Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pörssit ovat markkinatalouden irvikuvia – sääntely vääristää osakekauppaa

Valtion ja keskuspankin toimet pysäyttivät pörssiromahduksen toistaiseksi

Talous
 
Aly Song reuters
Shanghailainen sijoittaja vakuutti julisteessaan Kiinan valtion toimien pelastavan pörssin romahdukselta.
Shanghailainen sijoittaja vakuutti julisteessaan Kiinan valtion toimien pelastavan pörssin romahdukselta. Kuva: Aly Song reuters

Kiinan osakemarkkinoiden viime kuukausien vuoristorata on huonosti suunnitellun sääntelyn ja epäkypsien markkinoiden seurausta. Shanghain ja Shenzhenin pörssien suuryhtiöitä seuraava CSI 300 -indeksi kohosi viime marraskuun alun ja kesäkuun puolivälin välillä läkähdyttävät 110 prosenttia. Yhtiöiden markkina-arvo siis keskimäärin yli kaksinkertaistui reilussa puolessa vuodessa.

Osakejuhlat keskeytyivät tylysti, kun kurssit kääntyivätkin kesäkuun puolenvälin jälkeen jyrkkään laskuun. Vajaan kuukauden aikana osakkeet halpenivat noin kolmanneksen ja yhtiöiden markkina-arvot kutistuivat yhteensä yli 3 000 eurolla.

Kiinan valtio ja keskuspankki ovat yrittäneet viime viikkoina vimmatusti pysäyttää pörssiluisun mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Torstaina kurssit kääntyivät vihdoin nousuun, ja perjantaina osakkeet kallistuivat eniten yhden päivän aikana sitten vuoden 2008. CSI 300 -indeksi pomppasi 5,4 prosenttia. Manner-Kiinan pörssien osakkeista vain hieman yli puolella pystyi käymään kauppaa perjantaina.

Viimeksi Kiinassa koettiin pörssiromahdus vuonna 2008 finanssikriisin aikaan, kun Kiinan muukin talous teki mahalaskun. Tuolloin yleinen talouskriisi rasitti myös pörssikursseja. Kuluvan vuoden kupla ja sen osittainen puhkeaminen ovat sen sijaan seurausta vääristyneistä osakemarkkinoista.

HS listasi Kiinan osakemarkkinoiden keskeisimmät omituisuudet:

 

1. Paniikkia johtavat tavalliset kiinalaiset.
Kiinan osakemarkkinoiden rakenne poikkeaa täysin länsimaisista. Länsimaissa on tavallista, että markkinoista valtaosa on institutionaalisten sijoittajien käsissä. Näitä ovat muun muassa pankit, vakuutusyhtiöt ja eläkerahastot, joilla on valtavasti omaa tai asiakkaiden sijoitusvarallisuutta.

Kiinassa puolestaan piensijoittajat omistavat lehtitietojen mukaan 80–90 prosenttia kaikista Manner-Kiinan osakkeista. Lisäksi moni heistä on hyvin kokemattomia, eivätkä ole aiemmin kokeneet pörssiromahdusta.

Nordea-pankin mukaan Kiinan harvat institutionaaliset sijoittajat olivat hereillä ja alkoivat vetää varojaan pois kuplasta jo keväällä. Ulkomaisilta sijoittajilta Manner-Kiinan osakemarkkinat ovat yhä suurimmaksi osaksi suljetut, mikä myös vääristää osakkeiden omistusrakennetta.

Piensijoittajien määrällä mitattuna Kiinan osakemarkkinat ovat kypsyydeltään samaa tasoa kuin Yhdysvaltojen markkinat 50-luvulla. Tuolloin tavalliset amerikkalaiset omistivat noin 90 prosenttia kaikista maan osakkeista. Nykyään osuus on Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n mukaan kutistunut noin kolmannekseen.

Vuoden 2008 finanssikriisi näytti, että myös institutionaaliset sijoittajat ja niiden käyttämät tietokoneohjelmat pystyvät laumahenkiseen paniikkiin. Ammattimaiset suursijoittajat tuovat silti vakautta ja etenkin likviditeettiä markkinoille, mikä tarkoittaa, että sijoittajat voivat halutessaan milloin vain ostaa osakkeita tai päästä niistä eroon. Markkinoilla liikkuu siis paljon sekä ostajia että myyjiä, mikä tasoittaa myös hintojen heilahteluja.

 

2. Velalla ostettujen osakkeiden määrä on suhteettoman suuri.
Tutkimusyhtiö Macquarie Researchin mukaan Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä velkarahalla rahoitetut osakeostot vastasivat kesäkuun puolessa välissä 8,5 prosenttia, mikä on historiallisen suuri osuus verrattuna mihin tahansa maahan. Uutistoimisto Bloombergin mukaan New Yorkin pörssissä velkaostokset ovat pysytelleet koko uuden vuosituhannen 1,5–3 prosentin tienoilla koko kaupankäynnistä.

Velaksi tehdyissä osakeostoissa osakkeet toimivat vakuutena. Jos osakkeiden arvo romahtaa tietyn rajan alle, velkoja vaatii lainalle lisää vakuuksia. Jos velallinen ei pysty tarjoamaan riittäviä vakuuksia, velkoja voi myydä osakkeet. Tällainen tilanne voi laukaista lukuisia paniikkimyyntejä, jotka painavat kursseja alas ja romahduttavat entisestään velallisten vakuuksien arvoa. Noidankehästä on vaikea irrottautua.

Velaksi ostaminen helpottui vuonna 2010, kun Kiina alkoi vapauttaa arvopaperimarkkinoiden sääntelyä.

Kiinan kokematon finanssivalvoja China Securities Regulatory Commission(CSRC) heräsi velkaostojen kasvuun tammikuussa ja kielsi Kiinan kolmea suurinta osakevälittäjää avaamasta uusia velalla rahoitettuja arvopapereiden säilytystilejä kolmeen kuukauteen. Osakekurssit heikkenivät väliaikaisesti jo tuolloin, mutta elpyivät kevään aikana entistä hurjempaan nousuun.

Huhtikuussa Kiinan viranomaiset itse asiassa helpottivat kaupankäyntiä antamalla yksittäisten ihmisten avata enintään 20 tiliä aiemman yhden sijaan. Siitä lähtien tilejä avattiin neljän miljoonan viikkovauhtia ennen pörssiluisua, kertoo Economist-lehti.

Kesällä CSRC taas tiukensi retoriikkaansa, mikä oli yksi pääsyistä markkinapaniikkiin. Paniikkia rauhoittaakseen finanssivalvoja on kuitenkin taas helpottanut velkaostoksia. Poukkoileva sääntely tuskin vakauttaa markkinoita pysyvästi.

 

3. Listautumisantien hinnoittelu ja ajoitus on ollut valtion käsissä.
Yksi merkittävä syy keskikesän paniikin takana on Kiinan listautumisantien eriskummallinen sääntely. Valtion viranomaiset käytännössä määräävät pörssiin pyrkivien yhtiöiden listautumishinnan estämällä liian suuret hintapyynnöt.

Koska hinta on yleensä asetettu liian pieneksi, osakkeen hinta nousee lähes aina sallitun enimmäismäärän eli 44 prosenttia listautumispäivänä. Koska osakkeen kallistuminen on lähes taattu, kaikki sijoittajat haluavat osallistua arpajaisiin, joissa jaetaan mahdollisuuksia osallistua anteihin. Säännöt leikkaavat yhtiöiden listautumisesta saamaa rahoitusta ja vääristävät markkinoita, koska rahat ohjautuvat normaalista kaupankäynnistä listautumisanteihin. Antien osakkeissa on lyhyt myyntikielto, eli sijoittajien varat ovat jonkin aikaa sidottuna pörssitulokkaisiin.

Listautumisannit jäädytettiin vuoden 2012 lopussa kokonaan 15 kuukaudeksi, kun melkein tuhat yritystä odotti jonossa pääsyään pörssiin. Tauko kasvatti uusien sijoituskohteiden nälkää. Vuoden alusta pörssiin ryntäsi Nordean katsauksen mukaan 98 uutta yhtiötä.

Kiinan keskushallinto tietää, että nykyiset listautumiskäytännöt ovat järjettömiä. Talousasioista vastaava pääministeri Li Keqiang totesi parlamentille jo maaliskuussa Wall Street Journalin mukaan, että sääntöjä pitää uudistaa niin, että markkinat määräävät osakkeiden hinnat. Viime viikkojen kaaos alleviivaa tarvetta mahdollisimman nopeille uudistuksille.

 

4. Keskuspankki venyttää rahapolitiikan rajoja tukeakseen kuplaa.
Kiinan keskuspankki on ottanut käyttöön radikaaleja toimia estääkseen osakkeiden hintakuplan täydellisen puhkeamisen. Romahduksen alkaessa se leikkasi yhtä aikaa sekä ohjauskorkojaan että pankkien varantovaatimuksia. Viimeksi keskuspankki on turvautunut yhtä järeisiin keinoihin vuonna 2008.

Luisun jatkuttua keskuspankki alkoi rahoittaa valtion omistamaa China Securities Finance Corporation -instituutiota (CSFC), jotta se voisi osakkeita suoraan markkinoilta, kertoi Financial Times alkuviikosta. Käytännössä keskuspankki siis elvyttää osakemarkkinoita.

Kiinassa tämä on mahdollista kommunistisen puolueen hallitessa käytännössä myös finanssivalvontaa ja keskuspankkia.

CSFC:llä oli näppinsä pelissä jo alkuvuodesta osakekuplan lihottamisessa. Sen tehtävänä oli nimittäin lainata rahaa osakevälittäjille, jotka puolestaan houkuttelivat tavallisia kiinalaisia tekemään osakekauppoja velaksi.

 
5. Sijoittajat ripustautuivat kaikkeen teknologialta haiskahtavaan.
Hintakuplan taustalla on Alibaban ja Baidun kaltaisten menestysyhtiöiden laukaisema teknologiamania. Teknologiapainotteisen Shenzhenin pörssi ja siihen kuuluva pienten kasvuyritysten Chinext-lista ovat poukkoilleet vielä voimakkaammin kuin toimialarakentaaltaan hajanaisempi Shanghain pörssi.

Kiina ei ole aiemmin kokenut it-kuplaa, eikä valta osa piensijoittajista osaa erottaa vakavasti otettavia yhtiöitä hattarakioskeista. Sijoitusperusteeksi riittää vain jokin teknologiaan viittaava sana yrityksen nimessä.

Tämä omituisuus ei koske vain Kiinan markkinoita. Samankaltainen ilmiö toistui myös it-kuplan aikaan vuosituhanteen vaihteessa länsimaissa. Osin kyse on puhtaasta uhkapelistä. Vaikka sijoittaja ymmärtäisi yhtiön olevan täynnä kuumaa ilmaa, hän saattaa haluta osallistua kuplaan ja yrittää hypätä kyydistä osakkeen ollessa arvokkaimmillaan.

Kun esimerkiksi Shanghai Duolun Industry -yhtiö muutti toukokuussa nimensä P2P Financial Information Serviceksi, yhtiön osake vahvistui heti yhden päivän aikana sallitun maksimimäärän eli kymmenen prosenttia.

P2P tarkoittaa vertaisverkkopalvelua. Nimimuutos perustui vain siihen, että yhtiö oli rekisteröinyt nettiosoitteen www.p2p.com sadalla miljoonalla dollarilla eli noin 90 miljoonalla eurolla.

Yhtiö myönsi, ettei se tee ohjelmistoja, vaan sijoittaa kiinteistöihin. Tämä ei riittänyt karkottamaan kiinalaisia sijoittajia. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Financial Times.

Hintavien verkkosivujen etusivulla on lukenut jo parin kuukauden ajan useilla kielillä: "Tämän verkkotunnuksen arvo sata miljardia dollaria." Yhtiön osakkeen hinta sinkoutui puolessatoista kuukaudessa 11 yuanista yli 23 yuaniin. Kesäkuun 12. päivän jälkeen arvo romahti kahdeksaan yuaniin. Osakkeen kaupankäynti on ollut keskeytettynä viime keskiviikosta lähtien.

 

6. Valtio voi pakottaa yritykset ja yritysjohdon pitämään kiinni osakkeistaan.
Viime viikonloppuna viranomaiset käskivät valtion omistamia osakkeenvälittäjiä ostamaan osakkeita vähintään 18 miljardin euron arvosta. Kiina myös kielsi välittäjiä myymästä sijoituksiaan ennen kuin Shanghain yhdistelmäindeksi palaa takaisin 4 500 pisteeseen. Perjantain nousun jälkeen indeksi on hieman alle 3 800 pisteessä.

Lisäksi finanssivalvoja CSRC ilmoitti keskiviikkona verkkosivuillaan, että yhtiöiden suuromistajat eivät saa myydä osakkeita seuraavaan kuuteen kuukauteen. Kaikki ne sijoittajat, joilla on yli viiden prosentin osuus yksittäisestä yhtiöstä joutuvat siis pitämään kiinni omistuksistaan valtion käskystä.

 

7. Kauppaa käydään toistaiseksi vain puolella osakkeista.
Torstain ja perjantain pörssien piristymiseen on syytä suhtautua suurella epäluulolla. Uutistoimisto Bloombergin tilastojen mukaan perjantaina kaupankäynnin kohteina oli Manner-Kiinan pörsseissä vain 53 prosenttia kaikista osakkeista. Keskiviikkona jopa yli 70 prosenttia osakkeista oli suljettu kaupankäynnin ulkopuolelle. Kaupankäynti keskeytetään, jos osakkeen kurssi heikkenee tai vahvistuu yli kymmenen prosenttia.

Valtion niskalenkki markkinavoimista ei välttämättä pidä, kun markkinoiden heikoimmat lenkit palaavat takaisin kaupankäynnin kohteiksi. Moni kiinalainen ei ole päässyt eroon yliarvostetuista osakkeista kaupankäynnin keskeytymisen vuoksi.

Lisäksi markkinoita tukevat tällä hetkellä keskuspankin rahoitusvälineen ja valtion osakevälittäjien osakeostot sekä yhtiöiden suuromistajien myyntikiellot. Nykytilanteella ei ole mitään tekemistä markkinatalouden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat