. Se opetti paljon."

Pisimmälle viety käynnistysprojekti, Tuxera, alkoi vuonna 2008 yhdessä unkarilaisen Szabolcs Szakacsitsin kanssa.

"Moni tekemistäni jutuista on lähtenyt intohimosta ja siitä, että jollekin asialle tulee kysyntää. Pidän siitä, että on vapaus luoda jotain uutta."

Tuxeran kaikki kasvu tulee ulkomailta. Välimäki on halunnut rakentaa yrityksestä kansainvälisen heti alusta lähtien.

Viime vuonna yritys palkkasi 14 uutta työntekijää. Ruoholahdessa työskentelee nyt 40 ihmistä, loput kymmenen eri puolilla maailmaa. Poikkeuksellisen Tuxerasta tekee se, että palkkalistoilla on vain muutamia suomalaisia. Työntekijöitä on 13 maasta, ja monet heistä ovat aluksi tulleet Suomeen opiskelemaan.

Välimäki ihmettelee, miksi suomalaiset kasvuyritykset eivät hyödynnä Suomessa opiskelleiden osaamista.

"Saamme heidän kauttaan valmiiksi kansainvälisen lähestymistavan, emme jää jumiin suomalaiseen ajatteluun ja pystymme puhumaan asiakkaille trendeistä, jotka ovat heidän kannaltaan relevantteja."

Välimäki toivoo, että yritykset uskaltaisivat ottaa riskejä ja kokeilla Suomessa opiskelleiden palkkaamista.

"Täällä heille on annettu ilmainen koulutus, mutta sitten he lähtevät pois, koska perinteinen suomalainen yritys ei palkkaa kuin suomen kieltä osaavia."

Kansainvälisessä työyhteisössä teho voi kadota erilaisten työkulttuurien yhteensovittamiseen.

"Kaikki lähtee työn sisällöstä. Meidän ei tarvitse ajatella, mistä kulttuurista kukin tulee, koska kaikki tietävät, että meidän tavoitteena on tehdä parempaa softaa laitteiden sisään."

Harva muistaa, että Mikko Välimäki oli yksi Electronic Frontier Finland -yhdistyksen perustajista. Yhdistys tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa kannanotoistaan ohjelmistopatentteihin, sähköiseen äänestykseen ja cd-levyjen kopiosuojauksiin. Yhdistykseen liittyi kahdessa vuodessa lähes tuhat maksavaa jäsentä. Välimäki keräsi varoja toimintaan postittamalla paitoja ja mukeja. Nykyisin hän on siirtynyt taka-alalle.

"Kaikki kokemus on hyödyllistä ja monesta asiasta, mitä tein Effissä on hyötyä tässä työssä."

Hän kertoo äskettäin käyneensä eduskunnassa keskustelemassa siitä, mitä hallitus voisi tehdä tietoyhteiskunnalle.

Välimäki odottaa paljon hallituksen norminpoistotalkoilta ja toivoo, että valtionhallinnan hankkeisiin pääsisivät nykyistä paremmin kiinni myös pk-yritykset.

"Pahimmillaan digitalisoituminen tarkoittaa sitä, että rahoja kanavoidaan tukiohjelmiin."

Suomalainen sääntely koskettaa yritystä, joka haluaa kasvaa nopeasti ja jonka kilpailijat ovat eri puolilla maailmaa.

"Yksi kilpailija kehui palkanneensa viisi uutta kehittäjää Moskovaan. Sillä rahalla me saadaan yksi kehittäjä Suomeen. Se tarkoittaa, että meidän pitää olla viisi kertaa parempia rekrytoinnissa tai olemme isossa pulassa."

Teknologiayrityksiä seuraava Deloitte on nostanut Tuxeran yhdeksi Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan nopeimmin kasvavista yrityksistä. Viime vuoden lopulla Deloitte laski, että Tuxera on kasvanut lähes 6400 prosenttia viidessä vuodessa. Välimäki suhtautuu kasvuprosentteihin hymyillen.

"Kun lähtee nollasta, niin onhan se helppo tuhatkertaistaa."

Tuxeran nousu kuuden miljoonan euron liikevaihtoon on tullut ulkoisten muistien tehostamisesta. Seuraavaksi yritys haluaa päästä laitteiden sisään ja kehittää langatonta datan jakamista, mikä avaisi uusia ovia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat